Het potentieel van Rhodiola Rosea als natuurlijke remedie tegen depressie

rhodiola rosea een natuurlijk middel tegen depressie angst stress

In een tijdperk dat vooral werd gedomineerd door farmaceutische bedrijven, blijkt de populariteit van natuurlijke remedies in de opmars. Onder deze natuurlijke alternatieven komt Rhodiola Rosea naar voren als een hoopgevend én vooral effectief middel voor diegenen die op zoek zijn naar een meer holistische benadering van het omgaan met depressie. Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen we duidelijk aantonen waarom rhodiola rosea als natuurlijke remedie kan helpen bij stress, angst en zelfs depressieve gedachten!

Rhodiola rosea is een krachtig kruid

Al eeuwen wordt in het Oosten rhodiola rosea (= rozewortel ) gebruikt voor uiteenlopende klachten zoals depressie, angst, prikkelbaarheid, slaapproblemen enz. Eindelijk krijgt het ook in Europa en de Verenigde Staten de laatste jaren meer en meer erkenning voor de vele positieve gezondheidseffecten.

Rhodiola rosea is een adaptogeen, dat wil zeggen dat het een uniek vermogen bezit om zich aan te passen aan de behoeften van het lichaam. Dit krachtige kruid vergroot de weerbaarheid tegen o.a. fysieke en emotionele stress en alle klachten die daarmee gepaard gaan.

De wortels en de wortelstok worden gebruikt om tot het rhodiola-extract te komen die vaak wordt gebruikt in supplementen. Zowel de wortel als wortelstok bevatten samen meer dan 100 bioactieve stoffen die een medicinale werking hebben. Waarbij kan rhodiola rosea jou allemaal helpen?

Gezondheidseffecten van rozewortel of rhodiola rosea

Rhodiola rosea verhoogt de weerbaarheid tegen alle types stress (mentaal, fysiek, emotioneel, …) door zijn adaptogene werking. Adaptogenen kunnen dus zowel een kalmerende als energiestimulerende werking hebben. Kortom ze helpen om ons aan te passen aan stressfactoren en om de stressreactie van het lichaam te verminderen. Ik bespreek hieronder een paar belangrijke gezondheidseffecten van rhodiola rosea en hoe je het als natuurlijke remedie kan inzetten.

Gebruik rhodiola rosea bij stress

Rhodiola verbetert de weerbaarheid tegen zowel acute als chronische stress. In stressvolle perioden kan het nemen van rhodiola rosea de mentale vermoeidheid en angst verminderen en daarnaast ons algemeen welzijn, slaap en onze mentale gezondheid verbeteren.

Bij mensen met chronische stress verbetert rhodiola rosea stress-gerelateerde klachten zoals (chronische) vermoeidheid, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, angst, concentratieproblemen en slaapproblemen. In het geval van stress zijn de effecten meestal merkbaar binnen de week.

Vermoeidheid, vaak ook een gevolg van stress, kan zowel fysiek als mentaal van aard zijn. Op beide vormen heeft rhodiola rosea een positief effect.

Het effect van rozewortel bij burn-out

Iedereen is wel eens moe en heeft wel eens stress, maar wanneer dit lange tijd blijft duren, ligt een burn-out op de loer. De huidige Westerse maatschappij is veeleisend en het is niet vreemd dat de cijfers
van burn-out blijven stijgen. Wist je dat 1 op 8 van alle mensen, die in de eerste helft van 2022 arbeidsongeschikt werden, uitviel door een burn-out?!

Kenmerken van een burn-out zijn;

 • Oververmoeid
 • Depressieve gedachten
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Lager libido

Verschillende studies tonen aan dat supplementen met een kwalitatieve concentratie rhodioa rosea ( tussen de 500mg – 1000mg per dag ) bovenstaande klachten verbeteren. Specifiek bij een burn-out moet je meestal rekenen op 4 tot 8 weken vooraleer je beterschap merkt, maar bij sommige mensen
zijn de positieve effecten van rhodiola rosea na een week al merkbaar! Dit hangt af van persoon tot persoon en is moeilijk te voorspellen.  

Rhodiola rosea als natuurlijke remedie bij angst of depressie

Rhodiola rosea kan hulp bieden bij de symptomen van milde tot ernstige depressie. Het adaptogene kruid verbetert het gemoed, werkt energieverhogend, verbetert slaap, vermindert gevoelens van angst en biedt algemeen stabiliteit bij het emotioneel welzijn. Lees ook ons blogartikel over natuurlijke remedies bij angstgevoelens.

Onderstaand stukje tekst is de letterlijke vertaling van de conclusie van een artikel gepubliceerd juni 2022 op Pudmed:
“Rhodiola rosea L. wordt al lang gebruikt in de traditionele medicinale systemen van de Scandinavische landen, Oost-Europa en Azië, met een reputatie voor het verbeteren van mentale en fysieke prestaties, het verminderen van symptomen van vermoeidheid en depressie, het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het leveren van antioxidanten en onder andere ontstekingsremmende effecten.

Huidig ​​onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat R. rosea een fytomedicinale plant is met adaptogene effecten, die in staat is om de niet-specifieke veerkracht van het lichaam tegen fysieke en mentale stress te verbeteren en zijn functies te normaliseren. Stress is in verband gebracht met een verhoogde incidentie van tal van gezondheidsstoornissen van het neuro-endocriene-immuunsysteem, van mildere fysiologische aandoeningen zoals een afname van de fysieke en mentale capaciteit
en een gevoel van zwakte, tot meer zorgwekkende gezondheidsproblemen zoals angst, depressie, vermoeidheid en burn-out, cardiovasculaire en reproductieve disfuncties.

De lange geschiedenis van medicinaal gebruik en het uitgebreide preklinische en klinische onderzoek naar de stimulerende en stressbeschermende eigenschappen hebben ongetwijfeld de doeltreffendheid bevestigd van het gebruik van R. rosea L. om alle bovengenoemde door stress veroorzaakte aandoeningen
aan te pakken.”(1)

Kamp jij met neerslachtigheid, depressie of angst? Overweeg dan rhodiola rosea als natuurlijke remedie om jou verlichting te geven. Het kruid is 100% veilig en mag gecombineerd worden met andere supplementen en/ of medicatie. Let op: indien je antidepressiva neemt, is het best rhodiola rosea te nemen 4 uur voor of na je medicatie-inname.

 • online
 • – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228580/
  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22228617/
  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28219059/
  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27013349
  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18307390
  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837277
  – https://sciendo.com/article/10.2478/gp-2019-0022

 • literatuur
 • – The Rhodiola Revolution, by Richard P. Brown, Patricia L. Gerbarg, Barbara Graham

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

2 reacties op “Het potentieel van Rhodiola Rosea als natuurlijke remedie tegen depressie

  • julieve zegt:

   Dag Roos, aangezien serozol ook een voedingssupplement is mag je dat zeker combineren met ons supplement Rhodiolar. Beide zijn 100% natuurlijke producten. De enige interacties met je serozol is wanneer je het zou combineren met antidepressiva geneesmiddelen, slaapmedicatie of medicatie voor angststoornissen. Fijne avond. Groetjes, Julie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?