Trends in gezondheid en wellness in 2024

Gezondheid trends en wellness trends 2024

Het nieuwe jaar is van start gegaan en iedereen heeft enkele goede voornemens gemaakt. Bij die voornemens zijn er vaak enkele gerelateerd aan je gezondheid; ” ik moet meer slapen ” , ” ik wil enkele kilo’s verliezen” of ” ik wil minder op mijn gsm bezig zijn “. Ik geef jou hieronder de 5 trends die in 2024 populair zullen zijn op vlak van gezondheid en wellness.

1. Preventieve gezondheidszorg

De druk van het moderne leven, eist bij jongeren en volwassen soms zijn tol. Het bekende gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, zal in 2024 nog meer onder de mensen leven. Studies tonen aan dat er enorm enkele belangrijke voordelen zijn op de lange termijn wanneer mensen aan preventie doen; eerst en vooral zullen de medische kosten dalen en ten tweede zullen vermijdbare aandoeningen de kans niet krijgen om zich te ontwikkelen.

Naast de rol van gezonde voeding, een goede levensstijl en de aanvulling van supplementen, kunnen ook technologische snufjes hulp bieden. Denk maar aan een smartwatch die je doet herinneren om water te drinken, te bewegen, te slapen, enzovoort. De verschuiving naar een proactieve benadering op vlak van gezondheidszorg is in onze ogen enorm positief nieuws.

2. Plantaardige voeding in plaats van bewerkte voeding

De tweede trend in gezondheid is de focus op plantaardige voeding. Dankzij sociale media kanalen zoals TikTok, werd plantaardige diëten meer en meer onder de aandacht gebracht. Plantaardige recepten delen, de resultaten van mensen die overschakelen naar plantaardig eten, … werden massaal bekeken. Ook in 2024 zal plantaardige voeding populair blijven met dat verschil dat mensen nog bewuster de ingrediënten zullen kiezen. Kruisbloemige groenten, peulvruchten, noten & zanden, extra vierge olijfolie,… ze komen allemaal met voordelen voor onze gezondheid in tegenstelling tot bewerkte voeding.

Meer mensen verdiepen zich in wat ze eten en komen tot het besef dat de bewerkte voeding ingrediënten bevat om ‘echt voedsel te vervangen’ en deze bovendien heel verslavend zijn. Onderzoek toont aan dat ultra-bewerkte voeding een verband hebben met overgewicht-gerelateerde chronische ziekten (hartziekten, diabetes type 2, enz.).

3. Samen sporten is beter

Waarom alleen sporten als het samen kan? De pandemie en lockdowns zinderen nog steeds een beetje na wat ervoor zorgt dat mensen hunkeren naar sociaal contact. Ook op vlak van sport zijn experts het erover eens dat groepstrainingen en sociale sporten beter zijn. Het geeft ons een gevoel van gemeenschap en verbinding wat enorme voordelen biedt voor onze fysieke en mentale gezondheid. Pickleball, badminton, padel, dansen, boksen, yoga,… kies voor een manier van bewegen die in groep kan.

4. Je mentale gezondheid prioriteit geven

Een vierde trend in gezondheid is zorgen dragen voor je mentale weerbaarheid. Het verband tussen je mentale en fysieke gezondheid krijgt ook in 2024 meer prioriteit. We gaan op zoek naar manieren om ons zenuwstelsel, emotioneel evenwicht en algemeen welzijn te verbeteren. Gelukkig neemt het taboe rond geestelijke gezondheidszorg af waardoor ook meer mensen durven hulp zoeken en vragen bij professionals.

De chaos van het moderne leven zorgt nu eenmaal dat heel wat mensen emoties of gebeurtenissen onderdrukken. Doordat we ook nooit een manier hebben aangeleerd om met trauma’s om te gaan, zijn we meer en meer op zoek hoe we dit zelf kunnen verlichten. De trend in wellness zoals yogalessen en mindfullness applicaties blijven daardoor ook dit jaar populair. Kortom, jezelf verdiepen in zelfzorg kan op termijn zorgen voor emotionele genezing, wat op zijn beurt ook goed is voor je fysieke gezondheid.

5. Meer energie op een natuurlijke manier

Mensen gaan in 2024 meer op zoek naar alternatieve manieren om hun energieniveau te verhogen en (digitale) vermoeidheid te bestrijden. De enorme werkdruk en smartphone-verslavingen zorgen ervoor dat we ons meer dan ooit moe voelen. De vraag naar natuurlijke middeltjes om je energie op te krikken is dus enorm gestegen en we willen af van koffie, suiker, energiedrankjes,… die nefast zijn voor onze gezondheid.

Hoe krijg je energie op een natuurlijke manier? In de afgelopen twintig jaar is er veel onderzoek gedaan waaruit duidelijk blijkt dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving in verband wordt gebracht met een beter humeur, meer energie en een beter vermogen om de aandacht te richten. Dus trek je eens terug in de natuur en laad je batterijen op. Daarnaast bestaan er ook heel wat plantaardige ingrediënten, ookwel superfoods, die jou meer energie kunnen geven. Denk maar aan de maca, spirulina of chlorella.

*De informatie is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de nieuwsbrieven meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds jouw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?