Ken jij het verband tussen obesitas en slaap?

het verband tussen obesitas en slaap

Hoe meer we leren over slaap, hoe meer we ons realiseren dat het belangrijk kan zijn bij het handhaven van een gezond gewicht. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen slaap en obesitas, met een gebrek aan slaap met een gemelde 15-50% verhoogd risico op obesitas.

Een tekort aan slaap en de invloed op ons lichaam

Hormonen beïnvloeden onze slaap en omgekeerd

De invloed van onze hormonen spelen een grote rol. Enerzijds zal een tekort aan slaap ervoor zorgen dat er een tekort van het hormoon leptine wordt aangemaakt. Het communiceert met je hersenen door aan te geven wanneer je verzadigd bent m.a.w. het geeft je lichaam het gevoel ‘ vol ‘ te zitten.

Anderzijds zal de productie van het hongerhormoon ( = ghreline ) net worden verhoogt. Deze wekt de eetlust op. Als je veel ghreline aanmaakt, heeft dit ook een negatief effect op je energieniveau. Het is vanzelfsprekend dat als je minder slaapt, je dus meer wakker bent én dus meer in de verleiding komt om iets te eten. Je kan niet eten terwijl je slaapt 😉

Conclusie: Zorg voor een goede nachtrust!

Je maakt slechte keuzes door onvoldoende rust

Studies tonen aan dat mensen de neiging hebben om slechtere keuzes te maken als ze niet genoeg rust hebben. Het heeft te maken met de manier waarop de hersenen werken wanneer het wordt beroofd van ( herstellende ) rusttijden. Dus door een slaaptekort heb je meer kans om slechte keuzes te maken, zeker op vlak van je voeding.

De meesten van ons zijn vrij chagrijnig als we moe zijn, en als we niet op onze beste en meest positieve zelf zijn, wenden we ons snel tot “ comfort food ” en vette koolhydraten om ons beter te voelen. Dat is vaak van korte duur, want achteraf voel je je vaak schuldig dat je daarvoor chips of chocolade hebt zitten “binge-wreten”.

Lagere lichaamstemperatuur zorgt voor minder energie

Mensen die niet genoeg slapen hebben een iets lagere lichaamstemperatuur. Wanneer de lichaamstemperatuur daalt, is er minder energie-output nodig om de lichamelijke systemen te doen werken. Wat is het gevolg? Minder energie-output = lagere calorie verbranding.

Een traag metabolisme

Mensen die niet naar de fitness gaan of mensen die slechte eet-keuzes maken, gooien op die manier hun hormonen uit balans met als resultaat een langzamer metabolisme. Ken jij iemand die kan eten wat hij/zij wil en toch mager blijft? Dat is omdat hun metabolisme hoger is dan gemiddeld. Als je niet genoeg rust krijgt, zal je metabolisme vertragen waardoor gewichtsverlies moeilijker is. Het verband tussen obesitas en slaap, lijkt me nu wel duidelijker.

Welke supplementen kunnen jou helpen?

Supplementen bij slaapproblemen

Supplementen om gezond af te slanken

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?