Alles wat je wil weten over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten

schadelijke stoffen in cosmetica

Overtuigende reclames en misleidende info zoals ‘dermatologisch getest’ en ‘hypoallergeen kunnen je aanzetten tot het kopen van allerlei crèmes, zepen, shampoos. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat er nu precies in die producten zit? Maken deze producten hun belofte waar? Lees meer over de schadelijke stoffen in cosmetica en andere verzorgingsproducten.  

Parabenen bewaren… maar ontregelen ook

Parabenen zijn eigenlijk conserveringsmiddelen. Vele parabenen zouden zorgen voor een ontregeling van de hormonen, wat bij vrouwen heel wat klachten kan veroorzaken. Bovendien zijn veel mensen ook gewoon allergisch voor de parabenen in hun producten. Zoek naar: ethylparaben, methylparaben, buthylparaben of proplylparaben op de ingrediëntenlijst.

Aluminium onder je oksels

Aluminium(oxide) zal je terugvinden in heel wat merken deodorant. Het zorgt ervoor dat je minder zweet. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is aluminium “weinig giftig”, maar toch raadt het aan om voorzichtig om te springen…

Studies tonen aan dat aluminium zich ophoopt in de nieren, hersenen, longen, lever en schildklier, waar het concurreert met calcium voor absorptie en de mineralisatie van het skelet kan beïnvloeden. Dus weinig giftig?

Alcoholverbindingen en parfums die irriteren

Koop producten zonder alcohol of parfum, zo verklein je de kans op allergische reacties of irritaties. Alcohol is heel agressief voor de huid. Ethanol, methanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol,… zou je dus best vermijden.

BMHCA in je zonnecrème

Butylphenyl methylpropional is een geurstof die wordt afgeraden door het wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS). “Het zou kunnen schadelijk zijn voor de voortplanting“. Deze stof is vooral terug te vinden in zonnebrandcrèmes. Op zoek naar een veilig alternatief? Ontdek onze vegan zonnecrème

SLS en SLES zorgt voor schuim… én uitdroging

Sodium Lauryl Sulfaat en Sodium Laureth Sulfaat vind je vaak terug in shampoo, zeep en douchegel. Deze chemische stoffen worden vooral toegepast als reinigingsmiddel en schuimvormer. Heerlijk toch als je zeep of shampoo lekker schuimt? Niet dus, want SLS kan uitdrogend werken voor het haar/ lichaam en zorgen voor irritaties op de huid. Schadelijke stoffen in cosmetica- en haarproducten? Je zou verschieten bij hoeveel merken ze je “beetnemen”. Ontdek bij Nutri-Bel een 100% natuurlijk gamma van huid -en haarproducten

MOSH en MOAH op je lippen

Mineral Oil Saturated Hydrocarbons en Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons zijn ingredënten die je vooral in lippenbalsems kan terugvinden. De gezondheidsrisico’s zijn onduidelijk, maar ze zijn er wel. 

MOAH kan optreden als genotoxische kankerverwekkende stoffen ( = ze kunnen DNA en het genetisch materiaal van cellen beschadigen en kanker veroorzaken), terwijl van sommige MOSH bekend is dat ze zich ophopen in de lever en het lymfesysteem.

Aangezien het op je lippen zit en je het onbewust opeet, raad ik je aan een natuurlijk alternatief te zoeken om je lippen te verzorgen zoals onze Egyptian magic lipbalsem 😉.

Ftalaten als hormoonverstoorders

Ftalaten worden gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Deze verstoren het hormonale evenwicht. Hormoonverstoorders in jouw dagelijkse verzorgingsproducten, dat wil je toch niet? De WHO heeft een rapport uitgebracht over hormoonverstoorders. Daarin hebben onderzoekers gezegd dat men hormoonverstoorders beter zou verbannen om de gezondheid van toekomstige generaties te beschermen. Meer weten over hormoonverstoorders? Neem zeker een kijkje op onze blog voor meer info!

Zeg voor eens en altijd vaarwel tegen schadelijke stoffen in cosmetica of andere verzorgingsproducten!

Kies voor 100% natuurlijke producten voor huid & haar !

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?