De ideale voeding voor gezonde gewrichten

Kniepijn

Vrijheid = bewegen! Op elke leeftijd vrij kunnen bewegen is essentieel voor je levenskwaliteit. Soepele gewrichten zorgen ervoor dat je kunt bewegen zonder last en je optimaal kunt genieten van het leven. Naarmate je ouder wordt of er sprake is van een fysieke overbelasting kan je mobiliteit drastisch verminderen. Om je gewrichten en je kraakbeen goed en soepel te houden, is gezonde voeding belangrijk.

Bescherm je gewrichten

Ouder worden, intensief sporten, zware fysieke activiteiten of kwetsuren,… het kunnen allemaal redenen zijn waarom de beweeglijkheid van onze gewrichten afneemt. Het kraakbeenweefsel wordt op die manier dunner en minder elastisch, waardoor het bot minder beschermd is.

Het gevolg hiervan? Pijn elke keer je beweegt en dat is uiteraard heel belastend voor je lichaam en je gemoedstoestand. De meest gevoelige gewrichten zijn de ‘dragende’ gewrichten, dat zijn je knieën en je heupen. Deze gewrichten worden het meest belast. Wil je graag zonder pijn de trappen oplopen of lang stilzitten in de zetel? Het kan!

Gezonde voeding voor de gewrichten

Op je voeding letten is belangrijk om je kraakbeen gezond te houden. Oxidatieve stress, veroorzaakt door vrije radicalen, is een van de grootste oorzaken van pijnlijke gewrichten. Om die radicalen te neutraliseren heeft je lichaam vitamines nodig zoals vitamine C en E, enz.

Deze zaken kan je terugvinden in bessen en rood fruit (blauwe bosbes, aardbeien, frambozen, braambes, rode bes, kersen), citrusvruchten, pruimen, kiwi’s, ananas en dadels. Ook zwarte aalbes kan helpen bij een natuurlijke soepelheid van gewrichten en spieren. Goede groenten voor de gewrichten zijn de kruisbloemige groenten (bloemkool, rode en witte kool, spruitjes, broccoli, koolraap, boerenkool, savooikool, radijs, koolrabi, knol enz.) die rijk zijn aan vitamine C, vitamine K en antioxidanten.

Ken je trouwens kurkuma? Deze wortel wordt al eeuwen gebruikt in de keuken voor allerlei kwaaltjes en het is heel vaak terug te vinden in de Aziatische geneeskunde. Het is bewezen dat kurkuma een gunstig effect heeft op de gewrichten. Het is een krachtig en natuurlijk antioxidant die inwerkt op de oorzaak van gewrichtsgevoeligheid, zorgt voor soepelere gewrichten én gaat kraakbeenveroudering tegen.

Vitamines en mineralen om je gewrichten te versterken

Je kan jouw gewrichten versterken en ze extra beschermen met vitamines en mineralen. Calcium, vitamine C en vitamine D hebben positieve effecten. Voldoende calcium is noodzakelijk voor het behoud van een gezond beendergestel. Daarnaast wordt calcium beter opgenomen als je het samen met vitamine C en vitamine D inneemt.

Daarnaast draagt vitamine C bij tot de normale collageenvorming voor het behoud van een goede werking van het kraakbeen. Op een gezonde manier voldoende calcium binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door het eten van amandelen, rozijnen of kruisbloemige groenten zoals spruitjes, broccoli en boerenkool. Een gewrichtgranulaat ter ondersteuning van het gewricht en bindweefselstructuren nodig? Gramulos is het ideale supplement voor jou.

Er zijn ook andere plaatsen in het lichaam waar de gewrichten achteruitgaan en er dus pijn kan ontstaan. Dit zijn de onderrug, de ellenbogen, de schouders en de kleine gewrichtjes in de handen. Voor dit laatste, de kleine gewrichtjes in de handen, is hyaluronixx ons nr. 1 product.

Lees ook zeker het volgende blogbericht als je meer wilt weten;

Draag zorg voor je botten

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?