6 redenen waarom we sneller ziek worden tijdens de winter

ziekte winter virale infectie antivirale natuurlijke middeltjes

Wacht niet langer, want dit is het perfecte moment om je lichaam voor te bereiden om de typische seizoensziekten te kunnen bestrijden. Ik geef jou inzicht waarom we nu vatbaarder zijn voor ziekte en hoe we jouw immuunsysteem kunnen versterken tijdens deze koudere maanden.

Waarom worden we sneller ziek tijdens de wintermaanden?

Aan de basis liggen vaak verschillende redenen waarom we tijdens de herfst en winter meet vatbaar zijn voor ziekte. Ik bespreek hieronder de meeste voorkomende redenen

1. Virale infecties:
 veel ademhalingsvirussen, zoals het griepvirus en verschillende varianten van verkoudheid, zijn actiever tijdens de herfst- en wintermaanden. Door de koude en droge lucht kunnen deze virussen langer buiten het lichaam overleven, waardoor ze zich gemakkelijker van persoon tot persoon kunnen verspreiden.

2. Lagere luchtvochtigheid: de binnenlucht is in de winter vaak droger vanwege verwarmingssystemen, waardoor de slijmvliezen in onze luchtwegen kunnen uitdrogen. Droge slijmvliezen zijn minder effectief in het vangen én voorkomen dat ziekteverwekkers ons lichaam binnendringen. 

3. We zijn wat meer huismus: mensen brengen meer tijd binnenshuis door in de nabijheid van anderen tijdens de koudere maanden. Dit kan de overdracht van virussen en bacteriën vergemakkelijken, omdat ze zich kunnen verspreiden via ademhalingsdruppeltjes wanneer mensen hoesten, niezen of gewoonweg praten.

4. Weinig zonlicht:
 de herfst- en wintermaanden betekent kortere dagen en minder zonlicht. Dit kan leiden tot een afname van de productie van vitamine D in het lichaam, wat een rol speelt bij de werking van het immuunsysteem.

5. Stress:
 de feestdagen kunnen voor veel mensen stressvol zijn, en chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor infecties.

6. Slechte voeding:
 tijdens de feestdagen consumeren mensen mogelijk meer suikerhoudende en bewerkte voedingsmiddelen, wat het immuunsysteem kan verzwakken. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten is essentieel voor het behouden van een sterke immuunrespons.

Hoe jouw immuniteit versterken?

We kunnen het niet ontkennen dat tijdens de herfst- en wintermaanden het risico op ziekte groter is. Daarom is het nemen van preventieve maatregelen uiterst belangrijk in deze periode om het risico op ziek worden te verminderen. Maar hoe?

1. Met immuniteit versterkende supplementen:

Het lichaam kan deze vitamine D tot zes maanden lang opslaan en gebruiken wanneer nodig. Maar vaak is dat niet genoeg. Rondom de herfst- en wintermaanden is de kans op een vitamine D tekort het grootst.

In 2020 bleek uit een rapport van De Hoge Belgische Gezondheidsraad dat bijna 80% in België een matig tot ernstig tekort aan vitamine D heeft! Bij volwassenen kan een vitamine D tekort leiden tot een verminderde weerstand, osteoporose, vermoeidheid, …. Zorg ervoor dat je dus voldoende van deze vitamine binnenkrijgt tijdens de komende maanden!

Vitamine C is gewoonweg dé weerstand vitamine bij uitstek. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt vitamine C vooral aanbevolen bij virusinfecties zoals bij verkoudheid, griep,… . Wanneer je ziek bent, is de nood aan vitamine C heel hoog. Vitamine C is een sterke antioxidant, waardoor je lichaam beter beschermd is tegen vrije radicalen. Daarnaast zorgt vitamine C voor aanmaak van collageen en helpt het tegen stress.

Vooral in de herfst en in de winter kan je weerstand wel wat hulp gebruiken. Vanuit je voeding is het vandaag de dag bijna onmogelijk om alle vitaminen, mineralen en andere belangrijke stoffen binnen te krijgen. Een multivitamine is ideaal om die tekorten aan te vullen, bijvoorbeeld Vitamineril.

Niets zo vervelend of een zere keel. Wanneer we keelpijn hebben, bestaan er genoeg natuurlijke middeltjes om hier snel vanaf te komen. Genoeg rusten, veel drinken, spoelen met zout water, thee met verse honing, … Wanneer deze middeltjes toch niet voldoende zijn kan je baat hebben bij supplementen of een siroop die je luchtwegen verzacht, keelpijn verlicht en eventuele slijmen kan oplossen.

2. Dankzij een goede hygiëne: het is aangewezen om regelmatig je handen te wassen aangezien virussen zich gemakkelijk kunnen verspreiden via ademhalingsdruppeltjes en door besmette oppervlakken aan te raken. Regelmatig handen wassen kan het risico helpen verminderen dat je in contact komt met deze ziekteverwekkers en ziek wordt.

Daarnaast altijd je mond bedekken als je hoest of niest. Wanneer je in jouw handen niest of hoest, is de kans groot dat ziektekiemen uit jouw luchtwegen op jouw handen terechtkomen. Als je oppervlakken of andere mensen aanraakt nadat je in jouw handen hebt geniesd, kan je deze ziektekiemen gemakkelijk op anderen overbrengen. Niezen in jouw elleboog helpt dus de directe verspreiding van ziektekiemen door lichamelijk contact te voorkomen.

3. Door een gezonde levensstijl:

Vandaag de dag vinden veel kwaaltjes en ziektes hun oorsprong in een slechte levensstijl. De voeding die je eet, hetgeen je drinkt, het al dan niet sporten of andere gewoontes zullen de komende jaren van invloed zijn op jouw gezondheid. Vandaag in je gezondheid investeren = het voorkomen en jezelf beschermen tegen toekomstige ziektes.

Consistent elke dag 30 minuten bewegen, gezonde voeding eten, voldoende slapen, stress beperken,… zijn de belangrijkste onderdelen van een gezonde levensstijl. Probeer zoveel mogelijk aan preventie te doen en je gezondheid te verbeteren zodat ziektes geen kans krijgen!

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de
blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker.
Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of
apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
484 beoordelingen
× Gratis advies nodig?