Het verband tussen afvallen, beweging en onze vruchtbaarheid

afvallen beweging vruchtbaarheid nutri-bel

Wanneer een zwangerschap uitblijft, kan onderzoek verheldering brengen voor de ouders. Vooraleer een vruchtbaarheidstraject te starten zullen ze bij vrouwen met overgewicht aanbevelen om gewicht te verliezen. Maar is dat het juiste advies?

Zwaarlijvigheid = onvruchtbaarheid? Neen!

Volgens de wetenschap zijn vrouwen tot hun dertigste het meest vruchtbaar. Daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af. Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaarheid. Leeftijd kan dus eerder bij vrouwen een factor spelen. Hoe zit het met zwaarlijvigheid als factor bij vruchtbaarheid?

We weten dat onze Westerse samenleving de laatste jaren dikker is geworden, zo’n 59% van de volwassenen in Europa lijdt aan overgewicht of obesitas, zegt de nieuwe studie van de WHO. Hoofdreden? We bewegen veel minder bewegen dan vroeger. Toch blijkt uit recente klinische onderzoeken dat afvallen, bij vrouwen met obesitas en een onverklaarbare onvruchtbaarheid, niet noodzakelijk hun kansen om zwanger te worden vergroot.

In het klinische FIT-PLESE-onderzoek werd het aantal zwangerschappen niet beïnvloed door gewichtsverlies. Vrouwen met obesitas en onverklaarbare onvruchtbaarheid werden onderworpen aan een trainingsprogramma van vier maanden OF datzelfde trainingsprogramma én een dieet voor gewichtsverlies. Vervolgens ondergingen ze drie cycli van vruchtbaarheidsbehandelingen. Er werden evenveel gezonde baby’s geboren bij vrouwen die meer lichaamsbeweging kregen als bij de vrouwen die ook het dieet volgden en afvielen.

Een onderzoeker van de FIT-PLESE-studie, Richard Legro, die tevens ook voorzitter van de afdeling verloskunde en gynaecologie is aan Penn State, concludeerde: “We gingen deze studie in met de hypothese dat patiënten het beter zouden doen, dus het was verrassend dat afvallen vrouwen misschien niet helpt om een ​​baby te krijgen. Afvallen resulteerde wél in algemene gezondheidsverbeteringen.

Legro voegde toe: “Dat suggereert voor mij dat we waarschijnlijk wat zorgvuldiger naar onze aanbevelingen moeten kijken voor medische aandoeningen zoals onvruchtbaarheid. Het is belangrijk dat we geen schade berokkenen met zo’n algemene aanbevelingen.” Zijn hypothese? Langere trainingsprogramma’s kunnen gunstig zijn in tegenstelling tot programma’s die snel afvallen beloven gevolgd door het gekende jojo-effect.

Bewegen kan even effectief zijn als vruchtbaarheidsbehandelingen

Wat duidelijk lijkt wat betreft het stimuleren van de vruchtbaarheid, is het positieve effect van meer beweging. In verschillende onderzoeken hadden vrouwen met overgewicht die een trainingsprogramma volgden twee keer zoveel kans om een ​​baby te krijgen als vrouwen die geen trainingsprogramma volgden. En het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toen onderzoekers de resultaten van vier klinische onderzoeken beoordeelden, concludeerden ze dat trainingsprogramma’s even effectief waren geweest als vruchtbaarheidsbehandelingen zoals medicijnen of in-vitrofertilisatie.

De voordelen van meer beweging waren niet beperkt tot vrouwen met onverklaarbare onvruchtbaarheid. Lichamelijke activiteit verhoogde ook het aantal zwangerschappen en baby’s voor vrouwen met PCOS.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?