Alles over antioxidanten

Veel vitaminen hebben antioxidatieve eigenschappen. Dat wil zeggen dat ze de oxidatie van cellen kunnen voorkomen of vertragen. Antioxidanten kunnen vrije radicalen onschadelijk maken. Maar wat wil dit allemaal juist zeggen?

Oxidatie

Oxidatie is een scheikundig proces waarbij een stof onder invloed van zuurstof een verandering ondergaat. In ons lichaam zijn continu chemische en complexe processen aan de gang waaronder dus ook oxidatie. Tijdens deze chemische reacties komen stoffen vrij (= vrije radicalen) die schadelijk zijn voor ons lichaam.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn stoffen met een sterke oxiderende werking. Wanneer vrije radicalen tot beschadiging van het lichaam leiden, noemen we dit oxidatieve stress. Het eten van gezonde voeding én voldoende beweging beschermt je tegen oxidatieve stress.

Antioxidanten

Antioxidanten bestrijden en voorkomen vrije radicalen. Gekende vitamines die werken als antioxidant zijn vitamine C, vitamine E en B-caroteen. Doordat onze voedingsgewoontes tegenwoordig ongezonder zijn dan ooit (fastfood, bewerkt vlees, suikerrijke dranken … ), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen. Antioxidanten zitten vooral in: blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, tomaten, … Ook andere stoffen in onze voeding hebben een antioxidatieve werking, zoals resveratrol, groene thee, kurkuma enzovoort.

Preventief tegen allerlei ziektes

Sommige groepen van mensen hebben meer antioxidanten nodig dan anderen; mensen die ziek zijn, een ongezonde levensstijl hebben of op oudere leeftijd zijn. Ze maken minder antioxidanten aan in het lichaam. Het aanvullen van dit tekort is belangrijk en kan enkel via een gezond en evenwichtig voedingspatroon (volgens de voedingsdriehoek) of supplementen die veel antioxidanten bevatten.

– Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding, rijk aan antioxidanten, een positief effect heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

– Oxidatieve stress zal het DNA beschadigen en daardoor bijdragen tot een versneld verouderingsproces. Door het eten van gezonde voeding, rijk aan antioxidanten, beperk je oxidatieve stress en ga je dus ook de veroudering van het lichaam tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *