Het verband tussen afvallen, beweging en onze vruchtbaarheid

afvallen beweging vruchtbaarheid nutri-bel

Wanneer een zwangerschap uitblijft, komt daar vaak heel wat onzekerheid en vragen bij kijken. Velen starten dan een vruchtbaarheidstraject en krijgen het advies om, als er sprake is van overgewicht, eerst gewicht te verliezen. Maar is dat altijd nodig of zelfs nuttig?

Heeft overgewicht een invloed op vruchtbaarheid?

Overgewicht kan bij sommige vrouwen een rol spelen, maar het is zeker niet zo dat elke vrouw met overgewicht automatisch minder vruchtbaar is. Vruchtbaarheid is afhankelijk van een samenspel van factoren zoals leeftijd, hormonale balans, leefstijl en onderliggende medische aandoeningen.

Wat wel klopt? Vrouwen zijn gemiddeld het meest vruchtbaar tot ongeveer hun 30e levensjaar. Daarna neemt de hoeveelheid en kwaliteit van eicellen geleidelijk af. Bij mannen speelt leeftijd een minder grote rol, al heeft die ook bij hen een effect.

In Europa leeft meer dan de helft van de volwassenen met overgewicht. Onze manier van leven; minder beweging, meer zittend werk en veranderde eetpatronen heeft daar zeker een negatieve invloed op.

Is afvallen de sleutel tot een zwangerschap?

Niet per se. Hoewel gezonde voeding en voldoende beweging je algemene gezondheid kunnen verbeteren, betekent dat niet automatisch dat het ook je kans op zwangerschap verhoogt. Uit ervaringen in de zorg blijkt dat vrouwen met overgewicht die starten met bewegen zónder meteen gewicht te verliezen soms evenveel kans maken om zwanger te worden als vrouwen die wel afvallen.

Wat vooral opvalt: regelmatige lichaamsbeweging lijkt een positieve invloed te hebben, ook als het gewicht op de weegschaal niet meteen daalt.

Waarom is beweging dan zo belangrijk?

Beweging ondersteunt meerdere processen in het lichaam, zoals je hormoonbalans, doorbloeding, stressregulatie en slaapkwaliteit. Dit zijn ook allemaal factoren die kunnen meespelen bij vruchtbaarheid. Ook bij vrouwen met bepaalde hormonale aandoeningen, zoals PCOS, kan een actievere levensstijl bijdragen aan een betere cyclus en hormonale regelmaat.

Let wel: dat wil niet zeggen dat beweging een behandeling vervangt. Maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn. En je voelt je er vaak gewoon beter door zowel fysiek als mentaal.

Wat kan je zélf doen?

Als je bezig bent met een kinderwens en twijfels hebt over je vruchtbaarheid, is het goed om met een arts of gynaecoloog te overleggen. Ondertussen kan je zelf kleine stappen zetten:

  • Probeer dagelijks te bewegen, ook al is het maar een stevige wandeling.
  • Kies voor regelmaat in je slaappatroon.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd langdurige stress.
  • Vermijd crashdiëten of streng lijnen, die kunnen je hormonale balans juist verstoren.

Zelf merk ik dat beweging me helpt om mentaal even alles los te laten. En dat heeft een effect op mijn hele lichaam, ook al zie je dat niet meteen op de weegschaal.

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook: wat kan je doen tegen trage zwemmers?

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen