Heb jij aandacht voor antioxidanten?

antioxidanten belangrijk gezondheid

Antioxidanten bestrijden én voorkomen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen met een sterke oxiderende werking en wanneer deze vrije radicalen tot beschadiging van het lichaam leiden, noemen we dit oxidatieve stress. Het beschermende effect van antioxidanten wordt over de hele wereld nog steeds bestudeerd en ik vertel jou waarom antioxidanten zo belangrijk zijn.

Antioxidanten kwamen onder de publieke aandacht in de jaren 1990, toen wetenschappers ontdekten dat schade door vrije radicalen betrokken was bij de vroege stadia van atherosclerose die de slagaders verstopte. De schade van vrije radicalen werd ook in verband gebracht met kanker, verlies van gezichtsvermogen en tal van andere chronische aandoeningen. 

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een lage inname van fruit en groenten, beide rijk aan antioxidanten, een groter risico liepen om deze chronische aandoeningen te ontwikkelen dan mensen die veel fruit en groenten aten. Daarnaast zijn er klinische onderzoeken die de positieve impact van afzonderlijke stoffen in supplementvorm aantoonden, vooral bètacaroteen, Vitamine C en vitamine E,  en deze in te zetten als effectief wapen tegen chronische ziekten.

Antioxidanten in voeding

Ja, je kan antioxidanten gewoon terugvinden in je voeding. Ik lijst hieronder enkele bekende antioxidanten op en in welke voeding deze aanwezig zijn; 

 Vitamine C: broccoli, spruitjes, meloen, bloemkool, pompelmoes, bladgroenten, kiwi, citroen, sinaasappel, papaja, peultjes, aardbeien, zoete aardappel, tomaten en paprika’s.

==> bij ons terug te vinden in Nutri-C1000+ .

– Vitamine E: amandelen, avocado, snijbiet, bladgroenten, pinda’s, rode paprika, spinazie en zonnebloempitten.
==> bij ons terug te vinden in Vit-E-Forte .

– Carotenoïden waaronder bètacaroteen en lycopeen: abrikozen, asperges, bieten, broccoli, meloen, wortelen, paprika, boerenkool, mango’s, raap- en boerenkool, sinaasappels, perziken, pompoen, spinazie, zoete aardappel, mandarijnen, tomaten en watermeloen.

==> bij ons terug te vinden in Betacarotte en Prosmaks .

– Zink: rundvlees, gevogelte, oesters, garnalen, sesamzaad, pompoenpitten, kikkererwten, linzen en cashewnoten.
==> bij ons terug te vinden in Zinkimmun .

– Fenolverbindingen: Quercetine (appels, rode wijn, uien), catechinen (thee, cacao, bessen), resveratrol (rode en witte wijn, druiven, pinda’s, bessen) en anthocyanen (bosbessen, aardbeien). 

==> bij ons terug te vinden in Bioflav-C+ en Resveratroll+ .

De lijst hierboven is zeker niet volledig, maar geeft je wel een mooi overzicht qua voedingsmiddelen en/ of supplementen die jou kunnen helpen om meer antioxidanten op te nemen. 

Waarom zou ik extra antioxidanten nemen?

Het is een feit dat overmatige vrije radicalen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten, waaronder kanker, hartziekten, cognitieve achteruitgang en verlies van gezichtsvermogen. Dit betekent niet automatisch dat stoffen met antioxiderende eigenschappen het probleem zullen oplossen, maar ze hebben zeker een positieve impact op het verloop van deze ziektes en kunnen deze zelfs voorkomen! Preventie is belangrijk en intussen weten we allemaal dat je met gezonde voeding enorm veel kan bereiken. Tot slot is het goed om te weten dat oxidatieve stress het DNA kan beschadigen en daardoor bijdragen tot een versneld verouderingsproces. Door het eten van gezonde voeding, rijk aan antioxidanten, beperk je oxidatieve stress en ga je dus ook de veroudering van het lichaam tegen 😉 Een win-win dus ! 

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?