Ondersteuning van de vaginale flora

Gezonde, gelukkige vrouw

Wat is de vaginale flora?

De vaginale flora is een verzameling van micro-organismen bestaande uit verschillende bacteriën die op een natuurlijke manier aanwezig zijn in de vagina. Het lijkt misschien raar, maar de bacteriën in de vaginale flora zijn goed, want ze zorgen voor een beschermend laagje op het baarmoederslijmvlies.

De vaginale flora omvat dus meerdere bacteriën waarvan één bepaald type: lactobacillen. Al die verschillende bacteriën hebben een beschermende functie, want ze voorkomen dat ziektekiemen doordringen in de vagina, of zich voordoen onder hun pathogene vorm. Specifiek beschermen ze vooral tegen infecties en schimmelaandoeningen.

Voor een gezonde vaginale flora moet er in de vagina een constant evenwicht bestaan tussen de gezonde bacteriën en de pathogene bacteriën;

  • De gezonde bacteriën zijn op natuurlijke wijze aanwezig in de vagina. Deze maken melkzuur aan dat nodig is voor een stabiele zuurgraad (pH) in de vagina én maken waterstofperoxide aan dat nodig is om ongewenste microben te bestrijden.
  • De pathogene bacteriën ontwikkelen zich vaak wanneer de zuurgraad in de vagina verstoord wordt. Deze zijn gelukkig in mindere mate aanwezig.

De vaginale flora kan op heel veel verschillende manieren verstoord worden. Hoe kunnen wij jou daarbij helpen?

Supplementen ter bescherming van de vaginale flora

Urineweg- en vaginale infecties hebben een hoge incidentie bij vrouwen waarvan de incidentie stijgt met de leeftijd. Dit komt voornamelijk door oestrogene storingen en wijzigingen van de vaginale zuurtegraad (pH).

Neem dan Preevalakt : dit bevat zowel autochtone vaginale lactobacillen als stoffen die nodig zijn voor een gezond vaginaal slijmvlies.

Als je vaak last hebt van dergelijke infecties, is het goed jouw volledige lichaam te beschermen tegen allerhande ontstekingen. Denk dan aan Curcumaxan, een natuurlijkje ontstekingsremmer op basis van geelwortel.

Tot slot hebben we ook een supplement ter bescherming van de urinewegen, namelijk Cranberrie. Zoals de naam van het product zegt, bevat het vooral veenbessen (= cranberries). Onderzoek toont het belang van cranberries aan bij infecties van de urinewegen (blaas, urineleider).

Wie vragen heeft of meer informatie wil hierover, kan je altijd bij ons of uw gezondheidsconsulent terecht voor persoonlijk advies.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?