Waarom heb ik rugpijn?

Rugpijn bij een man

Rugpijn is vaak het gevolg van een slechte houding, minder ontwikkelde buik- of rugspieren, zware spierbelasting, etc. Met rugpijn kun je vaak moeilijker in slaap geraken. Wat is de beste positie om te liggen zodat je rugpijn kan verlichten of vermijden? Lees er meer over hieronder. 

Waarom heb ik rugpijn?

Bij elke lichaamshouding worden de wervelkolom en de tussenwervelschijven belast. De Zweedse rugonderzoeker Nachemson onderzocht de minst belastende houdingen bij mensen. Hieruit blijkt dat een goede ruglighouding het minst belastend is voor de rug. De last van het lichaamsgewicht wordt in een goede ruglighouding over het hele lichaam verdeeld en niet enkel op de ruggenwervels. Liggen is een goede houding om je rug te ontlasten. De zijwaartse positie met een of beide knieën gebogen, is het minst vermoeiend voor de wervelkolom.

In ruglig wordt de onderrug onvoldoende gesteund. Gevolg is dat zowel de schouders als het bekken een grote druk te verwerken krijgen. Buiklig is de slechtste lighouding omdat de hals volledig gedraaid wordt. Bovendien vermindert de lende kromming en vergroot het de druk op de lendenwervels. Opstaan doe je door eerst op je zij te draaien. Daarna plaats je, steunend op één arm, beide benen naast het bed met de voeten plat op de grond. Hou daarbij altijd je rug zo recht mogelijk. Gebruik je dijen en armen om recht te komen.

Zitten is heel belastend voor je rug

Wist je dat zitten het meest belastend is voor de rug? Aangezien we heel veel zitten vandaag de dag ( een bureau job, televisie kijken, in de auto , … ) is het belangrijk om op een goede manier te zitten. Tijdens het zitten vergroot je de druk op je rug en kunnen er later klachten of ernstige problemen ontstaan. Bij langdurig zitten kantelt het bekken naar achteren en heeft de onderrug de neiging om bol te staan wegens die doorgezakte zithouding. Hierdoor worden spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven in de lage rug zwaar belast. Daarom is het belangrijk dat we op een correcte manier zitten waarbij de natuurlijke krommingen zoveel mogelijk gerespecteerd worden.

Voor mensen die vaak achter hun bureau zitten: zit met je rug recht tegen de rugleuning! Zak niet door, vermijd voorover leunen en verander ook eens regelmatig van zithouding. Om het uur een kleine pauze nemen en even rond wandelen voor 5 minuten is ook een must.

Houd de rug altijd zo recht mogelijk en til nooit iets met een holle of kromme rug. Het is heel belangrijk om het gewicht zoveel mogelijk gelijk te verdelen. Wanneer je boodschappen gedaan hebt, verdeel die dan over twee boodschappentassen met ongeveer hetzelfde gewicht in plaats van alles langs één kant te dragen. Als je iets van de grond moet optillen, is het beter om door de knieën te buigen in plaats van de rug te buigen. Maak vooral gebruik van uw arm- en beenspieren in plaats van uw rug te belasten. Tot slot vraag hulp als je denkt dat de last te zwaar is.

Pijn in je rug? Niet met deze tips!

Enkele tips die je rug gezond houden? Zorg ervoor dat je bij elke houding en beweging;
– de druk op de rug zo goed mogelijk verdeelt
– zoveel mogelijk de natuurlijke kromming van de rug respecteert
– regelmatig van houding verandert

Heb je ook last in de gewrichten?

Lees ook ons blogartikel over hoe je je gewrichten soepel en sterk kan houden. Er bestaan natuurlijk ook natuurlijke producten zoals kurkuma die jou kunnen helpen om de gewrichten soepel te houden. Kurkuma is een krachtig kruid dat al eeuwen wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in India. Geelwortel (curcuma) helpt bij het behoud van soepele gewrichten.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?