5 natuurlijke remedies voor een oorontsteking bij kinderen

oorontstekingen bij kinderen natuurlijke remedie

Als ouder zijn er weinig dingen in het leven moeilijker dan je kind te zien lijden, en oorontstekingen bij kinderen kunnen zeer pijnlijk zijn. Oorinfecties zijn de op één na meest voorkomende kinderziekte en kunnen ernstig zijn als ze niet verdwijnen, dus zorg dat je preventief jouw kind hiertegen beschermt én enkele natuurlijke remedies in huis hebt.

Oorinfecties komen helaas vaak voor bij baby’s of kinderen en zijn erg pijnlijk. Meer dan 60% van de kinderen heeft het vóór de leeftijd van 2 jaar. Gelukkig is een oorontsteking niet besmettelijk en zal uiteindelijk maar 1 op 8 kinderen antibiotica nodig hebben. In het geval dat je er snel bij bent, zijn er ook enkele natuurlijke remedies die een oorontsteking bij jouw baby of kind kunnen verlichten.

Oorzaak van oorontstekingen bij kinderen

Een oorontsteking wordt vaak veroorzaakt door een infectie ( virus of bacterie) in het middenoor. Deze infectie is vaak het gevolg van een andere ziekte, zoals een verkoudheid, griep of allergie, die een verstopping en zwelling van de neusholtes, keel en buis van Eustachius veroorzaakt.

De meeste baby’s of kinderen herstellen binnen de 2 à 3 dagen van een oorontsteking. Belangrijk om te onthouden is dat niet elke oorpijn wordt veroorzaakt door een infectie en dat ze soms een teken kunnen zijn van bijvoorbeeld tandjes krijgen of allergieën.

Sommige bronnen concluderen dat terugkerende oorinfecties een teken kunnen zijn van een voedselallergie of een verstoorde darmbalans. Mijn jongste broer kreeg als baby poedermelk en kreeg de ene oorontsteking na de andere met buisjes tot gevolg. Na verder onderzoek bleek dat een voedingsintolerantie aan de basis lag, namelijk melk.

Het verband tussen oorinfecties en voedselallergieën kan worden verklaard door het overtollig slijm dat in de neus- en oor slijmvliezen wordt aangetroffen wanneer er voedselallergieën aanwezig zijn. Wanneer een kind allergisch is voor bepaald voedsel (veel voorkomende allergenen zijn; melk, eieren en maïs) kan het kind allergische reacties vertonen waaronder een infectie die escaleert in een oorontsteking.

Uitzonderlijk kunnen oorinfecties veroorzaakt worden door zwemmen, iets dat in het oor zit of andere externe factoren.

Symptomen van een oorontsteking bij je baby of kind

 • Veel wenen
 • Slaapproblemen
 • Licht gehoorverlies
 • Met hun hoofdje schudden
 • Aan hun oortjes trekken of vinger in de oor steken
 • Koorts*

*Als je kindje langer dan 2 dagen koorts of meerdere van bovenstaande symptomen vertoont, ga dan onmiddellijk naar de huisarts.

Er bestaan gelukkig natuurlijke remedies die de pijn van een oorontsteking bij je kinderen kan verlichten. En sommige remedies, staan gewoon in jouw keuken 😉 ;

5 natuurlijke remedies voor een oorontsteking

1. Look en olijfolie als oordruppeltjes

Pers wat knoflook en verwarm deze met extra virgin olijfolie. Laat het afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur en doe dan een paar druppels in het oor van jouw kindje. Laat het 15 tot 20 seconden intrekken en kantel dan het hoofdje van jouw kindje om de vloeistof eruit te laten lopen. Herhaal dit drie keer per dag.

Waarom kan dit helpen? Het is bewezen dat zowel knoflook als extra virgin olijfolie antibacteriële eigenschappen hebben. Deze kunnen de infectie helpen bestrijden. Aangezien de druppeltjes lauw zijn, kan deze ‘warmte’ de pijn tijdelijk helpen verlichten.

