Rood licht therapie: alle voordelen en mijn ervaring

rood licht therapie voordelen gezicht huid lamp nutri-bel

Meer en meer komt rood licht therapie aan bod als een manier om bij jou thuis bepaalde klachten te behandelen. Onzin? Niet als je weet dat er op dit moment meer dan 5000 peer-reviewed artikelen bestaan over rood licht therapie en de voordelen ervan voor je huid, gewrichtspijn, slaap,… . Lees verder als je alle benefits van rood licht therapie (=RLT) wil te weten komen.

Wat is rood licht therapie ?

Rood licht therapie is een wetenschappelijke, erkende behandeling die de krachtige, genezende eigenschappen van de zon nabootst zonder de gevaren van blootstelling aan uv-licht. In feite was het NASA die voor het eerst experimenteerde met rood licht therapie en het potentieel ontdekte om wonden te genezen als ze in de ruimte waren. Door gebruik te maken van technologische vooruitgang, maakt de therapie gebruik van lage golflengten van rood of nabij-infrarood licht (of beide).

Rood licht therapie lampen leveren geconcentreerde golflengten van therapeutisch licht aan de huid en cellen, wat kan helpen oxidatieve stress te verminderen en de cellulaire energieproductie (= ATP) te stimuleren. Dit helpt jouw ​​lichaam zichzelf van energie te voorzien, wat tot veel gezondheidsvoordelen leidt!

Een groot verschil dus met het kunstmatig blauw licht waar we hele dagen aan worden blootgesteld ( gsm, tablet, laptop, tv ) want dit licht is schadelijk voor onze algemene gezondheid.

Werkt een rood licht therapie lamp echt?

JA, absoluut! Maar mij moet je niet geloven… wel deze onderzoeker die algemeen wordt beschouwd als ‘s werelds topexpert op dit gebied namelijk Dr. Michael Hamblin, Ph.D., universitair hoofddocent aan de Harvard Medical School.

Hij is lid van de aangesloten faculteit van de Harvard MIT Division of Health, Science, and Technology en heeft meer dan 423 peer-reviewed artikelen gepubliceerd. Dr. Hamblin deelt in zijn boek, The Ultimate Guide To Red Light Therapy, al zijn vergaarde kennis over de wetenschap en alle verbazingwekkende voordelen van rood licht therapie.

En dan nu is het meteen tijd om wat dieper in te gaan om enkele bewezen voordelen van rood licht therapie.

Enkele voordelen van rood licht therapie

Wat doet RLT voor je huid?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en zoals ik in eerdere blogartikels al heb besproken is collageen is een van de belangrijkste bouwstenen! Na de leeftijd van 25 jaar breken we meer collageen af ​​dan we maken, daarom zien we vanaf dan fijne lijntjes en rimpels.

Rood licht therapie stimuleert de collageensynthese, wat belangrijk is voor iedereen die anti-aging wil werken. De fijne lijntjes en rimpels zullen er dus gladder uitzien als je collageensynthese in de huid, in de dermis, stimuleert met behulp van een RLT-lamp.

Daarnaast is het ook goed voor mensen die last hebben van acne. Onderzoek heeft aangetoond dat rood licht therapie verschillende vormen van acne effectief kan behandelen, zoals acne vulgaris en inflammatoire acne. Hoe? RLT kan helpen om het aantal bacteriën en de olieproductie in jouw huid te verminderen, en dankzij de ontstekingsremmende effecten van het rood licht kan het ook de zwelling en roodheid van de acne verminderen.

RLT vermindert dus de ontstekingsniveaus in de huid, waardoor de pijn en jeuk die gepaard gaan met huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis worden verminderd. Het kan helpen bij de genezing van zones met eczeem en psoriasis én kan ook voorkomen dat toekomstige symptomen opnieuw oplaaien.

Kortom rood licht therapie is een effectieve aanwinst om een ​​stralende, heldere, jeugdige huid te bevorderen.

Dankzij de code NUTRIBEL10 krijg je 10 euro korting op jouw bestelling: bestel jouw rood licht lamp op NorahLux.

Kan rood licht therapie helpen bij artritis en gewrichtspijn?

Eén op drie volwassenen kampt in zijn/ haar leven wel eens met gewrichtspijn. Zeker naarmate we ouder worden, want dan ondergaan onze gewrichten slijtage. Veel mensen ervaren gewrichtsstijfheid en pijn waardoor ze minder bewegen en de levenskwaliteit afneemt.

Rood licht therapie heeft een sterk, klinisch rapport voor artrosepijn. In één dubbelblind klinisch onderzoek werden 50 patiënten met degeneratieve artrose in beide knieën gedurende tien dagen behandeld met rood licht, infrarood licht of een placebo. Er waren geen significante pijnverbeteringen in de placebogroep. Maar de rode en infrarode groepen zagen hun pijn met meer dan 50% afnemen. Dit bracht het onderzoeksteam ertoe te concluderen dat roodlichttherapie “effectief is bij het verlichten van pijn en invaliditeit bij degeneratieve artrose van de knie.”

