Heb jij cysten op je eierstokken?

cysten op je eierstokken

Je gaat langs bij de gynaecoloog en krijgt te horen dat je cysten hebt op je eierstokken. Kan je daar zelf iets aan doen om deze te doen krimpen of zelfs weg te krijgen? Absoluut! Lees hoe je met voeding en levensstijl een positieve invloed kan hebben op cysten die aanwezig zijn op je eierstokken.

Wat zijn cysten op de eierstokken?

Een cyste is een blaasje gevuld met vocht ( of ander weefsel ) dat zich vormt in het lichaam. Cysten kunnen ontwikkelen in je lever, eierstokken, nieren, longen, borsten, enz. Gelukkig zijn cysten meestal niet gevaarlijk en gaan ook soms weg zonder iets van gezondheidsproblemen. 

Dit in tegenstelling bij vrouwen met PCOS,  waarbij er veel cysten aanwezig zijn op de eierstokken. Deze gaan niet zomaar weg. Ovariumcysten (= cysten op de eierstokken ) kunnen ongemakken met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld buikpijn, bekkenpijn of een opgeblazen buik.

Mogelijke oorzaken van het ontwikkelen van cysten:

 • een infectie
 • erfelijke aanleg
 • chronische ontstekingen
 • blokkades in het lymfesysteem
 • hormonale disbalans
 • parasieten
 • tumoren
 • een defect in je lichaamscellen

Symptomen van cysten op de eierstokken

Naargelang waar er cysten ontwikkelen in je lichaam, kan je deze al dan niet zelf voelen. Door regelmatig je borsten te controleren met je handen, kan je snel deze ‘knobbeltjes’ opmerken. De cysten in je eierstokken zal je vaak niet opmerken, tenzij daar klachten mee gepaard gaan.

Wat kunnen signalen zijn dat er cysten op je eierstokken aanwezig zijn?

 • Hevige buikpijn
 • Pijn in de bekken
 • Tijdens de seks heb je pijn
 • Onregelmatige bloedingen
 • Misselijkheid en overgeven

Naargelang de grootte van de cyste(n) , kunnen bovenstaande klachten variëren.

Wat kan jij doen aan cysten op je eierstokken?

Jouw gynaecoloog zal met jou een plan van aanpak bespreken, maar zoals gezegd zijn de meeste cysten niet erg en kunnen deze spontaan weggaan. Als de cysten teveel klachten veroorzaken dan kan er worden gekozen om deze operatief te laten verwijderen.

Als de gynaecoloog zegt om niet te opereren en goed op te volgen of de cysten spontaan verdwijnen dan kan je ervoor kiezen om niets te ondernemen. En gewoon wachten. Dat wachten kan vervelend zijn, want de cysten op de eierstokken kunnen zwangerschap bemoeilijken en daarom is het veel voor vrouwen iets waar ze zo snel mogelijk vanaf willen.

Dus ik geef jou liever een plan van aanpak om de kans te vergroten dat deze cysten effectief krimpen of zelfs verdwijnen.

Voedingsadvies bij cysten :

Aanbevolen: vers fruit, verse groene groenten met nadruk op kruisbloemige groenten, rauwkost, plantaardige oliën, voldoende (mineraal)water drinken, noten, zaden, lijnzaad, peulvruchten, tomaten ( in warme soepen en sauzen zodat het lycopeen vrijkomt ),

Vermijden: alcohol, chocola, cola, conserven, kant-en-klaarmaaltijden, gebakken voeding, gefrituurde voeding, koffie, suiker, verzadigde vetten, vet vlees, worst, geraffineerde voeding (wit meel)

Levensstijl aanpassingen bij cysten

 1. Massages en warme kompressen

De pijn van een cyste in de eierstokken kan ervoor zorgen dat de omliggende spieren gespannen raken. Vandaar dat massage een goede, nieuwe gewoonte is 😉 . Het masseren van de onderrug, dijen, billen en buik kan helpen gespannen spieren los te maken. Daarnaast helpt het de pijn te verminderen die de cysten kunnen veroorzaken.

Een warm kompres is de beste manier om cysten te verminderen of te verkleinen. Door de hitte kan de vloeistof in de cyste dunner worden. Als je met vloeistof gevulde epidermale cyste heeft, kan dit de afvoer van vocht naar het lymfestelsel versnellen. Dit systeem helpt de vochtbalans van het lichaam op peil te houden en beschermt tegen infecties.

 • Sporten of yoga

Veranderingen in levensstijl zoals meer beweging, zal de gezondheid van een persoon in het algemeen helpen en daarbovenop de symptomen van cysten in de eierstokken onder controle houden. Uit een onderzoek in 2019 bleek bijvoorbeeld dat regelmatige lichaamsbeweging naast aanpassingen in voeding een grotere impact had op de vermindering van PCOS-symptomen ( waaronder cysten ) dan aanpassingen in voeding alleen.