Waarschuwing: gebruik deze remedie NIET wanneer jouw kindje een geperforeerd trommelvlies heeft of als er vocht uit het oor komt.

2. Drinken helpt bij een oorontsteking

De handeling van het slikken zorgt ervoor dat er vloeistof uit de buis van Eustachius stroomt. Heb je een baby met een oorontsteking? Geef ze tijdelijk meer voedingen per dag. Baby’s die melkpoeder krijgen, mogen ook meer flesjes drinken. Als je een peuter hebt, moedig hem/ haar dan aan om meer water te drinken. Belangrijke tip: om oorinfecties te helpen voorkomen, mag je jouw baby/ kind niet op zijn/ haar rug leggen wanneer ze drinken.

Wat zou je altijd in huis moet hebben: vlierbessensiroop! Vlierbessensiroop heeft van nature antivirale eigenschappen die het herstel van oorinfecties kunnen helpen versnellen en het is gemakkelijk om de kinderen te laten gebruiken omdat het lekker is!

3. Een washandje bij een oorontsteking

Drenk een washandje in heet water en laat even laten afkoelen zodat het de huid niet kan verbranden. Als ze temperatuur warm aanvoelt en niet meer heet, druk het washandje zachtjes op het oor om de pijn te verlichten. Herhaal zo vaak als nodig is.

4. Druppels waterstofperoxide of borstmelk in het oor

Maak een mengsel van 50% peroxide en 50% water. Doe een paar druppels in het oor, laat het 15 seconden zitten en kantel vervolgens het hoofd van jouw kind om de vloeistof eruit te laten lopen. Hetzelfde geld voor een paar druppels borstmelk. Herhaal tweemaal daags.

Waarschuwing: gebruik deze remedie NIET wanneer jouw kindje een geperforeerd trommelvlies heeft of als er vocht uit het oor komt.

5. Masseer je baby of kind bij een oorontsteking

Probeer de nek te masseren, zodat de lymfeklieren het vocht uit de oren kunnen afvoeren. Geef een zachte massage rondom de kaak en het hoofd in het gebied grenzend aan het oor. Masseer in neerwaartse richting achter het oor in de nek en oefen zachte binnenwaartse druk uit vóór het oor in de richting van de wang. Dit vergemakkelijkt de afvoer van oorvloeistoffen en stimuleert drukpunten in het gebied.

Het kan ongemakkelijk zijn voor jouw kind, dus doe het een paar keer per dag gedurende korte perioden. Gebruik een zachte, plantaardige lichaamsolie zodat je vingers makkelijk glijden over hun nekje.

Oorontstekingen bij kinderen voorkomen?

Kan je oorontstekingen bij je baby of kind voorkomen? Ja!

 1. Laat een verkoudheid niet aanslepen

Oorinfecties worden over het algemeen voorafgegaan door symptomen van een verkoudheid, vooral een loopneus. Verstopping in de neus vindt zijn weg terug naar de kanalen van Eustachius, waar het een broedplaats voor infecties wordt. En verkoudheidsvirussen en bacteriën migreren daar ook gewoon naartoe omdat de achterkant van de keel, sinussen en buisjes van Eustachius allemaal met elkaar verbonden zijn.

Dus als jouw kind verkouden begint te worden, vooral als hij of zij vatbaar is voor oorinfecties, ga meteen in ‘tegenaanval’. Hoe? Met gezonde voeding, kruiden en supplementen.

Vermijd: fruitsap, tarwe, zuivel, suiker

Aanbevolen: immuniteit stimulerende fruit en groenten, eiwitten, gezonde vetten ( olijfolie, avocado, zalm,…) een thee met honing-citroen, ahornsiroop voor baby’s jonger dan 1 jaar, vlierbessensiroop, zink en vitamine D.

