Optimaal herstellen na een operatie

Optimaal herstellen na een operatie

Je kan je herstel thuis veel soepeler laten verlopen als je de tijd neemt om vooruit te plannen. Vraag aan je dokter wat je in het begin zeker niet mag doen ( zware voorwerpen optillen, sporten,… ). Terwijl je aan het genezen bent, vraag gewoon hulp van vrienden of familie. Verder is het essentieel na een operatieve ingreep je lichaam te ondersteunen met zoveel mogelijk goede voedingsstoffen. Tot slot is het belangrijk om voldoende te rusten. 

Optimaal herstellen na een operatie? Stap 1: Een veilige omgeving creëren

Je moet heel voorzichtig zijn. Struikelen of vallen na een operatie moet je absoluut vermijden. Veel mensen worden soms duizelig omdat ze een paar dagen niet hebben gegeten en omdat ze in bed liggen om te recupereren. Twijfel niet en gebruik een wandelstok of krukken! Dat zal het risico op vallen verkleinen. Lees deze tips om struikelen/ vallen te voorkomen:

 • Slaap in een kamer in de buurt van de badkamer
 • Gebruik de verlichting als je ‘s nachts moet opstaan
 • Verwijder rommel uit je huis zodat je er niet kan over struikelen (tapijten, deurmatjes,…)
 • Draag platte schoenen of pantoffels

Stap 2: Ondersteuning via voeding en supplementen om na een operatie optimaal te herstellen

Het kan moeilijk zijn om te herstellen na een operatie. Er zijn een aantal vitamines, mineralen en voedingsstoffen die je herstel kunnen ondersteunen. Uiteraard begin het allemaal met gezonde voeding.

2.1: Een aangepast en gezond voedingsschema 

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen bij de vermoeidheid en kunnen ook helpen bij het herstelproces van het lichaam. Onze aanbevelingen:

 • Eiwitten: eiwit is essentieel voor wondgenezing, dus probeer voldoende voedsel zoals kip en eieren te eten.
 • Vezels en probiotica: deze combinatie helpt het immuunsysteem te stimuleren en houdt ook je spijsverteringskanaal in beweging. Het eten van yoghurt met verse granola is een eenvoudige manier om zowel een portie vezels als probiotica binnen te krijgen.

Andere voedingsmiddelen moet je vermijden, zoals:

 • Sportdranken: hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, kan natrium in sportdranken ervoor zorgen dat het lichaam water vasthoudt, waardoor het moeilijker is om zwellingen te verminderen.
 • Suikerhoudende dranken: beperk de inname van geraffineerde suikers, omdat deze leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen kunnen je extra vermoeid maken.

Na een operatie is het moeilijk voor je lichaam om alle vitamines en mineralen op te nemen uit de kleine hoeveelheden voedsel die je eet. Daarom is het aangeraden om supplementen te overwegen.

2.2 Welke supplementen zijn aangaraden na een operatie?

 • Vitamine C en zink: sommige onderzoeken tonen aan dat vitamine C en zink kunnen helpen bij de genezing, dus eet de aanbevolen hoeveelheid fruit elke dag of vul aan met supplementen.
 • B12 en ijzer:  ijzer en B12 helpen beide bij het vormen van nieuwe bloedcellen, dus eet meer vis en eieren. Eet je het niet graag? Vul aan met supplementen.
 • Vitamine K: dokters raden al lang vitamine K aan aangezien het de bloedstolling bevordert en zo incisies bij patiënten na de operatie sneller zullen genezen. Vitamine K is aanwezig in veel voedingsmiddelen; kool, spinazie, broccoli, spruitjes, koeienmelk,…
 • Druivenpit: druivenpit-extract bevat enorm veel antioxidanten en heeft een positieve invloed op de bloedvaten. Het is een van de weinige stoffen die de bloed-hersenbarrière kan passeren, wat betekent dat het de mogelijkheid heeft om hersencellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het vermindert ook de zwelling na een blessure of operatie.
 • Bromelaïne: een ontstekingsremmend enzym dat voorkomt in de stengel van ananasplanten. Het vermindert spier- en weefselzwelling, vooral na verwondingen of operaties.
 • Coenzym Q10: coenzym Q10 wordt gebruikt als een algemene energieversterker en anti-verouderingssupplement. Het lijkt ook te helpen bij het genezen van bloedingen bij mensen met tandvleesaandoeningen en het algemeen herstel na een operatie te versnellen. Wist je dat olijfolie vol coenzym Q10 zit?
 • Omega-3-vetzuren worden in alle cellen aangetroffen. Ze spelen een sleutelrol in een reeks vitale lichaamsprocessen. Denk maar aan; de bloeddruk, bloedstolling, ontsteking en immuniteit. Lijnzaad, chiazaad en zalm zijn de meest gekende bronnen van omega-3-vetzuren.
 • Multivitamine: een algemene multivitamine is aangeraden, vooral omdat het lichaam veel extra voedingsstoffen nodig heeft om sneller te herstellen. Met een multivitamine combineer je enkele supplementen van hierboven. Of denk aan Chlorella, een groene zoetwateralg. Chlorella is rijk aan vitamines, mineralen, onverzadigde vetzuren en enzymes.

Optimaal herstellen na een operatie? Rust is essentieel!

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat voldoende rust essentieel is, beseffen niet alle patiënten deze noodzaak. Het staat vast dat cellen in het lichaam sneller en effectiever regenereren wanneer een persoon zich in de rustmodus bevindt. Dit betekent dat het rustig aan doen ervoor zorgt dat iemand sneller en met minder complicaties weer op de been komt.

Optimaal herstellen na een operatie wordt een pak makkelijker met bovenstaande tips. Ken jij er nog? Deel ze gerust met ons en reageer op dit blogberichtje.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?