Back to school : een gezonde start van het schooljaar

een gezonde start van het schooljaar

Is jouw kind klaar voor september?

September is niet zo ver weg meer wat betekent dat het schooljaar opnieuw in aantocht is. Een gezonde start van het schooljaar is de eerste stap naar een bloeiend jaar waarin jouw kind kan leren en groeien. Wat doe jij om jouw kind hierop voor te bereiden?

Qua benodigdheden heb je vast alles al? Een boekentas, brooddoos, pennenzak, etc. Terwijl kinderen vol enthousiasme ( of net niet ) hun rugzakken vastgrijpen en het pad naar school opnieuw betreden, is er een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien dat onze uiterste aandacht vereist: hun gezondheid!

In deze drukke periode, met een aanpassing van de vakantieperiode naar het schoolleven/ de crèche, is het versterken van hun immuunsysteem van cruciaal belang. Net zoals de bladeren transformeren ter voorbereiding op de komende herfst- en winter, zo moeten we ook de lichamen van onze kinderen uitrusten om de uitdagingen te doorstaan ​​die een schoolomgeving/ crèche met zich mee kan brengen.

Zorg ervoor dat jouw kind komend september het jaar goed kan beginnen en je vooraf zijn/ haar gezondheid aansterkt tegen snotvallingen, griep, vermoeidheid,… Hieronder staan vijf essentiële tips om jouw gezin te helpen hierbij en leer ik jou hoe je eenvoudig de gezondheid van jouw kind kan voorbereiden op het komende schooljaar in september 2023;

1: Evenwichtige voeding

Het klaarmaken van een gezond en gevarieerd dieet dat rijk is aan vitamines en voedingsstoffen begint nu! Gebruik voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken, zoals citrusvruchten voor vitamine C en vette vis voor vitamine D.

Een kleurrijk bord gevuld met groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten zal de essentiële bouwstenen leveren voor een sterk immuunsysteem .

2: Hygiëne is van groot belang

Leer gezonde gewoonten aan je kinderen voor een gezonde start van het schooljaar. Naast, gevarieerde en vitaminerijke voeding, is een goede hygiëne belangrijk in de routine van jouw kind.

Het goed wassen van de handen, het bedekken van de mond bij het niezen of hoesten en het vermijden van nauw contact met zieke leeftijdsgenoten zijn makkelijke gewoonten die de verspreiding van ziektekiemen aanzienlijk kunnen verminderen.

3: Probiotica nemen voor je immuunsysteem

Geef prioriteit aan probiotica. Een gezonde darmflora speelt een cruciale rol in het immuunsysteem. Je kan probiotica vinden in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten.

Probiotica kan een divers darmmicrobioom bevorderen, dat de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunt. Als jouw kind bovenstaande voedingsbronnen amper eet, kan je beroep doen op supplementen.

4: Benut bètaglucaan voor de immuniteit

Bètaglucanen, die voorkomen in voedingsmiddelen zoals havermout, volle granen en bepaalde paddenstoelen, staan ​​bekend om hun immuunversterkende eigenschappen.

Door deze voedingsmiddelen aan de maaltijden van jouw kind toe te voegen, kan de immuunrespons van jouw kind worden versterkt.

5: Andere supplementen om je kind te ondersteunen

Hoewel een gezond dieet de hoeksteen is van een goede gezondheid bij iedereen, kunnen bepaalde supplementen voor extra immuunondersteuning zorgen dit schooljaar.

Bijvoorbeeld;

  • Vitamine C-supplementen kunnen potentiële tekorten helpen opvullen, vooral tijdens drukke tijden. Naarmate het schooljaar begint en de potentiële stress toeneemt, is het eten van vitamine C-rijk voedsel of een vitamine C supplement aanbevolen. Het is een eenvoudige én uiterst effectieve manier zijn om kinderen hun immuunsysteem en algemeen welzijn te versterken.
  • Ook Vitamine D-supplementen kunnen nodig zijn, vooral als de blootstelling van jouw kind aan de zon beperkt is. Tijdens de herfst- en winterperiode is vitamine D ontzettend belangrijk om aan te vullen. Laat eens een bloedanalyse doen bij je kind (én jezelf) en laat je vitamine D waarde bepalen. Op die manier krijg je advies op maat over welke dagdosis je kind/ jijzelf best inneemt. P.S. 80% van de Belgen heeft een tekort, dus laat deze zeker 1x per jaar nakijken.
  • Probiotica bieden opmerkelijke gezondheidsvoordelen voor kinderen, zeker als het schooljaar begint. De overgang naar de schoolomgeving stelt kinderen bloot aan verschillende ziektekiemen en stressfactoren, die hun immuunsysteem kunnen verzwakken. Probiotica is nuttig voor kinderen want zoals reeds gezegd; een goede darmflora is cruciaal voor een goede immuniteit.
  • Een multivitamine als aanvulling bij de gezonde voeding. Een multivitamine kan waardevolle gezondheidsvoordelen bieden voor kinderen, vooral als september voor de deur staat. Dit diverse supplement helpt potentiële voedingstekorten te overbruggen die kunnen voortvloeien uit slechte eetgewoonten of kieskeurige eters onder de kinderen. Een goede multivitamine kan ervoor zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vitamine D, calcium, ijzer en B-vitamines, die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten, hun energieniveau en hun algemene gezondheid.
  • Omdat de schoolomgeving kinderen blootstelt aan verschillende ziektekiemen, kan bètaglucaan een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van hun immuunsysteem. Door bètaglucaan in hun dieet op te nemen, via voedsel of supplementen, kunnen ouders hun kinderen tijdens het schooljaar een extra immuniteitsboost geven en ze zo beter beschermen tegen infecties.

Een gezonde start van het schooljaar is niet alleen voor jouw kind heel belangrijk, maar ook voor jouw eigen gezondheid. Vraag gerust advies aan ons of vraag raad bij jouw gezondheidsprofessional.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?