5 tips om je hersenen scherp te houden

tips om je hersenen scherp te houden

.Iedereen heeft het al meegemaakt; het woord dat zich op het puntje van je tong bevindt, de huissleutels die niet zijn waar je zweert dat je ze hebt achtergelaten, … . Naarmate je ouder wordt, kunnen dit soort vergetelheden vaker voorkomen. Je hoeft jezelf niet neer te leggen bij geheugenverlies. Deze eenvoudige tips om je hersenen scherp te houden, mag je dus niet vergeten 😉

1. Beweging is heel belangrijk voor het behoud van de mentale functie

Een dagelijkse wandeling van 30 minuten is een van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen, inclusief je hersenen. “Lichaamsbeweging heeft het beste bewijs voor het behoud van geheugen en mentale functie bij veroudering”, zegt R. Scott Turner, MD, PhD, directeur van het Memory Disorders Program aan het Georgetown University Medical Center.

Veel bewegen kan helpen dingen te voorkomen ( o.a. zwaarlijvigheid, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, …) die tot geheugenverlies kunnen leiden. Sommige studies suggereren dat fysieke activiteit ook de afgifte van een eiwit genaamd BDNF (brain-derived neurotrophic factor) veroorzaakt, dat gezonde zenuwcellen in de hersenen bevordert. Dat kan je geheugen een boost geven.

2. Je hersenen scherp houden? Oefen je hersenen

Net als lichaamsbeweging is mentale oefening goed voor je“, zegt Mustafa Husain, MD, directeur van de afdeling geriatrische psychiatrie aan de Duke University School of Medicine. Speel een kaartspel, vul een kruiswoordpuzzel in, word lid van een boekenclub, speel scrabble, bekijk een voetbalwedstrijd met vrienden of speel een hersentraining-app op je smartphone of tablet. Elke mentaal uitdagende activiteit zal je geest scherp houden.

3. Wees sociaal

Kaartclubs en boekenclubs houden je ook sociaal actief – nog een pluspunt voor je hersenen. “Hoe meer sociale connecties iemand heeft, hoe beter ze zijn in het behouden van mentale functies en geheugen“, zegt Turner. Sociale interactie helpt ook het geheugen, omdat het je humeur helpt. “We zien veel meer depressie bij mensen die sociaal geïsoleerd zijn,” zegt Husain.

4. Goed slapen is nodig om aandachtig te zijn en je hersenen scherp te houden

Aandacht en concentratie nemen af ​​als de slaap onrustig is, en de mentale functie is niet zo scherp als bij diegenen die een normale, rustgevende slaap hebben,” zegt Husain. Probeer zijn tips eens om beter te slapen:

  • Vermijd grote maaltijden voor het slapen gaan.
  • Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op.
  • Drink geen cafeïne of alcohol voor het slapengaan.
  • Vermijd roken of andere vormen van nicotine.

Heb je moeite om in slaap te raken? Er bestaan ook supplementen die kunnen bijdragen tot een normale slaap. 

5. Gebruik geheugentrucs

Wanneer je problemen hebt met de dagdagelijkse dingen te onthouden, helpt het om een ​​paar trucjes toe te passen. Telkens wanneer je een nieuwe naam of een nieuw woord leert, zeg het hardop om het in je hersenen te verzegelen. Verbind elke nieuwe naam mentaal met een afbeelding. Als je een meisje met de naam April ontmoet, stel je dan een bloeiende bloem voor die de maand april vertegenwoordigt. Om te helpen herinneren, verspreid plaknotities thuis of stel herinneringen in op je gsm zodat je weet wanneer het tijd is om een supplement/ medicatie in te nemen of naar een belangrijke afspraak te gaan.

Dit waren onze tips om je hersenen scherp te houden. Weet jij er nog? Deel ze gerust met ons en reageer op dit blogberichtje.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?