Dankzij je voeding meer energie hebben? Het kan!

meer energie dankzij voeding

Heb jij een tekort aan energie? Dat is uiteraard niet leuk voor jou, maar ook niet voor je familie en vrienden. Je hebt hierdoor mentaal en fysiek in weinig zin. Je kan wat vroeger in je bed kruipen en zien of het helpt… Maar wat als je vermoeidheid helemaal niet gelinkt is aan het aantal uren slaap? Krijg meer energie door te kiezen voor de juiste voeding. 

Van welke voeding krijg je meer energie?

  • Edamame bonen: deze groene bonen bevatten foliumzuur, een vitamine die het zenuwstelsel ondersteunt. Voeg ze toe aan een salade of een wokgerecht. 
  • Peulvruchten: bonen en linzen zijn ideaal om aan genoeg vezels te komen in je dieet. Ze ondersteunen een gezonde stofwisseling en voorkomen pieken in je bloedsuikerspiegel. Voeg ze toe aan een salade of een wokgerecht. 
  • Ajuin: rauwe uien bevatten probiotica die de bacteriën in de darmen tevreden houden. Dit kan er op z’n beurt dan weer voor zorgen dat je goed slaapt. Snij ze fijn en voeg ze toe aan een salade of heerlijke tomatensaus. 
  • Zilvervliesrijst: zilvervliesrijst is een goede bron van koolhydraten en bevat veel vitamine B6, voor een gezond energiemetabolisme. Heb je veel te kampen met stress? Dan is de voorraad vitamine B sneller op in je lichaam. Bij een Thais gerechtje past deze rijst perfect.  
  • Groene bladgroenten: kies voor donkere (blad)groenten zoals; spinazie,  broccoli, boerenkool, paksoi,… Stuk voor stuk goede bronnen van ijzer
  • Champignons: een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D. Het boost je humeur tijdens de donkere dagen én ondersteunt ook je vetverbranding. Maak bijvoorbeeld een pasta met champignons en truffel.
  • Pompoen: in oranje groenten zit betacaroteen, een antioxidant dat omgezet wordt in vitamine A. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het verbeteren van je weerstand.
  • Noten en zaden: vele noten en zaden zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat je lichaam helpt om eten om te zetten in bruikbare energie. Een laag magnesiumniveau wordt gelinkt aan vermoeidheid. Mijn favorieten zijn sesamzaadjes en cashewnoten in een wokgerechtje. 

Nu heb je al heet wat inspiratie en weet je van welke voeding je meer energie krijgt. Voeding kan naast je energieniveau verder ook een invloed hebben op uw gemoedstoestand. Varieer in je voeding en verminder of vermijd de inname van suikers en transvetten, additieven, enzovoort. Vers bereide maaltijden en snacks (zoals fruit) zijn dus het best. Het mentale en psychische evenwicht kan je meer in balans brengen door de juiste keuzes te maken qua voeding.

Voorkomen is beter dan genezen

Slapen is zoals eerder gezegd uiteraard ook heel belangrijk. Ontwikkel een regelmatig slaappatroon. Dus doe op tijd het licht uit, drink geen koffie of alcohol meer na 21 uur en eet niet teveel suiker voor je gaat slapen. Een balans vinden tussen de zaken die je moet doen en wil doen is essentieel.

Er bestaan ook supplementen die kunnen helpen bij een normaal energieleverend metabolisme:

Het is niet fijn om continu futloos rond te lopen. Zoek op tijd naar een oplossing en vraag raad bij een professional.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?