De kracht van tomaten en hun impact op prostaatkanker

studie lycopeen prostaatkanker blog

Wetenschappelijke en orthomoleculaire literatuur bespreekt al jaren het effect van lycopeen voor onze gezondheid. Specifiek voor mannen is nu dankzij baanbrekend onderzoek aangetoond dat lycopeen, aanwezig in o.a. tomaten, een positieve impact heeft op prostaatkanker.

Schokkende cijfers prostaatkanker

Prostaatkanker is wereldwijd de op één na meest gediagnosticeerde kanker onder mannen. In 2021 waren er in het Vlaamse Gewest 7.794 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Ongeveer 1 op de 8 mannen krijgt tijdens zijn leven de diagnose prostaatkanker. Maar het risico van elke man op prostaatkanker varieert, afhankelijk van zijn leeftijd, etniciteit en andere factoren waaronder levensstijl én voeding.

Heb je prostaatklachten? Doe hier de test en kijk of je prostaat extra ondersteuning nodig heeft.

Studie over tomaten en hun impact op prostaatkanker

Een studie onder zo’n 260.000 deelnemers toont de opmerkelijke voordelen van tomaten aan, vooral als ze worden gekookt. Uit de bevindingen bleek dat een hogere consumptie van gekookte tomaten en sauzen het risico op prostaatkanker met 16% kan verminderen.

Dit positieve effect wordt toegeschreven aan het kookproces, dat de biologische beschikbaarheid van lycopeen verhoogt, een krachtige antioxidant die in tomaten voorkomt. Lycopeen is een bijzondere carotenoïde die geen vitamine A levert in het lichaam, maar wel werkt als een antioxidant. Deze antioxidant is verantwoordelijk voor de rode tot roze kleuren die we vinden bij tomaten, roze grapefruit en andere voeding.

Lycopeen wordt al jaren onderzocht in verband met de potentiële gezondheidseffecten ervan. Veelbelovende studies tonen aan dat lycopeen en de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan lycopeen het risico op kanker of hart- en vaatziekten kunnen positief beïnvloeden.

Hoe dan? Het is bewezen dat lycopeen ontstekingsremmend en anti-angiogene is ( = hierdoor kan kanker minder voeding krijgen en zouden er dus kankercellen kunnen afsterven ).

“Onze gegevens tonen aan dat een verhoogde tomatenconsumptie omgekeerd geassocieerd is met PSA-risico.”

Wat betekent dat precies? PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt en wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Dankzij een bloedonderzoek kunnen mannen hun PSA-waarde laten nakijken en zien hoeveel van dit eiwit in hun bloed zit. Wanneer de PSA hoger is dan normaal kan dit wijzen op een vergrote prostaat, een prostatitis of zelfs prostaatkanker. Is dat bij jou het geval? Lees dan zeker ook ons blogartikel over de preventie en behandeling van goedaardige prostaatvergroting en prostatitis. Bovenstaande conclusie betekent dus dat een verhoogde tomatenconsumptie het PSA-risico vermindert!

De volledige studie over de kracht van tomaten en hun positieve impact op prostaatkanker kan je hier lezen.

Voedingsadvies voor mannen: eet meer voeding rijk aan lycopeen!

Ga jij nu meer gekookte tomaten in je maaltijden verwerken? Ik denk het wel 😉

Probeer tomatensaus toe te voegen aan pastagerechten of maak verse tomatensoep. Wat ik enorm lekker vind is het opwarmen van kerstomaatjes in de oven om dan toe te voegen aan een wokje, salades en meer.

Andere voedingsbronnen die rijk zijn aan lycopeen zijn abrikozen, meloenen, papaja’s, druiven, perziken, watermeloenen en veenbessen.

Lycopeen is ook te vinden in supplementen die het behoud van een gezonde prostaat ondersteunen. Prosmaks bevat naast lycopeen ook verschillende plantenextracten o.a. sierpompoen, zaagpalm en lijnzaad die kunnen bijdragen tot een gezonde prostaatfunctie.

      Online bron

    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29317772/
    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26287411/
    • https://www.nature.com/articles/s41391-017-0005-x
    • https://www.annualreviews.org/content/journals/10.1146/annurev.food.102308.124120
    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35278075/
    • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9178968/
    • https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/about/key-statistics.html
    • https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/gezondheid-en-welzijn/prostaatkanker-en-borstkanker

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?