Preventie en behandeling van goedaardige prostaatvergroting en prostatitis

Preventie en behandeling van goedaardige prostaatvergroting en prostatitis supplementen

Problemen aan de prostaat komen vaak voor bij mannen ouder dan 50 jaar. Twee voorkomende zijn o.a. een goedaardige prostaatvergroting dat wijst op een ​​vergrote prostaat en prostatitis dat is een ontsteking van de prostaat. Ik overloop in dit artikel hoe we deze klachten kunnen voorkomen en behandelen.

De orthomoleculaire benadering van prostaataandoeningen

Klassieke behandelingen van prostaataandoeningen zijn gericht op symptoomverlichting door middel van medicatie of chirurgische procedures. De klassieke geneeskunde besteedt jammer genoeg weinig aandacht aan de mogelijke rol die voeding, levensstijl, voedingssupplementen en omgevingsfactoren spelen bij het veroorzaken, voorkomen of behandelen van prostaatproblemen.

Bij de orthomoleculaire benadering van de preventie en behandeling van o.a. een goedaardige prostaatvergroting of prostatitis, houden we hier allemaal wél rekening mee.

Aanbevolen voeding en te vermijden producten voor je algemene gezondheid

De volgende voedingsrichtlijnen zijn interessant voor elke patiënt die bezig is met het verbeteren van zijn/haar gezondheid. De meeste mensen zouden er baat bij hebben te proberen deze algemene principes te volgen. Allereerst ligt de nadruk op een biologisch, vezelrijk, hoog complex koolhydraat, relatief vetarm en matig eiwitdieet. Dit dieet is rijk aan;

 • Fruit en groenten (grote portie )
 • Volkoren granen (grote portie )
 • Noten en zaden ( normale portie )
 • Dierlijke eiwitten zoals biologische kip en vis ( normale portie )
 • Verse rauwe groentesappen ( normale portie )
 • Biologische eieren en zuivelproducten ( normale portie )

Verder is het schrappen van bepaalde producten ook aanbevolen. Ik raad aan dat het gebruik van sommige hiervan langzaam wordt geëlimineerd indien er sprake is van verslavingsproblematiek of ontwenningsverschijnselen.

 • Suiker
 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Tabak
 • Witte meelproducten
 • E-nummers (= conserveermiddelen )
 • Fluoride en chloor
 • Aluminium en teflon kookpotten
 • Drugs en bepaalde medicatie
 • Amalgaam (kwikhoudende) tandvullingen

Bewegen is goed voor de prostaat

Geen enkele therapie voor de prostaat, of het nu klassiek of orthomoleculair is, zou compleet zijn zonder de belangrijke rol van lichaamsbeweging te noemen. Wandelen is een van de beste oefeningen om de prostaat gezond te houden! Er moet dagelijks 30 minuten worden besteed aan een vorm van beweging, zoals wandelen. Rekoefeningen, zoals bijvoorbeeld bij hatha yoga of een vergelijkbare discipline, kunnen de bloedsomloop en flexibiliteit verbeteren én ook bijdragen aan een gezonde prostaat.

Om de urinecontrole te verbeteren, kunnen mannen de zogenaamde Kegel-oefeningen doen waarbij de spieren van de bekkenbodem worden samengetrokken.

kegel oefeningen man voor gezonde prostaatfunctie
Doe kegel oefeningen voor een gezonde prostaat

Is seks hebben goed voor de prostaat?

Regelmatig seksuele activiteit helpt de prostaat gezond te houden. Frequente en intense seksuele stimulatie zonder orgasme en ejaculatie kan de prostaat irriteren en bijdragen aan prostatitis. Aan de andere kant kan heel weinig seksuele activiteit ook tot problemen leiden,… dus zoals ze zeggen “alles met mate” 😉.

En wat doet stress met de gezondheid van de prostaatfunctie?

Emotionele en psychologische stress kan disbalansen in het autonome zenuwstelsel veroorzaken en bijdragen aan prostaatproblemen, met name prostaatpijn. Zoek dus naar manieren om je stress-levels omlaag te krijgen; meditatie, hatha yoga, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen,…

Verder zijn voldoende rust en slaap ook belangrijk om het stressniveau in balans te houden. Tot slot zijn frisse lucht en blootstelling aan indirect zonlicht via de ogen belangrijk om zowel het immuunsysteem als het hormoonsysteem in balans te brengen.

Welke supplementen kunnen prostaatklachten voorkomen of helpen behandelen?

1.    Zink voor een gezonde prostaat

Zink is de belangrijkste voedingsstof voor een gezonde prostaat. Het is een essentieel mineraal dat in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam aanwezig is en betrokken bij; het genezen van wonden, het versterken van het immuunsysteem, het verscherpen van de smaak- en geurzintuigen,… Wist je dat een normale prostaatklier meer zink bevat dan enig ander lichaamsorgaan (tot tien keer meer!)?

Het is aangetoond dat een tekort aan zink een vergroting van de prostaatklier veroorzaakt. Suppletie met zink is zowel nuttig bij de preventie en behandeling van goedaardige prostaatvergroting alsook prostatitis. Wetende dat zink de immuun functie in het algemeen verbetert, waardoor het lichaam beter in staat is om bacteriën en andere micro-organismen overal in het lichaam te bestrijden, inclusief de prostaat.

2.    Vitamine B6 verbetert de opname van zink

Vitamine B6 of pyridoxine kan worden gebruikt als supplement voor prostaatproblemen omdat het de opname van zink verbetert en het kan helpen om overmatige prolactineproductie door de hypofyse te remmen. Bij gebruik van vitamine B6 is het verstandig om een bescheiden dosis andere B-vitamines en magnesium toe te voegen.

3.    Magnesium en kurkuma bij prostatitis

Magnesium is nuttig voor goedaardige prostaatproblemen om de spierfunctie te verbeteren, helpt bij het ontspannen en samentrekken van het skelet en de gladde spieren en helpt het immuunsysteem bij het omgaan met prostatitis. Neem daarbij bijvoorbeeld ook een supplement op basis van kurkuma, deze wortel wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde al eeuwen toegepast in de bestrijding van ontstekingen.

4.    Zaagpalm draagt bij tot een normale prostaatfunctie

Extracten van de zaagpalm zijn uiterst waardevol voor de behandeling van een goedaardige prostaatvergroting en tot op zekere hoogte ook bij prostatitis. In de traditionele Chinese geneeskunde werd zaagpalm gebruikt bij de behandeling van veel mannelijke urogenitale stoornissen.

Pak dus een goedaardige prostaatvergroting en prostatitis aan met bovenstaande tips. Ga uiteraard altijd eerst op bezoek bij een arts/ gezondheidsprofessional met klachten aan de prostaat.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?