Je cholesterol verlagen dankzij voeding

Je cholesterol verlagen dankzij deze 6 voedingsmiddelen

Je liet een bloedonderzoek doen en de dokter zegt dat je cholesterolwaarden te hoog zijn. Wat kan je dan doen? Je cholesterol verlagen kan ook op een natuurlijke manier. Ik geef jou enkele tips en 6 voedingsmiddelen om jouw cholesterol te verbeteren én dus ook jouw hart te beschermen.

6 goede voedingsmiddelen om je cholesterol te verlagen

Havermout
Havermout bevat oplosbare vezels, die uw LDL-cholesterol, het “slechte” cholesterol, verlagen.

Oplosbare vezels kunnen de opname van cholesterol in jouw bloedbaan verminderen. Vijf tot tien gram of meer oplosbare vezels per dag verlaagt uw LDL-cholesterol.

Een portie havermout levert 3 tot 4 gram vezels. Als je fruit toevoegt, zoals een banaan of bessen, krijg je zelfs nog meer vezels binnen.

Zalm en andere vette vis
Vette vis heeft een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, die jouw triglyceriden kunnen verminderen – een soort vet dat in het bloed wordt aangetroffen. Deze omega-3-vetzuren kunnen ook helpen bij het verlagen van jouw bloeddruk en het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels.

Omega-3-vetzuren hebben geen invloed op het LDL-cholesterolgehalte, maar kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden en het verhogen van HDL, het goede cholesterol.

Noten
Amandelen en andere noten kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren.
Alle noten bevatten vezels, die helpen het cholesterol te verlagen. Vezels geven je ook een vol gevoel, waardoor je minder eet.

Alle noten bevatten veel calorieën, dus een handvol toegevoegd aan een salade of gegeten als tussendoortje is voldoende.

Avocado
Avocado’s zijn een goede bron van voedingsstoffen, evenals enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Onderzoek toont aan dat de vezels van avocado’s het HDL-cholesterolgehalte en de kwaliteit van LDL-cholesterol kunnen verbeteren.
Het toevoegen van twee porties avocado per week aan een hart-gezond dieet kan uw risico op hartaandoeningen verlagen.

Appelen en peren
Oplosbare vezels komen ook voor in voedingsmiddelen als bruine bonen, spruitjes, appels en peren.
Het belangrijkste cholesterolverlagende ingrediënt in appels en peren is vezels, met name een oplosbare soort genaamd pectine. Pectine bindt met LDL, de slechte cholesterol, in de darmen en verwijdert het uit het lichaam.

Olijfolie
Probeer olijfolie te gebruiken in plaats van andere vetten tijdens het koken. Je kan jouw groenten in olijfolie bakken, de olijfolie toevoegen aan een marinade of mengen met azijn als saladedressing.
Olijfolie is een véél gezonder alternatief dan boter bij het bakken van vlees of als dip voor brood.

Het gebruik van olijfolie heeft een positief effect op het lichaam. Er komen natuurlijke stoffen in het bloed die ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte onder controle blijft. Extra vierge olijfolie vermindert ook het risico op hartaanvallen.

Je cholesterol verlagen op een natuurlijke manier?

Om het volledige voordeel van deze voedingsmiddelen te krijgen, zijn andere veranderingen in jouw dieet en levensstijl vereist. Eén van de beste veranderingen dat je kan doen, is het beperken van de verzadigde vetten en transvetten die je eet.

Verzadigde vetten – zoals die in vlees, boter, kaas en andere volvette zuivelproducten – verhogen jouw totale cholesterol. Door de consumptie van verzadigde vetten te verminderen tot minder dan 7% van jouw totale dagelijkse calorie-inname, kan je jouw LDL-cholesterol met 8% tot 10% verlagen!

Andere tips

  • Eet zo evenwichtig mogelijk. Dat wil zeggen voldoende groenten en fruit & vezelrijke producten op het menu zetten.
  • Houd een gezond gewicht in stand.
  • Stop of minder met roken.
  • Beperk het aantal glazen alcohol tot een minimum.

Er is de al veel onderzoek gedaan naar het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziekten. Op een natuurlijke manier het cholesterolevenwicht optimaliseren is dus mogelijk met bovenstaande tips. Je hart zal je dankbaar zijn 😉 . 

Kunnen supplementen helpen om je cholesterolwaarden goed te krijgen?

Ja, er bestaan verschillende supplementen voor de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. 

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?