Met de komst van de herfst heeft ons lichaam nood aan warme, hartige gerechten boordevol voedzame ingrediënten. Ontdek in dit blog vier verrukkelijke én gezonde herfstrecepten om zelf uit te proberen.
Herfstrecept 1: Pompoen-linzensoep
Ingrediënten en bereiding:
- 250 gram rode linzen
- 500 gram pompoen
- 1 ajuin
- 2 teentjes look
- 1 liter groentebouillon
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- Zout en peper naar smaak toevoegen
- Optioneel: verse koriander voor de afwerking
- Optioneel: Griekse yoghurt voor de afwerking
Bereiding:
Verhit wat olijfolie in een grote pot en fruit de ajuin en knoflook tot glazig. Voeg de rode linzen en blokjes pompoen toe en kruid met kurkuma, komijn, peper en zout. Voeg na even stoven de groentebouillon toe en laat 25 minuten zachtjes koken. Mix de soep glad en werk af met Griekse yoghurt en/of koriander.
Voedingswaarde van dit recept:
Pompoen is rijk aan vitamine A, vezels en antioxidanten. Linzen leveren eiwitten en vezels die goed passen in een evenwichtig dieet. Kurkuma en komijn worden traditioneel gewaardeerd om hun bijdrage aan een smaakvol gerecht.
Herfstrecept 2: Bessensmoothie
Ingrediënten en bereiding:
- 250 g gemengde bessen (blauwe bessen, frambozen, aardbeien)
- 1 rijpe banaan
- 250 g spinazie
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 tl honing
- 125 ml water of amandelmelk
- Optioneel: ijsblokjes
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een blender tot een gladde smoothie.
Voedingswaarde van dit recept:
Bessen bevatten natuurlijke antioxidanten en vezels die passen in een gevarieerd dieet. Banaan levert kalium en energie, spinazie is een bron van verschillende vitamines en mineralen, en Griekse yoghurt draagt bij aan de variatie in voeding.
Herfstrecept 3: Salade met quinoa en geroosterde groenten
Ingrediënten en bereiding:
- 250 g gekookte quinoa
- Geroosterde herfstgroenten (wortelen, zoete aardappel, spruitjes)
- Handje gehakte walnoten
- Verse kruiden (peterselie, tijm)
- Olijfolie en balsamicoazijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een grote kom en breng op smaak met olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper.
Voedingswaarde van dit recept:
Quinoa is een voedzame graansoort met eiwitten en vezels. Groenten zijn rijk aan diverse vitaminen en mineralen, en walnoten bevatten gezonde vetten die passen in een uitgebalanceerd dieet.
Herfstrecept 4: Gekruide zoete aardappelfrietjes met yoghurtdip
Ingrediënten frietjes:
- 2 grote zoete aardappelen, in frietjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl cayennepeper (naar smaak)
- Zout en peper naar smaak
Bereiding frietjes:
Verwarm de oven op 200°C. Verdeel de frietjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en kruiden. Bak 30-35 minuten tot ze gaar en knapperig zijn.
Ingrediënten dipsaus:
- 250 g Griekse yoghurt
- 2 takjes peterselie
- 3 takjes bieslook
- 1 teentje knoflook
- Snufje zwarte peper en zout
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl honing
Bereiding dipsaus:
Meng alle ingrediënten in een kom.
Voedingswaarde van dit recept:
Zoete aardappelen zijn een bron van vitamine A en vezels. Extra vierge olijfolie draagt bij aan een gezonde vetbalans binnen een gevarieerd voedingspatroon.
Al deze recepten maken gebruik van seizoensgebonden ingrediënten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook bijdragen aan een gevarieerd en voedzaam eetpatroon, passend bij de herfst.
Vond je dit een interessant artikel? Lees ook de 7 tips om je goed te voelen tijdens de herfst of over waarom we vatbaarder zijn voor ziekte in de winter.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.