Vaginale droogheid: oorzaken, symptomen en natuurlijke oplossingen, waaronder duindoornolie

duindoornolie vaginale droogte nutri-bel blog

Vaginale droogheid is een taboe onderwerp waar vrouwen zich vaak ongemakkelijk bij voelen om over te praten. Nochtans is vaginale droogheid een veel voorkomende en vaak ongemakkelijke aandoening die veel vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren.

Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en kan een aanzienlijke impact hebben op de algehele kwaliteit van leven van een vrouw. In dit blogartikel gaan we dieper in op de symptomen, factoren die de vaginale droogheid zowel negatief als positief kunnen beïnvloeden, én de potentiële voordelen van duindoornolie als natuurlijk supplement om deze aandoening te verlichten.

Symptomen van vaginale atrofie

Vaginale droogheid, ook bekend als vaginale atrofie of atrofische vaginitis, is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan natuurlijk vocht en smering in het vaginale kanaal. Deze aandoening kan ongemak, irritatie en zelfs pijn veroorzaken en daardoor de seksuele activiteit negatief beïnvloeden. Enkele veel voorkomende symptomen van vaginale droogheid zijn:

 1. Droogte: Het meest voor de hand liggende symptoom is een gebrek aan natuurlijk vaginaal vocht, wat leidt tot uitdroging en ongemak.
 2. Irritatie en jeuk: Droge vaginale weefsels kunnen geïrriteerd raken en jeuken, waardoor de hele dag ongemak ontstaat.
 3. Brandend gevoel: Sommige vrouwen kunnen een brandend of prikkelend gevoel in het vaginale gebied ervaren.
 4. Pijnlijke geslachtsgemeenschap: Vaginale droogheid kan geslachtsgemeenschap pijnlijk maken, wat leidt tot verminderd seksueel verlangen en verminderde bevrediging.

Factoren die vaginale droogheid veroorzaken

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vaginale droogheid. Het begrijpen van deze factoren is essentieel om de aandoening effectief aan te pakken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken;

Alle mogelijke oorzaken die aan de basis kunnen liggen van vaginale droogte;

 • Hormonale veranderingen: de meest voorkomende oorzaak van vaginale droogheid is een verlaging van de oestrogeenspiegels, die kunnen optreden tijdens de menopauze, borstvoeding of na bepaalde medische behandelingen zoals chemotherapie. Ook anticonceptie nemen/ stoppen of hormoonverstoorders kunnen aan de basis liggen.
 • Stress of angst : veel stress en gevoelens van angst kunnen de hormoonproductie beïnvloeden en tot vaginale droogheid leiden.
 • Douchen: teveel (warme) douches drogen niet enkel je huid uit, maar het kan ook het natuurlijke evenwicht van de vaginale flora verstoren, wat bijdraagt ​​aan uitdroging.
 • Bepaalde medicijnen: antihistaminica, antidepressiva, … kunnen als bijwerking vaginale droogte veroorzaken. Bekijk altijd goed de bijsluiters van jouw medicatie.
 • Roken en overmatig alcoholgebruik: deze ongezonde gewoontes hebben ook een invloed op de vaginale vochtbalans.

Factoren die vaginale atrofie kunnen verlichten

Hoewel er veel factoren zijn die het vaginale vocht negatief kunnen beïnvloeden, zijn er ook manieren om de vaginale gezondheid te helpen behouden en de droogheid te verminderen:

 1. Hydratatie: goed gehydrateerd blijven is cruciaal voor de algemene gezondheid, inclusief vaginaal vocht. Veel water drinken kan helpen de natuurlijke smering te behouden.
 • Dieet: een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren, vitamine E en antioxidanten kan de vaginale gezondheid ondersteunen.
 • Kegel-oefeningen: deze oefeningen kunnen de bloedcirculatie naar het bekkengebied helpen verbeteren, waardoor mogelijk het vaginale vocht wordt verbeterd.
 • Goede veranderingen in levensstijl: verminderen van stress, het vermijden van irriterende stoffen en het beoefenen van veilige seks kunnen allemaal een positieve invloed hebben op de vaginale gezondheid.

Duindoornolie: een natuurlijke remedie voor vaginale droogte

Een veelbelovend natuurlijk middel tegen vaginale droogheid is duindoornolie. Deze olie is afgeleid van de duindoornbes en is rijk aan vitamines, antioxidanten en vetzuren die de vaginale gezondheid op verschillende manieren kunnen bevorderen.

Duindoornolie, in de vorm van supplementen, is afkomstig van een oranje vrucht die groeit op duindoornstruiken. De voordelen ervan worden al meer dan duizend jaar in de Chinese geneeskunde gebruikt.

Vaginale droogheid wordt veroorzaakt door het dunner worden van de ‘slijmvliezen’, een soort lichaamsweefsel. Het is bewezen dat duindoornolie het dunner worden tegengaat én, bij gebrek aan een beter woord, je vagina “rehydrateert” 😉. Wat doet duindoornolie precies om vaginale atrofie te verlichten?

 • Hydraterende eigenschappen: duindoornolie heeft natuurlijke smerende eigenschappen die kunnen helpen vaginale droogheid te bestrijden en ongemak te verminderen.
 • Ontstekingsremmend: de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen geïrriteerde vaginale weefsels helpen kalmeren.
 • Bevat antioxidanten: de antioxidanten in duindoornolie kunnen weefselherstel en de algehele vaginale gezondheid ondersteunen.
 • Rijk aan omega-7-vetzuren: duindoornolie is een krachtige bron van omega-7-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze het vaginale vocht en de elasticiteit verbeteren.

Een Fins onderzoek naar vaginale droogte

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Turku in Finland is gebleken dat 40% van de vrouwen na de menopauze last heeft van vaginale droogheid.

Uit hetzelfde onderzoek onder 116 postmenopauzale vrouwen met vaginale droogheid bleek dat na een dagelijkse dosis duindoorn gedurende drie maanden de symptomen verbeterden bij deelnemers die geen placebo gebruikten. Degenen die willekeurig placebo’s kregen, vertoonden geen enkele verbetering.

Vaginale droogte mag niet langer als taboe worden gezien!

Vaginale droogheid is een veel voorkomende aandoening die de levenskwaliteit van een vrouw negatief kan beïnvloeden. Het begrijpen van de symptomen en bijdragende factoren is essentieel voor het vinden van effectieve oplossingen. Hoewel duindoornolie veelbelovend is als natuurlijk middel, is het belangrijk om advies te vragen bij jouw gezondheidsprofessional indien je extra vragen hebt hierover of met dit ongemak kampt. Lees ook gerust ons blogbericht over hoe je vagina gezond houden.

Ons advies: probeer Omega-VII+ ! Ons supplement bevat per capsule maar liefst 500mg duindoorn olie. Resultaat is te merken binnen 1 à 3 maanden. Rekening houdend dat ook bovenstaande factoren zoals stress, roken, overmatig alcoholconsumptie zoveel mogelijk worden vermeden. Ook een gezonde levensstijl zal bijdragen aan het verminderen van vaginale droogte. Drink genoeg mineraal water, een gezond en gevarieerd dieet vol vezels, eiwitten en gezonde vetten en regelmatige lichaamsbeweging kunnen allemaal helpen! 😉

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?