Yoga is goed voor de gezondheid

yoga is goed voor de gezondheid

Yoga is goed voor je geest en lichaam en dat voel je na elke yoga-beoefening. Veel yogi’s zijn ooit begonnen met yoga om zijn of haar fysieke gezondheid te verbeteren. Een groot deel van de yoga-beoefenaars voelen zich ook mentaal sterker en beter sinds ze ermee gestart zijn. 

Yoga gebruiken als therapie

Het is een feit: yoga is goed voor de gezondheid! De invloed van yoga op de gezondheid begint al met de gezondere gewoontes die vele yogi’s toepassen in het dagdagelijkse leven. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die yoga beoefenen vaak meer vegetarisch eten, niet roken, amper alcohol drinken en minder kampen met zwaarlijvigheid. 

Wetenschappers en dokters die de afgelopen jaren in aanraking kwamen met yoga raakten gefascineerd door de vele positieve effecten ervan. Yoga is gezond, maar hoe gezond precies? Kan het zieke mensen genezen? Kan het worden gebruikt als therapie? Het onderzoek naar yoga ligt niet stil. Tussen 2003 en 2013 werden drie keer zoveel studies naar yoga als therapie gedaan en dit vooral in de landen India, Amerika en Canada. Daar zijn dan ook de meeste beoefenaars te vinden.

De onderzoeken peilen naar het effect van yoga op de mentale gezondheid, op hartklachten en op ademhalingsproblemen. Wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsclaims zijn er nog niet, maar uiteraard zijn er wel al enkele zaken die opvallen;

Yoga is gunstig voor …

Stress – Wetenschappers ontdekten dat bij mensen die asana’s (onderdeel van de hatha-yoga) doen, op bepaalde plekken de bloeddoorvoer even wordt stopgezet en daarna gaat het bloed weer sneller stromen. Hierdoor komt een stofje vrij, genaamd stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten iets uitzetten. Dat werkt kalmerend op het lichaam.

Daarnaast ontrafelden ze dat er neurologische processen plaatsvinden wanneer mensen gecontroleerd en langzaam ademhalen, zoals bij traditionele yoga gebruikelijk is. Een bepaald deel van de hersenen (de grijze massa) wordt dan actiever, met een rustgevend effect tot gevolg.

Tot slot was er bij een studie te zien dat na twaalf weken yogabeoefening bij jonge, gezonde mensen er stress aanwezig was dan de controlegroep die geen yoga deed. Ook verbeterde het immuunsysteem van de yoga-beoefenaars. Het aantal antioxidanten in hun lichaam, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, ging omhoog.

Waar je antioxidanten o.a. kunt vinden in voeding kan je lezen in een eerder blogberichtje

Depressie – Het cortisolgehalte (het stresshormoon) in het brein van depressieve mensen is erg hoog. Wetenschappers bewezen dat yoga dit gehalte naar beneden brengt.

Ouderdom – Mensen die jarenlang aan yoga doen hebben een vergelijkbaar hersenvolume als jongere mensen, ontdekten wetenschappers. Dat geldt vooral voor het linkerdeel dat verbonden is met positieve emoties als blijdschap en je gelukkig voelen. ‘Het lijkt erop dat yoga helpt voorkomen dat je hersens krimpen als je ouder wordt,’ schrijft de Amerikaanse yogadocente en psychiater Marlynn Wei hierover.

Het valt niet meer te ontkennen, yoga is goed voor de gezondheid!

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?