PCOS: symptomen en natuurlijke behandeling

pcos symptomen natuurlijke behandeling tips nutri-bel blog

Ik ben onlangs 30 jaar geworden waardoor ik dus in de leeftijdscategorie zit waar iedereen rondom mij kinderen krijgt. Maar helaas is dat niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Ik hoor het tegenwoordig overal; bij de kapster, van mijn vriendinnen en zelfs klanten,… zwanger worden is vandaag de dag niet zo evident! Eén van de redenen? PCOS. Statistisch gezien treft PCOS 1 op 10 vrouwen. Wat zijn de symptomen van PCOS en hoe kan je dit zélf aanpakken? Ik help jou op weg!

PCOS is de afkorting van polycysteus ovariumsyndroom. Het is een aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes in een eierstok aanwezig zijn. Toch zijn dat niet de enige symptomen, ik overloop ze hieronder allemaal.

Wat zijn de symptomen van PCOS?

1.      Een onregelmatige menstruatiecyclus

Vrouwen met PCOS ( =polycysteus-ovariumsyndroom) hebben een onregelmatige cyclus of menstrueren helemaal niet. Een regelmatige menstruatiecyclus is 28 dagen, en alles tussen de 21 en 35 dagen kan ook nog als normaal worden beschouwd. Een onregelmatige menstruatie kan zijn;

  • 8 of minder menstruele cycli per jaar
  • een menstruele cycli korter dan 21 dagen
  • een menstruele cycli langer dan 35 dagen

2.      Cysten op de eierstokken

Een cyste is een blaasje gevuld met vocht ( of ander weefsel ) dat zich vormt in het lichaam. Cysten zijn vaak onschuldig en gaan weg zonder iets van gezondheidsproblemen. In tegenstelling bij vrouwen met PCOS,  kunnen er veel cysten aanwezig op de eierstokken en gaan deze niet zomaar weg. Deze ovariumcysten (= cysten op de eierstokken ) kunnen ongemakken met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld buikpijn, bekkenpijn of een opgeblazen buik.

3.      Onvruchtbaarheid

Wie het nieuws leest, weet dat de cijfers verschrikkelijk zijn. Ongeveer 1 op 6 mensen wereldwijd worstelt met onvruchtbaarheid. Bij vrouwen die kampen met PCOS wordt de onvruchtbaarheid meestal veroorzaakt door het gebrek aan een eisprong ( =ovulatie ). Specifiek kampen 1 op 10 vrouwen wereldwijd aan PCOS.

4.      Insulineresistentie

Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen ongevoelig geworden voor het hormoon insuline, wat essentieel is om een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden. Indien onze cellen niet goed reageren op insuline, kan er dus teveel suiker in het bloed achterblijven wat uiteindelijk leidt tot prediabetes en diabetes. Insulineresistentie bij vrouwen met PCOS kan ook bijdragen tot een verhoogd testosterongehalte, onvruchtbaarheid, overmatig gezichtshaar, zware acne en gewichtstoename.

5.      Gewichtstoename

De gewichtstoename bij vrouwen met PCOS wordt vaak veroorzaakt door insulineresistentie of een hormonale disbalans. Het gevolg? De kilo’s blijven rapper ‘plakken’ en je raakt ze moeilijker kwijt.

6.      Cystische acne

Een van de moeilijkst te behandelen vormen van acne, is cystische acne. De oorzaak van cystische acne is vaak een hormonale disbalans. Deze acne-aandoening wordt vaak geassocieerd met PCOS en komt voor rond de kaaklijn, kin en nek. Helaas kan het kan soms lang duren vooraleer deze acne weggaat aangezien de acne groter en dieper in de huid genesteld is.

7.      Haaruitval

Vrouwen met PCOS hebben vaak verhoogde testosteronniveaus. Dat kan zorgen voor haaruitval of zelfs in de ergste gevallen alopecia. Deze haaraandoening kenmerkt zich door plotselinge kale plekken (meestal) van het hoofdhaar.

8.      Overmatige haargroei

Ik schreef reeds een blogberichtje over hirsutisme of overmatige haargroei. Wat is het? Hirsutisme is een aandoening waarbij er een toename is van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar ‘normaal’ vooral mannen zichtbare haargroei hebben zoals de bovenlip, kin, rug, borststreek en buik. Opnieuw is een van de mogelijke oorzaken verhoogde niveaus van testosteron.

