Hoe kan ik mijn darmen herstellen?

darmgezondheid darmen herstellen constipatie diarree opgeblazen buik

Ik geef je hieronder de belangrijkste verbanden tussen de darmgezondheid en andere systemen in het lichaam + 6 eenvoudige manieren om je darmgezondheid te herstellen.

Meer dan 2000 jaar geleden verklaarde Hippocrates dat ‘alle ziektes beginnen in de darm’. Vandaag blijft onderzoek bevestigen dat Hippocrates grotendeels juist was. Hoewel niet alle ziektes letterlijk in de darmen hun oorsprong vinden, beginnen wél veel metabole, auto-immuun- en cognitieve ziektes in feite met gastro-intestinale stoornissen of onevenwichtigheden. Je darmen herstellen, is stap 1 naar een optimale gezondheid.

Je darmgezondheid is o.a. gelinkt aan je immuunsysteem, je humeur, je huidconditie, etc. Het is dus niet verwonderlijk hoe belangrijk je darmgezondheid is voor je algemene welzijn. Ik overloop deze in detail vooraleer ik de 6 tips geef om je darmen te herstellen.

Mensen gaan ervan uit dat de afwezigheid van gastro-intestinale symptomen gelijk staat aan het hebben van een gezonde darm, maar dat is verre van waar! Hoewel spijsverteringssymptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, constipatie, diarree, buikpijn, enz. gemakkelijk worden gelinkt aan darmgezondheid, is het ook het geval voor neurologische klachten.

Darmstoornissen resulteren vaak in symptomen slechte concentratie, slecht geheugen, gevoelens van depressie en angst. Dit komt omdat de darmen en de hersenen voortdurend in communicatie staan ​​via de darm-hersenas. Kort gezegd; een slechte darmfunctie kan leiden tot een slechte hersenfunctie.

Je microbioom en de immuniteit

Je lichaam bevat miljoenen bacteriën in de darmen, gezamenlijk bekend als het microbioom. Wist je dat deze verzameling van microben evenveel weegt als je hersenen en in aantal groter is dan al je cellen samen?

Het microbioom staat centraal in je immuunsysteem. Bovendien kan het microbioom, afhankelijk van de diversiteit en balans van darmbacteriën, het immuunsysteem kalmeren of net een immuunrespons opwekken. Een onevenwichtig microbioom wordt o.a. geassocieerd met chronische ontstekingen en kan het risico op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verhogen.

Ongeveer 60 tot 80 procent van ons immuunsysteem leeft in onze darmen. Een goede darmflora is dus een groot onderdeel van een goed werkend immuunsysteem. Naast genetica kunnen roken, overmatig drinken en slechte voeding allemaal het immuunsysteem aantasten dus hou ook hiermee rekening.

Je darmen herstellen dankzij onze 6 eenvoudige tips
Je darmen herstellen dankzij gezonde voeding

Zoals reeds gezegd, is de darmfunctie en hersenfunctie nauw met elkaar verbonden. “Wat er ook gebeurt in de emotionele delen van onze hersenen, wordt weerspiegeld in de darmen, en wat er ook gebeurt in onze darmen, beïnvloedt onze hersenen”, zegt Dr. Emeran Mayer (auteur van The Mind-Gut Connection).

Mayer’s onderzoek naar hoe de kleine microben in onze darm communiceren met onze hersenen laat zien hoe een onevenwichtig darmsysteem gezondheidsproblemen kan veroorzaken, of het nu gaat om een ​​spijsverteringsstoornis en allergieën of angst en depressie.

De darm is volgens Mayer niet het tweede brein. Het is de eerste. Ons op-de-darmen-gebaseerde zenuwstelsel ontwikkelde zich honderden miljoenen jaren vóór het menselijk brein. Het is verstandig om daar aandacht aan te besteden.

Een paar voorbeelden van de manier waarop de darm signalen naar de hersenen stuurt;

 • Wanneer de darm ontstoken is, kan men zich slecht of vermoeid voelen.
 • Na het eten van een maaltijd met veel vetten, kan je je misselijk voelen.
 • Indien de darmen voor een lange tijd leeg zijn, kan men beginnen ‘craven’ naar voedsel.
 • Als je gezond en voedzaam eet, heb je minder kans op angstgevoelens.
 • Als je gezond en voedzaam eet, zal je een beter humeur hebben.
 • Wanneer je boos of gestrest bent, kan je maag verkrampt aanvoelen of in de knoop zitten.
 • Wanneer je opgewonden bent, voel je misschien vlinders in je buik.

Al deze darmreacties weerspiegelen hoe je hersenen de verschillende aspecten van je darmen beïnvloeden. Je darmen herstellen kan dus een grote invloed hebben op heel wat verschillende klachten van neurologische of fysieke aard.