Yoga kan ook de spierspanning en pijn door cysten in de eierstokken helpen verlichten. Stress en angst kunnen pijn verergeren. Daarom zijn ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga en diepe ademhaling, angst helpen verlichten en de pijnintensiteit verminderen. Deze technieken kunnen iemand ook helpen pijn op de lange termijn te beheersen en de algemene gezondheid te verbeteren.

 • Een gezond gewicht bewaren en niet roken

Als je met overgewicht kampt, kan afvallen helpen; om de hormonen beter te reguleren, de ontwikkeling van meer cysten te voorkomen en de symptomen van pijn en vermoeidheid te verbeteren. Daarnaast is het énorm belangrijk om te stoppen met roken indien dat het geval is. Roken is een van de weinige risicofactoren die duidelijk zijn geïdentificeerd voor het ontwikkelen van functionele cysten in de eierstokken.

Zijn er vitamines of supplementen die kunnen helpen bij cysten?

Een gezond en gevarieerd dieet speelt een belangrijke rol in de reproductieve gezondheid van een persoon. Zorgen voor een voldoende inname van de noodzakelijke vitamines en mineralen kan de groei van de follikels in de eierstokken en de ovulatiesnelheid verbeteren, waardoor het risico op cysten in de eierstokken afneemt.

Antioxidanten zoals vitamine E:
 • Vitamine E: in 2020 werd er een studie gepubliceerd in BMC Women’s Health , Effect of a Short-Term Vitamin E Supplementation on Oxidative Stress in Infertile PCOS Women Under Ovulation Induction: A Retrospective Cohort Study, en deze toonde aan dat de invloed van vitamine E niet te onderschatten is.

“ Vitamine E als een in vet oplosbare stof met niet-enzymatische antioxiderende eigenschappen, ook bekend als tocoferol, werd voor het eerst ontdekt door Evans en Bishop in 1922. Deze vitamine kan effectief de nadelige invloed van oxidatieve stress op het voortplantingssysteem en het endocriene systeem ongedaan maken, en wordt veel gebruikt op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde. Het is duidelijk dat vitamine E, dat van cruciaal belang is in het hele voortplantingsproces, kan de oxidatieve stress tegengaan die wordt veroorzaakt door de vrije zuurstofradicalen en de onevenwichtigheid van de antioxidanten door de activiteit van fosfolipase A en lipoxygenase te remmen om het celmembraan te stabiliseren en de normale fysiologische functie van het voortplantingsorgaan te reguleren. Dankzij de antioxiderende eigenschappen kan vitamine E de seniele oxidatieve stressreactie verminderen, die een schadelijk effect kan hebben op het aantal en de kwaliteit van de eicellen. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen, miskramen, vroeggeboorte, eclampsie, foetale intra-uteriene groeivertraging en andere ziekten die verband houden met zwangerschap en abnormale spermakwaliteit.”

Naast de publicatie van BMC Women’s Health hebben placebogecontroleerde onderzoeken de voordelen van vitamine E voor vrouwen met PCOS aangetoond, vooral met betrekking tot hun voortplanting en vruchtbaarheid.

Krachtige kruiden en planten
 • Kurkuma: hoewel kurkuma een cyste niet zal genezen, kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen ervan wel helpen zodat de cysten niet groter worden.
 • Superfoods zoals chlorella of spirulina : je lever ondersteunen lijkt misschien niet belangrijk, maar dankzij deze superfoods kan je lichaam ontgiften van de vele hormoonverstoorders of zware metalen die het binnenkrijgt.
De zonnevitamine
 • Vitamine D: vitamine D is een van de belangrijkste vitamines die je als vrouw kan nemen. Laat jouw bloed analyseren bij je huisarts en ga na of je geen tekort hebt. Veel vrouwen met PCOS hebben een tekort aan vitamine D, en vrouwen met PCOS die kampen met overgewicht hebben vaak een groot tekort aan deze vitamine. Dus een vitamine D-tekort kan de symptomen van PCOS verergeren naast de voortplantingsproblemen. Let wel: je kunt maar een kleine hoeveelheid vitamine D uit je voeding halen, dus het zonnetje of vitamine D suppletie zijn vaak belangrijker.

Heb je dus een of meerdere cysten op je eierstokken? Of zijn er cysten op een andere plaats in het lichaam aanwezig? Probeer dan zeker bovenstaand advies en tips toe te passen en wie weet zijn ze weg bij je volgende controle 😉.

   Online bron

  • https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-020-00930-w
  • https://www.lifeextension.com/news/vitamins/vitamin-e-pcos
  • https://www.lifeextension.com/protocols/female-reproductive/polycystic-ovary-syndrome-pcos
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30659784/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15746468/

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?