Alles wat je moet weten over de menopauze

kenmerken van de menopauze

Ben je de laatste tijd wat verstrooid, heb je last van moodswings en word je wakker na alweer een ‘zwoele’ nacht? Vraag je je af wat dit betekent? Eén ding is zeker: iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken. Welkom in de menopauze.

Meer achtergrond over de menopauze

Meisjes worden geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen die opgeslagen zijn in de eierstokken. Dat aantal zal in de loop der jaren afnemen, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd zijn er ongeveer nog 400.000 eicellen over. Op een bepaald moment zijn alle eicellen op en dan stopt de menstruele cyclus. Dat heeft als gevolg dat je niet meer vruchtbaar bent.

Wat kenmerkt de menopauze?

Geleidelijk aan kunnen er verschillende fysieke en psychische veranderingen optreden. Deze veranderingen zijn het gevolg van de schommelingen in de hormonen die door de verouderde eierstokken worden geproduceerd. De volgende kenmerken treden op tijdens de menopauze:

 1. Onregelmatige menstruatie
 2. Vapeurs of opvliegers
 3. Slapeloosheid of vermoeidheid
 4. Concentratieverlies
 5. Hoofdpijn
 6. Stemmingswisselingen

Psychologische veranderingen tijdens de menopauze

De leeftijd van de menopauze, tussen 40 en 55 jaar, gaat ook vaak gepaard met andere ingrijpende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. De kinderen gaan het huis uit, het einde van je carrière komt in zicht, je ouders brengen extra zorg met zich mee, … Het zijn allemaal zaken die je gemoed naar beneden kunnen halen, dit staat echter los van de menopauze. Uiteraard is de combinatie van beide soms heel moeilijk te verwerken.

Is er ook goed nieuws?

Met het komen van de menopauze zijn er gelukkig ook een aantal dingen waar je niet meer hoeft aan te denken. Maandverbanden of tampons? Weg ermee! De buikkrampen zijn nu ook verleden tijd. Doordat je niet langer vruchtbaar bent, moet je ook geen anticonceptiemiddelen meer gebruiken.

Natuurlijke middelen gebruiken tijdens de menopauze?

Wil je graag natuurlijke ondersteuning? Onze voedingssupplementen kunnen helpen bij verschillende ongemakken die de menopauze met zich meebrengt.

 • Isommiks: ondersteuning bij klachten van menopauze (opvliegers/ nachtelijk zweten)
 • Brazolin+: ondersteuning bij de oestrogenenbalans
 • Maca500+: ondersteuning voor hormonenbalans en geeft meer energie
 • Dioscorvil : bestaat hoofdzakelijk uit wilde yam. Wilde yam helpt een rustige en comfortabele menopauze te behouden. Wilde yam helpt ook vrouwen om te gaan met de veelbetekenende symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, zweten, rusteloosheid en prikkelbaarheid.
 • Egyptian Magic crème: zal de droge/ minder elastische huid voeden en verzorgen

Er zijn dus heel wat kenmerken van de menopauze die je zelf kan opmerken. Indien je hierover meer wenst te weten, raadpleeg je huisarts of neem gerust contact met ons op voor meer advies.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?