Kan je de ziekte van Parkinson voorkomen?

kan je de ziekte van parkinson voorkomen dankzij een gezonde levensstijl

Een delicate vraag met een moeilijk antwoord. Ik geef je hieronder het antwoord op enkele belangrijke vragen zoals de symptomen van Parkinson, de oorzaak of de risicofactoren van Parkinson en tot slot meer informatie over de preventie van deze degeneratieve ziekte.

Wat is de oorzaak van Parkinson?

Parkinson is een degeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel die het gevolg is van de uitputting van dopamine-producerende cellen in de hersenen. Hoewel de onderliggende oorzaak van de ziekte niet duidelijk wordt begrepen, kan de uitputting van dopamine-producerende cellen worden verergerd door oxidatieve stress, ontstekingen en mitochondriale disfunctie.

Parkinsonpatiënten ervaren over het algemeen een achteruitgang in de motorische functie en uiteindelijk cognitieve achteruitgang en dementie. Parkinson kan zich manifesteren als een primaire aandoening of secundair aan een andere aandoening, zoals een hersentumor, blootstelling aan toxines of na een virale infectie.

Wat zijn de risicofactoren voor de ziekte van Parkinson?

  • Genetica
  • Blootstelling aan pesticiden of andere gifstoffen
  • Een hersentumor of hersenontsteking
  • AIDS
  • Chronische constipatie
  • Herhaalde slagen op het hoofd (bijvoorbeeld bij professionele vechters of voetballers)
  • Bepaalde medicijnen
  • Hartinfarct

Aan welke symptomen herken je Parkinson?

De symptomen van Parkinson verergeren meestal langzaam.

  • Trillingen, vaak in de hand
  • Spierkrampen of stijfheid van de spieren
  • Pijn door het hele lichaam
  • Langzame bewegingen
  • Incontinentie of constipatie
  • Moeite met slikken en/of speekselbeheersing
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid
  • Depressie en/of angst
  • Hallucinaties of angstaanjagende dromen
  • Cognitieve achteruitgang en/of dementie

Kan je iets doen om Parkinson te helpen voorkomen?

Eerst en vooral is het belangrijk om zelf je gezondheid in handen te nemen. Dit doe je door jouw voedingspatroon te bekijken en nagaan of je vitamine- en mineraleninname wel voldoende is. Een bloedanalyse bij de huisdokter kan jou helpen om de waarden van de mineralen en vitamines in je bloed te meten. Meten = weten = voorkomen! Als je weet dat 80% van de Belgen een vitamine D-tekort heeft, dan weet je ook dat veel mensen bepaalde klachten zouden kunnen voorkomen door gewoonweg hun vitamine D-tekort te verhelpen.

Micronutriënten en hersengezondheid: wat is het verband?

Ken je het woord micronutriënten? De term verwijst naar de vitamines en mineralen die ons lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. Dat betekent echter niet dat ze niet belangrijk zijn. Een tekort aan micronutriënten kan zelf ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken. Uit een overzicht van bestaande wetenschappelijke gegevens, gepubliceerd in Nutrients, is gebleken dat een tekort aan micronutriënten (= het niet binnenkrijgen van de aanbevolen hoeveelheid van bepaalde vitamines en mineralen) verband houdt met de ontwikkeling van bepaalde neurologische ziekten, waaronder de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Een chronisch lage inname van verschillende voedingsstoffen zoals selenium, zink en vitamine A, B, C, D en E zijn allemaal in verband gebracht met slechtere resultaten en ziekteprogressie.

Kan zoiets eenvoudigs als een gevarieerd en gezond dieet echt een verschil maken voor de gezondheid van jouw hersenen? Bij het onderzoek “ Micronutriënten en hersengezondheid: wat is het verband? ” zijn twee belangrijke verbanden gevonden tussen micronutriënten en neurodegeneratieve ziekten:

  1. Chronisch lage niveaus van vitamine A, D, E, B1 en C spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling en progressie van Parkinson.
  2. Lagere plasmaspiegels van vitamine A, B, C, D en E, en de mineralen selenium, koper en zink, samen met verhoogde homocysteïnespiegels, worden in verband gebracht met de progressie van de ziekte van Alzheimer.

Dit alles komt neer op één hoofdboodschap: micronutriënten zijn absoluut cruciaal voor de cognitieve gezondheid en het functioneren. Hoewel ze geen remedie zijn (en medicatie en behandeling niet mogen vervangen), is het absoluut noodzakelijk om tekortkomingen te voorkomen en aan te pakken voor optimale cognitieve prestaties.

Welke vitaminetekorten spelen een rol bij de ziekte van Parkinson?

Het is niet de bedoeling dat je zomaar nu allemaal vitamines gaat inkopen die ik hieronder vermeld. Ga een gesprek aan met jouw gezondheidsprofessional en doe allereerst een bloedanalyse. Het opvolgen van jouw vitamine- en mineralen waarden, cholesterol, lever, CRP, etc.  jaarlijks is sowieso heel belangrijk om preventief jouw lichaam te beschermen.

De drie belangrijkste vitamines voor mensen die de ziekte van Parkinson willen voorkomen of bijkomende hulp willen bij de behandeling ervan zijn: vitamine D, vitamine B12 en vitamine B6. Dat komt omdat onderzoek aantoont dat tekorten aan deze voedingsstoffen enerzijds bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en anderzijds omdat is gebleken dat Parkinsonpatiënten er weinig van hebben.

