Alles wat je moet weten over goedaardige darmbacteriën

probiotica supplement nutri-bel

Een gezonde darmflora is belangrijk voor de gezondheid. Goedaardige darmbacteriën zorgen ervoor dat de darmen optimaal gezond blijven. Wat zijn pre- en probiotica en hebben ze echt een gunstig effect op je darmen?

Wat zijn pre- en probiotica?

Prebiotica zijn voedingsstoffen voor de bacteriën in de darm. Prebiotica zitten van nature in groenten, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Verder is dit ook als voedingssupplement te verkrijgen.
Probiotica zijn de bacteriën zelf. Het zijn de goede bacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën. Meestal bevat een supplement één of meerdere bacteriestammen. Dit voedingssupplement heeft een positief effect op de gezondheid. Ze verminderen darmklachten en allergische verschijnselen én zijn weerstand-verhogend. De darmen zelf bevatten vele honderden bacteriefamilies.


Wanneer heb je pre- en probiotica nodig?

Prebiotica:

  • Als je een slechte spijsvertering hebt
  • Als je last hebt van chronische darmziekten
  • Als je last hebt van allergieën en intoleranties
  • Als je last hebt van (vaginale) schimmelinfecties
  • Als je last hebt van een huidaandoening

Probiotica:

  • Als je een antibioticakuur hebt gevolgd of andere medicatie slikt
  • Als je last hebt van diarree
  • Als je last hebt van prikkelende darmen
  • De werking van pre- en probiotica is bewezen


Het toonaangevende Cochrane Instituut analyseerde in mei 2013 alle studies naar het effect van probiotica op Clostridium geassocieerde diarree door antibioticagebruik. De conclusie van Cochrane was dat gebruik van probiotica tijdens een antibioticumkuur het risico op deze diarree met 64 procent verminderde. Ook werd een vermindering van de bijwerkingen van antibiotica geconstateerd. In andere Cochrane onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de duur van acute en chronische diarree bij kinderen verkort.

Daarnaast zijn er bewijzen voor een gunstig effect van probiotica op de klachten die horen bij het prikkelbaredarmsyndroom. Dit wordt mogelijk (mede)veroorzaakt door een verstoring van de normale darmflora. In diverse onderzoeken is aangetoond dat probiotica de symptomen van prikkelbare darmen kunnen verlichten.

Lees ook zeker meer over de 6 manieren om de darmen te herstellen.

Een goede gezondheid begint met een goede darmflora.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?