Tips om PCOS natuurlijk aan te pakken

Voldoende beweging

Meer bewegen is de boodschap! Ten eerste maakt bewegen of sporten je lichaam fit, het ontspant je geest en zorgt ervoor dat al je organen beter functioneren. Zo’n twee à drie keer per week aan beweging of een sportieve inspanning doen is meer dan voldoende. Dus zoek iets dat je zelf leuk vindt en dat je ook kan volhouden. Tip: het is altijd leuker om te bewegen met twee 😉 .

Daarbij worstelen veel vrouwen met PCOS met stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst, die vaak verband houden met de PCOS-gerelateerde hormonale problemen. Als je het moeilijk hebt: je bent niet alleen. Studies tonen aan dat lichaamsbeweging de kwaliteit van leven bij iedereen, maar ook specifiek bij vrouwen met PCOS verbetert. In één onderzoek bleek een acht weken durend mindfulness-stressmanagementprogramma stress, angst en depressie bij vrouwen met PCOS te verminderen.

De juiste voeding

Een voedzaam dieet, boordevol fruit en groenten, is het beste wat je kan voor jouw lichaam. Voor vrouwen met PCOS is het goed om te kiezen voor voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking hebben zoals blauwe bessen, bladgroenten, vette vis, noten, avocado en olijfolie. Kamp je met haaruitval? Dan is het bijvoorbeeld goed om te kijken naar voeding die rijk is aan ijzer, zink en B-vitamines. Tot slot is het aanbevolen om vlees, suikerhoudende dranken, alcohol, gefrituurde voeding en geraffineerde koolhydraten te vermijden.  

Studies tonen aan dat aanpassingen in je levensstijl (t.t.z. meer beweging en veranderingen in het dieet) effectief zijn bij het verbeteren van de insulineresistentie, hormoonspiegels en gewichtsverlies bij vrouwen met PCOS.

Een goede slaaproutine

Vrouwen met PCOS hebben vaak slaapproblemen want ze kampen met vervelende symptomen, het continue gepieker, stress, … Een gebrek aan slaap kan op lange termijn leiden tot gewichtstoename, een slechte huidconditie (laat staan ​​de kringen en wallen onder de ogen), mentale instabiliteit, een slecht humeur etc. Wil jij beter slapen? Denk aan een goede slaaproutine; géén gsm/tv een uur voor het slapengaan, zorg voor ontspanning ( een warm bad nemen, rustige muziek beluisteren, een boek lezen,… ). Meer tips? Lees dus zeker ons  blogartikel: Onze tips voor een goede nachtrust.

Voedingssupplementen die kunnen helpen bij PCOS

Vrouwen met PCOS kunnen baat hebben bij het innemen van vitamines of voedingssupplementen. Ik som hieronder de belangrijkste op en waarom deze kunnen helpen bij de symptomen van PCOS.

Een tekort aan vitamine D verergert de symptomen

Veel vrouwen met PCOS hebben een tekort aan vitamine D, en vrouwen met PCOS en die kampen met overgewicht hebben vaak een groot tekort aan deze vitamine. Dus een vitamine D-tekort kan de symptomen van PCOS verergeren; zoals overmatige haargroei, insulineresistentie, het risico op cardiovasculaire problemen, de kans op miskramen verhogen, … wat allemaal extra zorgen zijn voor vrouwen met PCOS naast de voortplantingsproblemen. Let wel: je kunt maar een kleine hoeveelheid vitamine D uit je voeding halen, dus het zonnetje of vitamine D suppletie zijn vaak belangrijker.

Chroompicolinaat bij insulineresistentie

Chroom is een mineraal dat onze cellen nodig hebben om op insuline te reageren en het suiker uit ons bloed te verwijderen. Er is aangetoond dat type 2-diabetici een laag chroomgehalte hebben, wat suggereert dat chroom mogelijk een rol speelt bij insulineresistentie, wat vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS. Daarnaast is er aangetoond dat suppletie met chroompicolinaat de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte verlaagt, zeker ook bij vrouwen met PCOS.

Visolie of omega-3-vetzuren gunstig voor vrouwen met PCOS

Omega-3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die we halen uit vis, lijnzaad, chiazaad en walnoten. Ze spelen een belangrijke rol bij de regulering van het immuunsysteem, insulinegevoeligheid, cardiovasculaire gezondheid, ovulatie en de ontwikkeling van je baby/kind. Bijvoorbeeld een supplement rijk aan omega-3-vetzuren kan gunstig zijn voor vrouwen met PCOS, indien ze niet genoeg binnenkrijgen via de voeding. Zoek een goed visoliesupplement dat zowel EPA als DHA bevat.

