Aantrekkelijke reclames en misleidende informatie zoals ‘dermatologisch getest’ en ‘hypoallergeen’ kunnen je aanzetten tot het kopen van allerlei crèmes, zepen en shampoos. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat er nu precies in die producten zit? Maken deze producten hun belofte waar? Lees meer over de schadelijke stoffen die vaak worden aangetroffen in verzorgingsproducten en hoe je bewuste keuzes kunt maken.
Parabenen: Conserveren, maar ook aandacht vereist
Parabenen zijn veelgebruikte conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten. Er is bezorgdheid over de mogelijke effecten van parabenen op het hormonale systeem. Sommige mensen kunnen ook gevoelig zijn voor parabenen, wat kan leiden tot irritaties. Let dus goed op de ingrediëntenlijst, en zoek naar termen zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben of propylparaben.
Aluminium in deodorants
Aluminiumverbindingen worden vaak aangetroffen in deodorants om zweetproductie te verminderen. Hoewel de Hoge Gezondheidsraad aangeeft dat aluminium in lage concentraties weinig giftig is, raden zij voorzichtigheid aan bij het gebruik van producten die aluminium bevatten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de aanwezigheid van aluminium in producten die je dagelijks gebruikt.
Alcoholverbindingen en parfums die irritaties kunnen veroorzaken
Alcohol en parfums kunnen bij sommige mensen huidirritaties of allergische reacties veroorzaken. Alcohol is bekend als een agressief ingrediënt voor de huid, dus het is raadzaam om producten zonder alcohol of parfum te kiezen om het risico op irritaties te verminderen.
BMHCA in je zonnecrème: Wat moet je weten?
Butylphenyl methylpropional (BMHCA) is een geurstof die vaak voorkomt in zonnebrandcrèmes. Het wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) heeft aangegeven dat deze stof mogelijk risico’s met zich meebrengt. Het is raadzaam om producten met BMHCA te vermijden, vooral als je gevoelig bent voor geurstoffen. Zoek naar alternatieven die vrij zijn van deze mogelijke schadelijke stof.
SLS en SLES: Schuimvormers die uitdrogen
Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laureth Sulfaat (SLES) worden vaak gebruikt als reinigings- en schuimvormers in shampoo, zeep en douchegel. Hoewel ze effectief zijn in het reinigen, kunnen ze uitdrogend werken voor huid en haar. Het is belangrijk om producten te kiezen die milder zijn voor je huid en die geen uitdrogende ingrediënten bevatten.
MOSH en MOAH in lippenbalsems
Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH) en Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH) kunnen in sommige lippenbalsems aanwezig zijn. De gezondheidsrisico’s van MOSH en MOAH zijn nog niet volledig duidelijk, maar er zijn zorgen over mogelijke ophoping in het lichaam. Omdat lippenbalsems vaak in contact komen met de mond en soms per ongeluk worden ingeslikt, is het aan te raden om producten zonder deze ingrediënten te kiezen.
Ftalaten: Stabilisatie van synthetische parfums, maar met zorgen
Ftalaten worden gebruikt als stabilisatoren voor synthetische parfums, maar ze staan onder toezicht vanwege zorgen over hun invloed op het hormonale systeem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aanbevolen om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te beperken om de gezondheid van toekomstige generaties te beschermen. Het is verstandig om producten zonder ftalaten te kiezen om deze risico’s te vermijden.
Conclusie: Dus kies voor natuurlijke producten voor huid en haar!
Voor wie liever geen schadelijke stoffen in verzorgingsproducten wil, bieden wij een assortiment van 100% natuurlijke producten voor jouw huid. Deze producten zijn zorgvuldig samengesteld zonder de genoemde stoffen, zodat je je huid en haar op een milde en verantwoorde manier kunt verzorgen.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.