Het prikkelbare darm syndroom: oorzaak en behandeling

het prikkelbare darm syndroom oorzaak en behandeling

Meer mensen dan je denkt kampen met PDS ofwel het prikkelbare darm syndroom. Wist je dat 20% van de wereldbevolking lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS)?  Dat is heel wat! Na een maaltijd ervaren ze maagpijn of ernstige, andere ongemakken. Heel vervelend en dat heeft uiteraard veel invloed op je levenskwaliteit.

Wat is het prikkelbare darm syndroom en wat zijn de symptomen?

Irritable bowel syndrome (= IBS) ofwel het prikkelbare darmsyndroom (= PDS) is een veel voorkomende aandoening die zowel de maag en darmen aantast. Symptomen zijn onder meer;

  • hevige krampen
  • buikpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • gasvorming
  • diarree en/of obstipatie
  • slijm in de ontlasting

PDS kan worden onderverdeeld in vier types gebaseerd op je symptomen; overheersende constipatie, overheersende diarree, combinatie van constipatie en diarree of niet-geclassificeerd.

Het prikkelbare darm syndroom is een chronische aandoening m.a.w. een langdurige ziekte die niet spontaan verdwijnt en zelden volledig geneest. Gelukkig heeft slechts een klein aantal mensen met het prikkelbare darm syndroom ernstige symptomen.

Sommige mensen kunnen de symptomen onder controle houden dankzij een aanpassing in hun dieet, levensstijl én door stress te verlagen.

De behandeling van ernstigere symptomen vereisen de hulp van gezondheidsprofessionals, supplementen of medicatie. Herken je bovenstaande symptomen? Ga dan langs bij een professional om een juiste diagnose vast te stellen.

Is er een oorzaak van het prikkelbare darm syndroom?

Ongeacht dat er zoveel mensen mee kampen en er al talloze studies zijn gedaan, is de exacte oorzaak van het prikkelbare darm syndroom niet bekend.

Er zijn wel een aantal factoren die duidelijk een rol spelen bij deze aandoening:

  1. Een ernstige infectie zoals gastro-enteritis: het is gebleken dat PDS kan veroorzaakt worden door ernstige diarree ten gevolge van bacteriën of een virus.
  2. Er is een verband tussen PDS en een teveel aan bacteriën in de darmen (= bacteriële overgroei).
  3. De spiercontracties in de darm:  de darmwanden zijn bekleed met slijmvlies en spierlagen die samentrekken terwijl ze voedsel door het spijsverteringskanaal verplaatsen. Als de contracties langer duren dan normaal, kan er gasvorming, een opgeblazen gevoel of diarree voorkomen. Als de spierlagen moeilijk samentrekken zal voedsel trager door het spijsverteringskanaal gaan en kan zo leiden tot harde, droge ontlasting. Al deze klachten zijn veelvoorkomend bij het prikkelbare darm syndroom.
  4. Er is een verband tussen onze hersenen en onze darmen. Slechte signalen tussen de twee organen kan ervoor zorgen dat het lichaam overdreven reageert op veranderingen die typisch optreden in het spijsverteringsproces. Met als gevolg krampen, diarree of constipatie.
  5. Een grote factor bij heel wat lichamelijke klachten én ook bij PDS: stress! Mensen die worden blootgesteld aan stressvolle gebeurtenissen, vooral in de kindertijd, hebben een groter risico om symptomen van het prikkelbare darm syndroom te krijgen. Hoe meer stress, hoe groter de kans om ergere symptomen.
  6. Veranderingen in darmmicroben : een gezonde darmflora is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Onze darmen bevatten bacteriën, schimmels en virussen en daar zitten verschillen in tussen mensen met PDS en mensen zonder PDS. Een gekend voorbeeld is antibiotica die als gevolg onze darmflora volledig ontregelt. Het is altijd aanbevolen om nadien een kuur probiotica te nemen om de darmflora te herstellen.  
  7. Onze voeding: er wordt vaak gedacht dat voedselintoleranties aan de basis liggen van het prikkelbare darm syndroom. Nochtans zal een voedselallergie zelden PDS veroorzaken. Maar veel mensen hebben meer last van symptomen wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen of dranken eten of drinken. De grote boosdoeners zijn tarwe, zuivelproducten, citrusvruchten, bonen, kool, tomaten en koolzuurhoudende dranken.

Is er een behandeling voor het prikkelbare darm syndroom?

Genezen van het prikkelbare darm syndroom is moeilijk, aangezien het een chronische aandoening is. Toch bestaat er heel wat om je symptomen te verlichten zodat je levenskwaliteit verbetert.

Zoals reeds gezegd, kan je de milde symptomen vaak onder controle worden krijgen door stress te verlagen en door veranderingen in je dieet en levensstijl. Enkele voorbeelden;

  • Eet vezelrijke voedingsmiddelen
  • Drink voldoende mineraalwater
  • Beweeg regelmatig
  • Slaap voldoende
  • Vermijd voeding en dranken die gasvorming stimuleren ( frisdrank, alcohol, kolen, … )
  • Vermijd gluten ( tarwe, gerst, rogge )

Hét supplement die jou kan helpen bij het prikkelbare darm syndroom

Lees de feedback van enkele klanten die Permucaps gebruiken;

Ik moet Permucaps innemen om mijn maag- en darmslijmvlies te herstellen. Na 4 weken ondervind ik al een heel goed resultaat alhoewel ik nog maar 2 capsules/dag inneem. Mijn stoelgang is in jaren niet meer zo goed geweest 🙂”

“Ik heb al enkele jaren het prikkelbare darm syndroom. Sinds het nemen van Permucaps zijn mijn darmen tot rust gekomen; ik ben meer dan zeer tevreden!”

“Heel effectief voedingssupplement, al jaren vaste fan!”

“Een 50-tal intoleranties hebbend en lijdend aan alle symptomen van de ziekte van Crohn, CVS en fybromyalgie, geeft ‘Permucaps’ een goede ondersteuning van de darmflora.”

“Aangezien mijn darmen niet naar behoren functioneren ben ik, op aanraden van een orthomoleculair therapeut, Permucaps beginnen te gebruiken. Inmiddels gebruik ik dit voedingssupplement reeds geruime tijd met een positief resultaat. Het middel werkt op het ontgiften enerzijds en het herstel anderzijds. Ik ben dan ook van plan om Permucaps verder te blijven innemen en dit als onderhoudstherapie. Alle noodzakelijke voedingsstoffen zijn opgenomen in één enkele capsule, waardoor het zeer gebruiksvriendelijk is.”

Meer beoordelingen kan je lezen op de productpagina van Permucaps.

Ken jij iemand die last heeft van het prikkelbare darm syndroom heeft? Wij geven je graag vrijblijvend advies hoe je de klachten van PDS kan verlichten. Heb je andere darmklachten? Lees ook ons blogartikel over hoe je je darmen kan herstellen.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?