Er zijn heel wat studies gedaan waarom omega 3 nuttig zijn voor vrouwen met PCOS. Een klinisch onderzoek, die er voor mij uitspringt, bekeek het resultaat van 2 gram omega-3 per dag bij vrouwen met PCOS en men ontdekte dat het hielp bij het insulinemetabolisme, testosteronniveaus, overmatige haargroei en ontstekingen in het lichaam over een periode van drie maanden. Sowieso is visolie een goed idee om te beginnen nemen wanneer je wil zwanger worden en tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over welke voedingssupplementen je best neemt tijdens de zwangerschap.

Probiotica verbetert PCOS symptomen

Recente onderzoeken hebben een verband gelegd tussen onze darmbacteriën en PCOS. Want uit een studie in 2018 bleek dat vrouwen met PCOS minder diverse darmbacteriën hadden dan vrouwen zonder PCOS, en verder werden de hogere testosteronniveaus bij de vrouwen geassocieerd met een mindere microbioom-diversiteit.

Uit meerdere studies bleek dat probiotica de insulineresistentie, BMI en testosteronniveaus aanzienlijk verminderde. De twee veelgebruikte melkzuurbacteriën die in de onderzoeken waren opgenomen gedurende drie maanden, zijn Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus casei. Samengevat lijkt het er dus op dat probiotica met de bovengenoemde melkzuurbacteriën soorten gunstig kan zijn voor vrouwen met PCOS.

Hoe kies je de beste behandeling bij PCOS?

Vrouwen met PCOS kunnen één of meerdere van deze symptomen hebben. De “beste behandeling” is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, de symptomen, jouw gewicht en of je zwanger wilt worden (nu of op latere leeftijd). De doelstelling van jouw gezondheidsprofessional moet zijn om de OORZAAK van deze symptomen te achterhalen. Met andere woorden staar je niet blindelings op één klacht, want in ons lichaam is alles met elkaar verbonden.

Tot slot benadrukken wij dat het voor vrouwen met PCOS heel belangrijk is om een holistische benadering te overwegen; veranderingen in voeding, levensstijl, aangepaste medicatie en/ of supplementen, voldoende beweging, voldoende slaap en minder stress. Als je de voorgaande, opgesomde zaken allemaal integreert in je leven, is de kans groot dat je PCOS-klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen!

  • 1) online
    – Johns Hopkins Medicine provides clinical information on PCOS diagnosis and treatment.
    – The National Institutes of Health (NIH) offers information about PCOS symptoms, causes, diagnosis, treatment, and research.
    2) literatuur
    – Amini, M., Bahmani, F., Foroozanfard, F., Vahedpoor, Z., Ghaderi, A., Taghizadeh, M., … Asemi, Z. (2018). The effects of fish oil omega-3 fatty acid supplementation on mental health parameters and metabolic status of patients with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 0(0), 1–9.
    – Amooee, S., Parsanezhad, M. E., Shirazi, M. R., Alborzi, S., & Samsami, A. (2013). Metformin versus chromium picolinate in clomiphene citrate-resistant patients with PCOS: A double-blind randomized clinical trial. Iranian Journal of Reproductive Medicine; Yazd, 11(8), 611–618.
    – Cozzolino, M., Vitagliano, A., Pellegrini, L., Chiurazzi, M., Andriasani, A., Ambrosini, G., & Garrido, N. (2020). Therapy with probiotics and synbiotics for polycystic ovarian syndrome: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Nutrition.
    – Hahn, S., Haselhorst, U., Tan, S., Quadbeck, B., Schmidt, M., Roesler, S., … Janssen, O. E. (2006). Low Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations are Associated with Insulin Resistance and Obesity in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, 114(10), 577–583.
    – Haqq, L., McFarlane, J., Dieberg, G., & Smart, N. (2014). Effect of lifestyle intervention on the reproductive endocrine profile in women with polycystic ovarian syndrome: a systematic review and meta-analysis. Endocrine Connections, 3(1), 36–46.
    – Morris, B. W., MacNeil, S., Hardisty, C. A., Heller, S., Burgin, C., & Gray, T. A. (1999). Chromium Homeostasis in Patients with Type II (NIDDM) Diabetes. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 13(1–2), 57–61.
    – Stefanaki, C., Bacopoulou, F., Livadas, S., Kandaraki, A., Karachalios, A., Chrousos, G. P., & Diamanti-Kandarakis, E. (2015). Impact of a mindfulness stress management program on stress, anxiety, depression and quality of life in women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial. Stress, 18(1), 57–66.
    – Torres, P. J., Siakowska, M., Banaszewska, B., Pawelczyk, L., Duleba, A. J., Kelley, S. T., & Thackray, V. G. (2018). Gut Microbial Diversity in Women With Polycystic Ovary Syndrome Correlates With Hyperandrogenism. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 103(4), 1502–1511.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?