4 gezonde herfstrecepten die je zin doen krijgen in oktober

gezonde herfstrecepten oktober 2023

Met de komst van de herfst, heeft ons lichaam nood aan warme, hartige recepten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ontdek in dit blogberichtje verrukkelijke én voedzame herfstrecepten om zelf uit te proberen. 

Pompoen en linzen soep

Ingrediënten en bereiding:

  • 250 gram rode linzen
  • 500 gram pompoen
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • Zout en peper naar smaak toevoegen
  • Optioneel: verse koriander voor de afwerking
  • Optioneel: Griekse yoghurt voor de afwerking

Neem een grote kookpot en voeg er wat olijfolie aan toe. Voeg er de ajuin en knoflook aan toe en stoof tot die er glazig uitzien. Rode linzen hoef je niet op voorhand te weken, dus die voeg je eraan toe samen met je blokjes pompoen. Laat even stoven en kruid met kurkuma, komijn, peper en zout. Na even te stoven, giet je er 1 liter groentebouillon bij en laat je 25 minuten koken op een matig vuur. Mix als laatste stap je soep en breng het verder op smaak met peper en zout. Werk af met Griekse yoghurt en/ of verse koriander. 

Gezondheidsvoordelen van dit herfstrecept:

  • Pompoen: pompoen is rijk aan vitamine A, vezels en antioxidanten. Het ondersteunt de gezondheid van de ogen, verhoogt de immuniteit en helpt bij de spijsvertering.
  • Linzen: linzen is rijk aan eiwitten en vezels. Is gunstig voor een evenwicht van de bloedsuikerspiegel.
  • Kurkuma: kurkuma bevat de werkzame stof curcumine, bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Komijn: komijn kan de spijsvertering bevorderen en is een rijke bron van ijzer en antioxidanten.

Bessen smoothie

Ingrediënten en bereiding:

  • 250 gram bessen ( kies en mix tussen blauwe bessen, frambozen, aardbeien )
  • 1 rijpe banaan
  • 250 gram spinazie
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 theelepel honing
  • 125 ml water of amandelmelk
  • Optioneel: ijsblokjes

Voeg alle ingrediënten toe aan je blender en mix 😉 . Gemakkelijk eh?

Gezondheidsvoordelen van dit herfstrecept:

  • Bessen: bessen zitten boordevol vitamines, antioxidanten en vezels, waarvan bekend is dat ze de immuniteit versterken én de gezondheid van het hart ondersteunen.
  • Banaan: een banaan levert kalium en energie. Het ondersteunt de spierfunctie en de spijsvertering.
  • Spinazie: spinazie is rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine C en foliumzuur, die de algemene gezondheid ondersteunen.
  • Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is een bron van probiotica en eiwitten die de darmgezondheid en verzadiging bevordert.

Salade met quinoa en geroosterde groenten:

Ingrediënten en bereiding:

  • 250 gram quinoa (gekookt)
  • Diverse geroosterde herfstgroenten (bijvoorbeeld wortelen, zoete aardappelen, spruitjes)
  • Een handje gehakte walnoten
  • Verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, tijm)
  • Olijfolie en balsamicoazijn voor dressing
  • Zout en peper naar smaak

Voeg alle ingrediënten toe je aan een grote saladekom en meng alles door elkaar. Snel én gemakkelijk! Ideaal om meerdere porties van te maken zodat je het zowel als lunch of avondmaal kan eten.

Gezondheidsvoordelen van dit herfstrecept:

  • Quinoa: is een complete eiwitbron, rijk aan vezels en essentiële aminozuren.
  • Herfstgroenten: om het even welke groenten je kiest, ze bevatten sowieso vitamines, mineralen en antioxidanten, ter ondersteuning van de algemene gezondheid.
  • Walnoten: is een bron van gezonde vetten, omega-3-vetzuren en antioxidanten.

Gekruide zoete aardappelfrietjes ( als bijgerecht ):

Ingrediënten en bereiding:

  • 2 grote zoete aardappelen, in frietjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper (naar smaak)
  • Zout en peper naar smaak toevoegen
  • Optioneel: een dip maken op basis van yoghurt

Verwarm de oven op 200° . Verspreid de zoete aardappelfrietjes op een bakplaat met bakpapier op en strooi de kruiden en olijfolie erop. Steek de frietjes gedurende  30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven. Ondertussen kan je een heerlijke, verse dipsaus maken op basis van yoghurt. Ingrediënten voor de dipsaus:

  • 250 gram Griekse yoghurt 
  • 2 takjes peterselie 
  • 3 takjes bieslook 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 snufje zwarte peper 
  • 1 snufje zout 
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel honing 

Voeg alle ingrediënten toe aan een kommetje en meng. Super gemakkelijk toch?!

Gezondheidsvoordelen van dit herfstrecept:

  • Zoete aardappelen: zijn rijk aan vitamine A, vezels en antioxidanten, bevorderen de gezondheid van de ogen en bevorderen de spijsvertering.
  • Cayennepeper: Kan de spijsvertering bevorderen en de vetverbranding stimuleren.
  • Extra vierge olijfolie: heeft een positief effect op de cholesterolwaarden in het bloed.

Al deze recepten bevatten seizoensgebonden ingrediënten die niet alleen heerlijk zijn, maar ook verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Geniet van deze voedzame herfstgerechten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet om jouw algemene welzijn tijdens de herfstmaanden te ondersteunen.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?