Vitamine D nemen bij de ziekte van Parkinson

Vitamine D halen we o.a. uit vette vis, eidooiers, kaas en runderlever. Ons lichaam produceert het ook als we worden blootgesteld aan de zon. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je via supplementen ook meer vitamine D binnenkrijgen 😉.

Interessant is dat de wetenschap heeft ontdekt dat Parkinsonpatiënten een groter tekort aan vitamine D hebben dan mensen die geen Parkinson hebben. In die zin geldt: hoe groter het tekort, hoe groter de ernst en progressie van de ziekte van Parkinson lijkt te zijn. Dit is logisch gezien het feit dat we weten dat vitamine D belangrijk is voor de ontwikkeling en activiteit van de hersenen. Het biedt zelfs een neuro-beschermend effect.

Bovendien kan vitamine D goed zijn voor de spierfunctie, en één van de symptomen van de ziekte van Parkinson is spierzwakte. En voor wat het waard is: vitamine D is, naast je lichamelijke gezondheid, van vitaal belang voor je geestelijke gezondheid. Sla deze belangrijke micronutriënt niet over, want vitamine D heeft een grote impact!

De rol van Vitamine B12 bij de ziekte van Parkinson

Ook lage vitamine B12-waarden kunnen een rol spelen bij de ziekte van Parkinson. Onderzoek leert ons dat patiënten met de ziekte van Parkinson lagere niveaus van B12 hebben vergeleken met hun tegenhangers. Bovendien zijn lagere niveaus van B12 in verband gebracht met een snellere ziekteprogressie en gerelateerde symptomen. Concreet kan vitamine B12 het geheugen ondersteunen door het verlies van neuronen te voorkomen. B12 houdt uw bloed- en zenuwcellen gezond, en is ook essentieel voor de gezondheid van het DNA.

Vitamine B12 zit in eieren, zuivelproducten, zalm en rundvlees. Als je niet genoeg binnenkrijgt, is dit een signaal om de vermelde voedingsbronnen regelmatig aan je maaltijden toe te voegen of te kiezen voor een supplement met vitamine B12.

Vitamine B6 kan helpen bij het voorkomen van de ziekte van Parkinson

Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van meer vitamine B6 verband zou kunnen houden met een lager risico op de ziekte van Parkinson; deze voedingsstof is goed voor je immuunsysteem, zenuwstelsel (wat betekent dat het mogelijk neuropathie kan bestrijden) en de ontwikkeling van de hersenen.

Je kunt meer vitamine B6 binnenkrijgen uit voedingsmiddelen zoals bananen, avocado’s, eieren, zalm en spinazie. Als bijkomend voordeel: als je voedingsmiddelen zoals bananen, avocado’s en spinazie consumeert, krijg je ook een gezonde dosis vitamine B9, ook wel bekend als foliumzuur. Foliumzuur is essentieel voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Tot slot: kunnen vitamines de ziekte van Parkinson genezen?

Neen! Voor alle duidelijkheid: geen van de vermelde vitamines of voedingsbronnen mag worden beschouwd als een alternatieve behandeling voor de ziekte van Parkinson. Maar het innemen van micronutriënten of supplementen – naast de medische interventies die worden aanbevolen door gekwalificeerde zorgverleners – kan een veelbelovende aanpak zijn om Parkinsonpatiënten op holistische wijze te helpen.

Dus om de vraag van het blogartikel te beantwoorden: “Kan je de ziekte van Parkinson voorkomen?”è Alles begint met preventie. Helaas is een gezonde levensstijl en voedingspatroon geen garantie dat je nooit zal te maken krijgen met een degeneratieve ziekte zoals Parkinson. Maar het kan wel helpen om jouw lichaam zo goed mogelijk te beschermen en eventuele symptomen te verlichten als je ermee gediagnosticeerd bent.

Lees ook het blogartikel: Wat is glutathion en waarom is glutathion belangrijk? Deze stof is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en een tekort ervan is gerelateerd aan allerlei aandoeningen zoals Parkinson.

    • Balk E, Chung M, Raman G, et al. B vitamins and berries and age-related neurodegenerative disorders. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). Apr 2006(134):1-161.
    • – Knekt P et al. Serum vitamin D and the risk of Parkinson disease. Arch Neurol. 2010 Jul;67(7):808-11.
    • Evatt ML et al. Prevalence of vitamin d insufficiency in patients with Parkinson disease and Alzheimer disease. Arch Neurol. 2008 Oct;65(10):1348-52.
    • Qureshi GA, Qureshi AA, Devrajani BR, Chippa MA, Syed SA. Is the deficiency of vitamin B12 related to oxidative stress and neurotoxicity in Parkinson’s patients? CNS Neurol Disord Drug Targets. Feb 2008;7(1):20-27
    • Schaffner A, Li X, Gomez-Llorente Y, et al. Vitamin B(12) modulates Parkinson’s disease LRRK2 kinase activity through allosteric regulation and confers neuroprotection. Cell research. Apr 2019;29(4):313-329. doi:10.1038/s41422-019-0153-8
    • Life Extension magazine: Natural Prescriptions For Parkinson’s Disease ( June 1, 2004 )
    • Life Extension magazine: In the News: Vitamin D Linked to Better Cognitive Function in Parkinson’s Disease (November 1, 2022)

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?