Bijnieruitputting: wat is het en hoe herstel je?

heb ik bijnieruitputting

Ben je moe of uitgeput en kun je gewoon je normale energie niet terugkrijgen, ongeacht wat je doet of hoeveel dokters je al bezocht hebt?  Een zwakke bijnierfunctie kan de oorzaak zijn van deze klachten! 

Wat is de functie van je bijnieren?

De taak van je bijnieren is om je lichaam te helpen omgaan met stress, ongeacht welke vorm. Ze staan ook gekend als “de stressklieren”. Het goed functioneren van je bijnieren is dan ook essentieel voor je energie en gemoedstoestand. De hormonen die je bijnieren uitscheiden, beïnvloeden alle belangrijke fysiologische processen in je lichaam.

Na de middelbare leeftijd zijn de bijnieren ook de voornaamste bron van seks hormonen zowel bij mannen als vrouwen. deze hormonen hebben een hele reeks fysiologische, emotionele en psychologische effecten; van je libido tot gewichtstoename.  

Kortom, je kunt niet leven zonder de bijnierhormonen en hoe je gezond je door het leven gaat, hangt voor een groot deel af van de vraag hoe goed je bijnieren functioneren. 

Wat is bijnieruitputting?
Bijnieruitputting is geen gemakkelijk eenduidig probleem, want de patiënten zien er normaal uit en gedragen zich ook zo.

Vermoeidheid is hét symptoom van bijnieruitputting, MAAR het is zo’n veelvoorkomende klacht bij andere aandoeningen ook dat artsen bijnieruitputting vaak over het hoofd zien. Een diagnose kan de patiënt echter enorm vooruit helpen, zodat die het dagelijkse leven terug kan oppikken.

Een opsomming van de meest voorkomende symptomen van bijnieruitputting. 

  • ‘s Ochtends moeilijk uit bed kunnen komen
  • Voortdurende vermoeidheid en niet uitgerust zijn na het slapen
  • Gebrek aan energie
  • Meer moeite om alledaagse werkzaamheden te doen
  • Onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen 
  • Verminderde zin in seks
  • Verminderd vermogen om stress op te vangen
  • Langere tijd om te herstellen van ziekte, letsel of trauma
  • Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat
  • Lichte depressiviteit
  • Minder plezier of geluk in het leven, er is niet veel meer dat je interesseert.
  • Minder goed geheugen, minder focus en wazige gedachten

Wat is de oorzaak van bijnieruitputting?

Eén woord: stress! Stress kan van fysieke, emotionele, psychologische of infectueuze aard zijn of veroorzaakt worden door factoren in de omgeving. Het is belangrijk om te weten dat je bijnieren hetzelfde reageren of alle soorten stress, ongeacht uit welke bron.

Een ernstige bron van stress is makkelijk te herkennen, maar wanneer de lichtere vormen van stress gelijktijdig plaatsvinden, zich opeenhopen of chronisch worden en de bijnieren geen kans krijgen om volledig te herstellen, dan is bijnieruitputting meestal het resultaat. Samenvattend: bijnieruitputting ontstaat wanneer de hoeveelheid stress het vermogen van het lichaam om te compenseren voor en te genezen van die stress, overstijgt.

Factoren die de bijnieren beïnvloeden

Hoe herstel je van bijnieruitputting?

Ieder van ons kan aan bijnieruitputting leiden. Ongeacht je job, je leeftijd, je geslacht of dagelijkse gewoonten. Herken je jezelf of iemand van je naasten in bovenstaande symptomen? Ga dan langs bij een gezondheidsprofessional. Je mag uiteraard ook altijd contact met ons opnemen dan geven wij je graag vrijblijvend adviesLevensstijl, voeding en supplementen zijn drie belangrijke pijlers die kunnen bijdragen tot jouw herstel. 

Welk kruid/supplement kan jou helpen als je bijnieruitputting hebt?

Er bestaan heel wat kruiden die hierbij kunnen helpen, maar de absolute topper is maca. Maca stimuleert de hypothalamus en hypofyse om jouw bijnieren weer in balans te brengen. Daarnaast zorgt maca ervoor dat jouw hormonen efficiënter door jouw cellen opgenomen kunnen worden, zodat ze beter hun werk kunnen doen. Bij vrouwen zie je dan vaak ook een vertraagde schildklier

Maca500+ bevat maca aan een hoge concentratie en van de beste kwaliteit. Maca wordt als superfood beschouwd omdat het een hoge voedingswaarde heeft. Het is vooral rijk aan mineralen en bevat ook enkele vitamines. 

Bijnieruitputting: het stresssyndroom van de 21ste eeuw, James L. Wilson.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?