Een verbazingwekkend voordeel van rood licht therapie is het vermogen om de vervelende symptomen van artritis te behandelen. Omdat de golflengten die door rood licht therapie worden geproduceerd diep in de aangetaste gewrichten kunnen doordringen, kunnen ze helpen ontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en de gewrichtsmobiliteit te verbeteren. Omdat RLT ook helpt bij de collageen productie (wat cruciaal is voor het behoud van gezond kraakbeen en gewrichtsweefsel), kan het een effectieve behandeling zijn voor artritis. Bij een dagelijkse behandeling met een RLT-lamp kunnen mensen met artritis een vermindering van de pijn ervaren, wat hun levenskwaliteit sowieso ten goede komt.

Bij specifiek gebruik van rood licht therapie voor de gewrichten kan je het effect onmiddellijk merken en je zal zien dat de resultaten bij elke sessie zullen verbeteren. De resultaten van rood licht therapie zijn bij veel aandoeningen altijd het best op lange termijn, maar hoe dan ook is het een geweldige optie voor pijnverlichting!

Verder heeft RLT goede resultaten opgeleverd voor lage rugpijn. In onderzoeken is aangetoond dat infrarood- en nabij-infraroodlicht verbeterde pijnscores hebben opgeleverd, vooral voor de behandeling van chronische lage rugpijn.

Ook ervaren atleten en sporters hebben hun weg gevonden naar rood licht therapie, omdat het ook helpt bij het herstel van de spieren, herstel na sportblessures, enzovoort.

De kracht van rood licht therapie bij stress en slaap

Hoewel het onderzoek naar rood licht therapie en slaap nog in de beginfase is, zijn er al studies dat aantonen dat het de slaapkwaliteit kan verbeteren. RLT kan sommige slaapstoornissen verbeteren, zoals slapeloosheid en slaapapneu. Uit een onderzoek uit 2020 in de Journal of Psychosocial Oncology Research and Practice bleek dat deze therapie een opmerkelijke impact had op overlevenden van kanker die kampten met matige tot ernstige slapeloosheid.

Rood licht kan helpen bij het slapen door de natuurlijke aanmaak van melatonine te ondersteunen. Melatonine is een hormoon dat door de hersenen wordt geproduceerd en de slaap-waakcyclus reguleert. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan golflengten van rood licht de productie van melatonine niet onderdrukt, zoals blauw licht dat wel doet! Dus rood licht therapie kan helpen om een ​​natuurlijker slaappatroon te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Rood licht kan op meerdere manieren stress helpen verlichten. De golflengten van rood licht worden in de cellen geabsorbeerd om metabolische energieprocessen te stimuleren en stress te ondersteunen.

Ken jij de voordelen van rood licht therapie voor je huid?
rood licht therapie voor een stralende huid

Zijn er nog positieve effecten van RLT op onze gezondheid?

De bewezen voordelen van rood licht therapie zijn eindeloos. Of je een rood licht therapie lamp nu gebruikt op je gezicht ( voor de collageen stimulatie ), je hals ( als schildklier ondersteuning ) , je borsten ( helpt tegen de zwelling en ontsteking die vaak in de tepels voorkomen tijdens het geven van borstvoeding ), je rug ( allerlei rugklachten ), je buik ( bij menstruatiepijn en krampen ), … je zal verstelt staan van de resultaten. Dus probeer het zelf!

Mijn ervaring met de rood licht therapie lamp van NorahLux

Na heel wat opzoekingswerk ben ik terecht gekomen bij NorahLux in Nederland voor de beste keuze aan rood licht therapie lampen. Laat je alsjeblieft niet vangen aan goedkopere rood lichttherapie lampen. Het is belangrijk dat deze gecertificeerd zijn zodat je weet dat de toestellen veilig in gebruik zijn en voldoende watt om therapeutisch te kunnen werken. Met de code NUTRIBEL10 krijg je 10 euro korting op jouw bestelling ( minimum order waarde 180 euro ). Voor de geïnteresseerden; het toestel dat ik kocht is de Lumnia Nieuwe lijn. Het is heel gebruiksvriendelijk en ik gebruik het minstens 5/7 dagen als onderdeel van mijn selfcare-routine op een gereinigde huid.

Waarvoor gebruik ik mijn RLTlamp? Ik ben vooral fan van de positieve effecten die het heeft op mijn gezicht, mijn energieniveau en slaap. Door het schrijven van dit artikel heb ik heel wat bijgeleerd en zal ik het voortaan ook inzetten tijdens mijn menstruatiecyclus, want mijn onderrug en buik kunnen dan wel wat warmte gebruiken. Het zal me wellicht veel beter kunnen helpen dan een gewoon kersepitje. Na 6 weken gebruik kan ik nog geen lange termijn effecten bespreken uiteraard, maar het kwartiertje rood licht therapie per dag is mijn favoriete moment van de dag geworden.

   Online bron

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1727843/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2539004/
  • https://journals.lww.com/jporp/Fulltext/2020/10000/Light_therapy_for_insomnia_symptoms_in_fatigued.12.aspx
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4777909/
  • https://theenergyblueprint.com/red-light-therapy-benefits/
  • https://norahlux.red/meer-leren
  • https://holistik.nl/rood-licht-therapie/
  • https://joovv.com/pages/science
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5523874/

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?