Hoe kan ik mijn ogen verbeteren?

Hoe kan ik mijn ogen verbeteren

Wat is goed voor je ogen? En wat zijn slechte gewoontes voor je ogen? Ons zicht is één van onze belangrijkste zintuigen en toch zijn er veel mensen die hun ogen niet genoeg verzorgen.

Het is niet omdat we ouder worden dat daarom standaard bij iedereen het zicht zal  verslechteren. Toch is extra aandacht voor ons gezichtsvermogen aangewezen en zouden we vanaf middelbare leeftijd een keer per jaar naar een oogarts moeten ter controle.

Tips om je ogen te verbeteren?

  • Draag een zonnebril met UV-bescherming: je ogen filteren de meeste, maar niet alle UV-stralen weg. Alles wat de UV-blootstelling aan het oog beperkt, vermindert het risico op schade. Zonnebrillen beschermen niet alleen je ogen, maar tevens de huid rondom de ogen.
  • Neem pauzes van blauwe schermen zoals gsm, tablet of computer: continue blootstelling aan blauw licht in de loop van de tijd kan onze netvliescellen beschadigen en problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken. Oogvermoeidheid komt vaak voor door het intensief werken op een pc en dit kan op zijn beurt leiden tot hoofdpijn, jeuk, branderig gevoel of overgevoeligheid in de ogen.
  • Je ogen ontspannen: dit zorgt ervoor dat de oogbol weer zijn natuurlijke, ronde vorm terugkrijgt met als gevolg een helder zicht. A gehoord van de Bates-methode? Het is een effectieve therapie gericht op het verbeteren van het gezichtsvermogen. Ga online of in literatuur op zoek naar de Dr. Bates oefeningen die je hierbij kunnen helpen o.a. de oefening om eenvoudigweg je ogen minutenlang te sluiten om te helpen ontspannen.
  • Antioxidanten: studies tonen aan dat de meeste klachten die verbonden zijn met de ogen een gevolg zijn van oxidatie en/ of ontstekingen. Zoals we weten kunnen antioxidanten schade van vrije radicalen in de huid beperken én dat doen ze dus ook voor onze ogen. Vitamine A, vitamine C en astaxanthine zijn de meest gekende antioxidanten die goed zijn voor onze ogen.

Wat is heel slecht voor je ogen?

  • Oogproblemen niet serieus nemen: ga naar een oogarts als je  pijn aan de ogen hebt bij het dragen van je contactlenzen of bril. Ook wanneer je jeukende, droge of rode ogen hebt en het niet verbetert na enkele dagen oogdruppels of medicatie te nemen, is een bezoekje bij de oogarts aanbevolen.
  • In het donker lezen of naar donkere schermen kijken: hoewel lezen bij weinig licht geen blijvende schade aan je ogen veroorzaakt, kan het wel voor vermoeide ogen zorgen. Net zoals elke andere spier in het lichaam kunnen onze ogen zwak worden als we ze overbelasten. Oogvermoeidheid is niet permanent, maar wel vervelend. De nadelige gevolgen van oogvermoeidheid zijn zoals reeds vermeld o.a. hoofdpijn, jeuk, branderig gevoel of overgevoeligheid in de ogen.
  • Recht in de zon kijken is uiterst schadelijk: zelfs een paar seconden naar de zon kijken, kan je netvlies al beschadigen. Als je naar de zon kijkt, stel je je ogen bloot aan UV-stralen die jouw ogen zullen aantasten.
  • Roken: stop met roken want het vergroot te kans op cataract, schade aan je oogzenuw en algemene degeneratie van de ogen, naast de vele andere klachten die het kan veroorzaken. Vraag een professional om begeleiding als het niet lukt.

Goede ogen hebben of behouden is niet vanzelfsprekend dus draag er zorg voor! 😉

Supplementen die goed zijn voor je ogen

*De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?