 • Geef borstvoeding/ poedermelk in een hoek van 45°

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minstens de helft minder kans om oorinfecties te krijgen dan baby’s die poedermelk drinken. Ongeacht of je je kind nu borstvoeding geeft of een fles geeft, houd het hoofd tijdens het voeden in een hoek van 45 graden. Dit voorkomt dat melk vanuit de achterkant van de keel naar de onvolgroeide buisjes van Eustachius terechtkomt.

 • Beperk sapjes en zuivel bij kinderen

Water is de beste drank voor volwassenen én kinderen. Feit: kinderen die veel aangekochte fruitsappen en zuivelproducten drinken, krijgen meer oorinfecties. Melk stimuleert de productie van slijm in de bovenste luchtwegen, terwijl de suiker in sapjes de immuunfunctie onderdrukt.

Hou een fruitsapje of melk voor een traktatie bij verjaardagen of speciale gelegenheden. Geef het niet wekelijks of dagelijks! Ook frisdrank laat je best achterwege voor de algemene gezondheid van jouw kind.

 • Weg met rook !

Ingeademde rook irriteert de buis van Eustachius, die de achterkant van de neus met het middenoor verbindt. Dit veroorzaakt zwelling en obstructie die de druk in het middenoor verstoort, wat leidt tot pijn, vocht en infectie.

Blootstelling aan rook, en zelfs de resten van rook op de kleding van iemand, verhogen dus het risico dat jouw kind oorinfecties krijgt. Zelfs blootstelling aan houtrook verhoogt het aantal infecties van de bovenste luchtwegen bij kinderen aanzienlijk, inclusief oorinfecties.

 • Slaap kindje slaap

Tot slot mag de helende kracht van rust nooit onderschat worden! Wanneer jouw kind te maken heeft met een oorontsteking of een andere ziekte, is rust een van de meest cruciale elementen om hun lichaam te laten genezen. Als het lichaam uitgeput en moe is, kan het immuunsysteem niet optimaal functioneren en dat zorgt ervoor dat de symptomen van eender welke aandoening zal verergeren.

Wanneer is antibiotica nodig bij een oorontsteking van jouw kind?

In mijn opinie worden antibiotica veel te veel voorgeschreven aan kinderen met oorinfecties. Het is geweten dat teveel gebruik van antibiotica op lange termijn kan leiden tot astma, allergieën, inflammatoire darmaandoeningen en zelfs antibioticaresistente infecties. Als antibiotica toch nodig is volgens jouw gezondheidsprofessional, zorg er dan voor dat je nadien de darmflora van je kind ondersteunt met probiotica. Antibiotica verstoort de darmflora en een verstoorde darmflora betekent een zwakkere immuniteit.

Wanneer is het wél aangewezen om antibiotica te geven bij een oorontsteking;

• Als het trommelvlies van jouw kind rood en uitpuilend uitziet.

• Indien jouw kind ernstige symptomen heeft en er geen effectief ooronderzoek kan uitgevoerd worden (ontroostbaar schreeuwende baby, nauwe gehoorgangen).

• Bij baby’s jonger dan 6 maanden met ernstige klachten of symptomen.

• Bij kinderen van 6 maanden tot 2 jaar met een ernstige infectie of als ze tegelijkertijd een infectie in beide oren hebben.

• Indien de symptomen na 2 à 3 dagen erger worden of niet verbeteren.

We kunnen dus preventief onze kinderen beschermen tegen oorontstekingen én er bestaan allerlei natuurlijke remedies om een oorontsteking bij kinderen te verlichten. Ken jij nog andere remedies? Deel ze gerust onderaan dit blogberichtje.

 • online
 • – https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children
  – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
  – https://avivaromm.com/

 • literatuur
 • – Healing Childhood Ear Infections: Prevention, Home Care, and Alternative Treatment – Michael A. Schmidt Ph.D

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?