Een mooie huid = een goede darmflora

Probiotica zijn heilzame levende bacteriën en gisten die ons microbioom (bestaande uit bacteriën) in balans helpen houden én daardoor ons immuunsysteem boosten. Naast alle voordelen voor de darmflora, stimuleren probiotica de glans en de algehele gezondheid van onze huid.

Onevenwichtigheden in het microbioom leiden tot problemen met de spijsvertering, gevoelens van vermoeidheid tot zelfs depressie, auto-immuniteitziektes én tal van huidproblemen . Aandoeningen zoals rosacea, psoriasis, eczeem en acne zijn ontstekingsaandoeningen en zijn vaak een manifestatie van iets dat zich dieper in het lichaam afspeelt. Wanneer je de darmen herstelt, lossen huidproblemen vaak ook op. Probiotica zijn dus ongelooflijk belangrijk én effectief.  

Holistische benadering darmgezondheid

Het mooie van darmgezondheid is dat het erg reageert op interventies op het gebied van voeding en levensstijl. Wanneer je de darmen therapeutisch zal behandelen door middel van veranderingen in het voedingspatroon, stressvermindering, supplementen en de juiste voedingsstoffen, zal je zien dat heel wat symptomen verbeteren. De voorgaand vermeldde systemen zijn allemaal met elkaar verbonden en het vereist vaak een holistische benadering om het evenwicht te herstellen.

6 manieren om je darmen te herstellen

Eet meer kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, rucola, paksoi, kool, boerenkool, boerenkool, rapen, radijs en tuinkers. Deze groenten kunnen je darmen ondersteunen doordat ze het aantal vriendelijke darmmicroben in het lichaam verhogen.

Neem probiotica

Probiotica helpen de natuurlijke balans van bacteriën in je darmen (inclusief je maag en darmen) te herstellen wanneer deze verstoord is. Stress, slechte voeding, antibiotica, bepaalde geneesmiddelen, … zijn veelvoorkomende oorzaken van een verstoorde darmflora.

Eet gefermenteerde voeding

Het regelmatig eten van gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi kan een gezonde darmfunctie helpen ondersteunen.

Ga na of er sprake is van voedselintoleranties

Met de hulp van een diëtist kan je nagaan of er sprake is van voedselintoleranties. Door gedurende een korte termijn via een eliminatiedieet na te gaan welke voeding zorgt voor triggers in je darmflora ( opgeblazen buik, diarree, constipatie, … ).   

Traag eten en goed kauwen

Er zijn weinig mensen die hun voedsel grondig kauwen, en dat kan een probleem zijn voor de spijsvertering. Kauwen is een essentieel onderdeel van de spijsvertering, want de spijsverteringsenzymen hebben géén toegang tot voedsel tenzij het goed is gepureerd en gemengd met water tot een gladde massa. Bepaalde voedingsmiddelen zijn sowieso al moeilijk verteerbaar en kunnen bijdragen aan diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel of symptomen elders in het lichaam.

Neem ondersteunende supplementen voor maag en spijsvertering

Probiotica staan ​​bovenaan de boodschappenlijst voor onze darmgezondheid. Maar als je ook ondersteuning nodig hebt bij de spijsvertering of maag, zijn er andere supplementen die daarbij kunnen helpen. Spijsverteringsklachten kunnen worden verlicht door het nemen van enzymes zoals Bromelaïne. Je maag ondersteunen doe je met een supplement op basis van citroenmelisse, kamille, zoethout, gemberextract enz.

Heb jij last van jouw darmen?

Wij krijgen wekelijks mailtjes of telefoons van mensen die al jaren worstelen met hun darmgezondheid. Je darmen herstellen hoeft dus niet moeilijk te zijn na het lezen van bovenstaande tips. Trouwens, er is een heel goede reden dat Permucaps, Preelakt en Hydrastican liquid zo geliefde producten zijn in ons assortiment 😉 .

Vraag gerust advies indien je darmgezondheid wat ondersteuning kan gebruiken.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

2 reacties op “Hoe kan ik mijn darmen herstellen?

  • julieve zegt:

   Goeiemorgen Lieven, bij darm poliepen kunnen meerdere factoren aan de basis liggen. Erfelijkheid is bij de meeste de hoofdoorzaak. Daar kan je helaas niets aan doen. Er zijn zaken waarmee je kan rekening houden op vlak van voeding specifiek ter preventie van darm poliepen. Let erop dat je voldoende vezelrijke voeding eet ( groenten, fruit, bonen, volkorenproducten ), voeding rijk aan antioxidanten ( sinaasappels, aardbeien, blauwe bessen, broccoli, spruiten, …) én probeer zoveel mogelijk suiker te vermijden. Op vlak van supplementen worden voor de preventie van darm poliepen omega-3 vetzuren, Vitamine C, vitamine D of betacaroteen aanbevolen. Belangrijk ook is om na te gaan via een bloedonderzoek of je met tekorten kampt op vlak van vitamine D, calcium foliumzuur, etc. Laat gerust weten als je nog vragen hebt. Groetjes, Julie V.E., Nutri-Bel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?