Vegicaps zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten

Vegicaps voor vegetariërs en veganisten

De laatste jaren is het aanbod aan vegetarische producten in de winkels sterk gestegen en verbeterd. Ook de menukaarten in restaurants tonen aan dat er meer vraag is naar veggiegerechten. Ondanks die groeiende populariteit bestaan over vegetarisch eten, vegetariërs en vegans nog altijd heel wat misverstanden. Eén van die misvattingen is dat vegetariërs sowieso een vitamine tekort hebben. Dat is zeker niet altijd het geval. Is er voor vegetariërs en veganisten een manier om plantaardig eventuele vitamine-tekorten aan te vullen? 

Het verschil tussen veggie en vegan?

Vegetarisch =  wil zeggen dat je GEEN vlees, vis, en andere dierlijke producten zoals gelatine eet. Met andere woorden dit zijn producten waarvoor geen dieren werden gedood.
Veganistisch = wil zeggen dat je GEEN vlees, vis, zuivel, eieren, en andere dierlijke producten zoals gelatine eet. Met andere woorden er mag gewoon geen dier aan te pas komen in het productieproces.

Iedereen is vrij om te kiezen hoe ze hun levensstijl indelen. Mensen beslissen tegenwoordig vaker om vegetarisch te worden bijvoorbeeld omdat ze niet van vlees houden, omdat ze milieuvriendelijker willen leven, omdat ze geen dieren willen doden voor hun appetijt, … enzovoort.

Ikzelf, ben een flexitariër. Flexitariërs gebruiken amper vlees/ vis bij hun gerechten. Sommigen mensen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor mij was het een bewuste keuze aangezien mijn vriend vegetarisch is. Ik vind het moeilijk om vlees en vis volledig te laten staan, maar thuis zijn we 100% vegetarisch. Bij mijn ouders of op restaurant durf ik wel nog eens een stukje vlees of vis bestellen.

Waarom zou je kiezen voor een vegetarische levensstijl?

  1. Je eet meer groenten en fruit
  2. De totale vetinname vermindert en de kwaliteit van de ingenomen vetten verbetert.
  3. Je eet meer vezels. Vezels spelen een grote rol in de gezondheid van het darmstelsel. Ze verwijderen schadelijke stoffen vlugger uit het lichaam.
  4. Je krijgt een toename van het aantal “natural killer cells” die deel uitmaken van het immuunsysteem.
  5. Je zal meer antioxidanten opnemen. Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, selenium en tal van andere stoffen uit planten spelen een belangrijke rol bij het beschermen van ons lichaam.
  6. Een toename van het aantal mineralen. De meeste groenten en fruit zijn rijk aan mineralen, waaronder kalium en magnesium.
  7. Een toename van het aantal vitamines. Fruit zit vol goede voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium, foliumzuur en voedingsvezels.

De American Dietetic Association (de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld) schrijft in haar standpuntbepaling over vegetarische voeding: “ Een goed uitgebalanceerd vegetarisch voedingspatroon is gezond, bevat alle nodige voedingsstoffen en biedt gezondheidsvoordelen bij het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

Waar vind ik vegetarische supplementen?

Er zijn al heel wat voedingssupplementen te vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en met andere woorden dus geen dierlijke bestanddelen bevatten. Deze supplementen zijn specifiek bedoeld om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen die vegetariërs en veganisten soms niet voldoende binnenkrijgen via hun maaltijden.

Vroeger waren praktisch alle capsules vervaardigd van gelatine. Gelatine is een eiwitproduct dat uit slachtafval (huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. Het is dus logisch dat vegetariërs en vegans ervoor kiezen om gelatine te vermijden. Een volwaardige vervanger vinden was dus essentieel voor deze doelgroep.

Gelukkig is er de laatste decennia een evolutie gestart in de supplementenwereld waarin men op zoek is gegaan naar een plantaardig alternatief. Vegicaps zijn capsules die gemaakt worden van HPMC en ook tabletten kunnen ermee worden ‘gecoat’. Hydroxypropylmethylcellulose ( = HPMC) is door de Europese Unie onder het nummer E464 toegestaan als een toevoeging aan voedsel en medicijnen. Dus ook in medicatie kan je de stof terugvinden onder ‘hypromellose’. HPMC wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt voor de plantaardige capsules van voedingssupplementen.

Net zoals andere capsules is HPMC tegen warmte en vochtige omstandigheden bestand. HPMC is veilig, 100% plantaardig, lossen goed op in de maag en heeft van zichzelf geen enkele uitwerking op het lichaam.

Naar aanleiding van nieuwe kennis over titanium dioxide in witte capsules werd de overgang naar de groene HPMC capsules ingezet in ons gamma. Sinds begin 2022 zijn er ook witte, veilige capsules op de markt en kan het dus zijn dat de capsule van je supplement opnieuw wijzigt. Let wel: dit verandert niets aan de samenstelling van het product!

Supplementen voor vegetariërs en veganisten

Door gevarieerd te eten kunnen vegetariërs voorkomen dat ze bepaalde voedingsstoffen missen. Door het drukke leven en soms gebrek aan ingrediënten is dat een moeilijke opdracht en treden bij vegetariërs of vegans tekorten op. Een tekort aan vitamine B12, vitamine D, ijzer en/of calcium zijn de meest voorkomende. Voor sommigen voedingsstoffen bestaan er dan ook geen plantaardige vervanging, zoals het geval is bij vitamine B12. Daarom kan suppletie belangrijk zijn om die tekorten aan te vullen.

Heeft u hier vragen over? Aarzel niet ons te contacteren.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?