Wat kan je doen tegen trage zwemmers?

wat kan je doen bij trage zaadcellen of trage zwemmers

Wist je dat wereldwijd ongeveer 1 op de 10 koppels moeilijkheden ervaart bij het zwanger worden? Vaak rijst dan de vraag: ligt het aan mij? Niet makkelijk, want het is een gevoelige kwestie. Toch blijkt uit cijfers dat bij ongeveer de helft van de gevallen de oorzaak bij de man ligt. En vaak speelt de beweeglijkheid van de zaadcellen daarbij een rol – of beter gezegd: trage zwemmers.

Spermakwaliteit: waarom die soms achteruitgaat

De spermakwaliteit lijkt de laatste decennia onder druk te staan. Een combinatie van factoren zoals leefstijl, voeding, stress en blootstelling aan schadelijke stoffen kan hier een rol in spelen. Daardoor zoeken steeds meer mannen naar manieren om hun spermakwaliteit en de beweeglijkheid van hun zaadcellen te ondersteunen.

Trage zaadcellen: wat kan je doen?

Een verlaagde beweeglijkheid van zaadcellen, ook wel trage zwemmers genoemd, kan de kans op natuurlijke bevruchting beïnvloeden. Gelukkig zijn er enkele dingen die je zelf kan doen om je spermakwaliteit op een positieve manier te ondersteunen:

1. Gezonde levensstijl

Een evenwichtig eetpatroon met voldoende groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten is een goede basis. Beperk alcohol, vermijd roken en druggebruik want die hebben een ongunstige invloed op de spermakwaliteit.

2. Voldoende beweging

Dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging helpt je lichaam en je hormonale balans in goede conditie te houden.

3. Genoeg water drinken

Goed gehydrateerd blijven is belangrijk voor de algemene lichaamsfuncties, waaronder ook de aanmaak van zaadcellen.

4. Stress beperken

Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op je hormonale balans. Probeer dagelijks een moment van ontspanning in te bouwen. Wandelen, ademhalingsoefeningen of een uurtje bezig zijn met een hobby kunnen je algemene welzijn ondersteunen.

5. Hoge temperaturen vermijden

Langdurige warmte rond het scrotum kan de beweeglijkheid van zaadcellen verminderen. Vermijd dus bij voorkeur zetelverwarming, hete baden of een laptop op schoot. Kies voor loszittende kleding en neem regelmatig pauzes bij activiteiten zoals fietsen.

6. Gezond gewicht behouden

Overgewicht kan invloed hebben op de hormonen die betrokken zijn bij de zaadcelproductie. Een gezonde levensstijl helpt je om een gezond gewicht te behouden.

7. Regelmatige seksuele activiteit

Regelmatige ejaculatie kan helpen om sperma ‘vers’ te houden. Bij een kinderwens wordt meestal een ritme van om de 2 à 3 dagen aanbevolen.

8. Ondersteunende voedingsstoffen

Sommige micronutriënten hebben een erkende rol in de mannelijke vruchtbaarheid.

Tot slot

Proberen jij en je partner zwanger te worden, maar lukt het niet meteen? Misschien spelen trage zwemmers een rol. Bespreek dit met een arts of fertiliteitsspecialist. Soms kan een eenvoudige bloedanalyse al meer duidelijkheid geven over je hormonale profiel of mogelijke tekorten.

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook over het verband tussen afvallen, beweging en onze vruchtbaarheid.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen