De werking van resveratrol op het lichaam

resveratrol werking benefits voordelen lichaam

Resveratrol is een plantaardige stof die vooral te vinden is in de pitten, steeltjes en pellen van (rode) druiven. Het wordt sinds de jaren 2000 meer en meer onderzocht vanwege de positieve werking voor ons lichaam en onze huid.

Rode wijn is goed voor je. Feit of fabel? Wel, de druiven waarvan rode wijn wordt gemaakt, bevat resveratrol en het is nét dit stofje dat heel wat gezondheid-bevorderende eigenschappen heeft.

Dus als je alcohol drinkt, is rode wijn een van de betere keuzes 😉, maar rode wijn op zich is niet ‘goed’ voor de gezondheid. We weten allemaal dat alcohol in het algemeen vooral negatieve gevolgen heeft voor onze fysieke en mentale welzijn.

Nu, wat maakt resveratrol zo bijzonder? Ik overloop drie voordelen van resveratrol voor ons lichaam.  

Resveratrol voordeel 1: het is een antioxidant

Resveratrol is een krachtig antioxidant. Wat doen antioxidanten? Ze bestrijden én voorkomen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen hebben een sterke oxiderende werking en kunnen leiden tot scahde in het lichaam.

Gekende vitamines die werken als antioxidant zijn vitamine C, vitamine E en betacaroteen. Doordat onze voedingsgewoontes tegenwoordig ongezonder zijn dan ooit (fastfood, bewerkt vlees, suikerrijke dranken … ), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen. Antioxidanten zitten vooral in: blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, tomaten,… Ook andere stoffen in onze voeding hebben een antioxidatieve werking, zoals dus onze resveratrol, groene thee, kurkuma enzovoort.

Gezondheidsclaim:

  • Resveratrol draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

Resveratrol voordeel 2: het is goed voor de doorbloeding

Ons lichaam werkt het best wanneer het bloed vlot stroomt en het zo onze cellen van de nodige voedingstoffen en zuurstof kan voorzien. Indien de bloedcirculatie niet goed is, kan dit heel wat nadelige gevolgen voor onze gezondheid hebben (zeker op lange termijn!).

Eenveelvoorkomende klacht zijn zware of vermoeide benen. De kans is groot dat een slechte doorbloeding hiervan de oorzaak is. Onderzoek toont aan dat resveratrol een effectieve werking heeft en de bloedcirculatie kan verbeteren in het lichaam.

Gezondheidsclaim:

  • Resveratrol draagt bij tot een goede doorbloeding en conditie van de bloedvaten. Dit zijn factoren die invloed kunnen hebben op zware en vermoeide benen.

Resveratrol voordeel 3: het is goed ter preventie van veroudering en ouderdomsziekten

Een van de nieuwste trends in antiverouderingsgeneeskunde is resveratrol. De aandacht voor deze plantaardige stof kwam er na een gepubliceerde Harvard-studie die een verbazingwekkende 70% toename in de levensduur van gist met resveratrol aantoonde. Andere vervolgonderzoeken ondersteunden de voordelen op de levensduur van modelorganismen die met resveratrol waren aangevuld. Hetgeen de  wetenschappers vooral lovend over waren, zijn de mechanismen achter de veroudering-vertragende effecten van resveratrol.

Het gevolg is dat momenteel resveratrol in duizenden gepubliceerde artikelen is verschenen en aantoont hoe het bij vele aandoeningen kan preventief werken.*

Gezondheidsclaim:

  • Resveratrol kan helpen tegen huidveroudering dankzij de antioxiderende werking.

Resveratrol zou een effectieve en veilige verbinding kunnen zijn voor de preventie en behandeling van veroudering en ouderdomsziekten.”

Zhou DD, Luo M, Huang SY, et al
– Howitz KT, Bitterman KJ, Cohen HY, et al. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature. 2003 Sep 11;425(6954):191-6.
– Bhullar KS, Hubbard BP. Lifespan and healthspan extension by resveratrol. Biochim Biophys Acta. 2015 Jun;1852(6):1209-18.
– Zhou DD, Luo M, Huang SY, et al. Effects and Mechanisms of Resveratrol on Aging and Age-Related Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2021;2021:9932218.

*De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?