Wat is N-acetyl-L-cysteïne (NAC)?

wat is N-acetyl-L-cysteïne

Ken jij N-acetyl-L-cysteïne? In het kort is NAC een voorloper van L-cysteïne en dit aminozuur is een belangrijke bouwsteen van glutathion. Glutathion is op zijn beurt dan weer één van de krachtigste antioxidanten in het lichaam.

Slijmen in de longen

Gezonde longen hebben een ingebouwd “reinigings- en beschermingssysteem”. Een kleine hoeveelheid slijm wordt uitgescheiden om de wanden van de luchtwegen te bedekken. Dit slijm houdt ingeademde deeltjes vast waarvan er vele irriterend, besmettelijk of erger kunnen zijn.

Vervolgens vegen kleine uitsteeksels, beter bekend als trilharen, het slijm en de opgesloten deeltjes weg. Daardoor blijven de luchtwegen vrij en worden de longen beschermd tegen mogelijke ziekteverwekkers. Veel klachten, van een allergie tot een infectie of zelfs een longziekte, kunnen ervoor zorgen dat dit systeem disfunctioneel wordt. Als dat gebeurd zal dat resulteren tot de afscheiding van grote hoeveelheden slijm.

Wanneer overtollig slijm zich ophoopt, wordt het plakkerig en is het moeilijk te verwijderen. Dat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. Het is dus duidelijk dat dit veel longaandoeningen, waaronder bronchitis, astma, cystische fibrose en longinfecties compliceert.

Sinds de jaren zestig gebruiken artsen geïnhaleerde N-acetyl-L-cysteïne om slijm te verminderen. Het breekt de slijmafscheiding af, waardoor ze minder consistent en plakkerig worden. N-acetyl-L-cysteïne vermindert ook de dikte van het slijm. Het doet dit door te reageren met bindingen in de mucus eiwitten en het slijm te verdunnen. Dit helpt de luchtwegen vrij te maken en maakt het voor de trilharen gemakkelijker om slijm en vastzittende deeltjes weg te vegen.

Het verminderen van oxidatieve stress

N-acetyl-L-cysteïne is een zeer effectieve voorloper van de antioxidant glutathion, die oxidatieve stress en weefselschade door vrije radicalen vermindert. Wanneer je het oraal inneemt, wordt NAC snel geabsorbeerd en verspreid door het lichaam, waar het de bouwstenen levert voor cellen om hun eigen glutathion te produceren.

N-acetyl-L-cysteïne is zelf ook een directe antioxidant. Oxidatieve stress is een veel voorkomende oorzaak van veel aandoeningen van het ademhalingssysteem, van infectie tot Chronische Obstructieve Long Ziekte ( = COPD ofwel Chronic Obstructive Pulmonary Disease ). Door de antioxidantreserves te versterken in het lichaam en zo oxidatieve stress te verminderen, is N-acetyl-L-cysteïne een krachtige bescherming van de longen.

Een dagelijkse dosis NAC kan variëren van 600mg tot 1800mg verspreid over meerdere innames per dag*.

Bovenstaande informatie is vertaald uit een Engelstalig magazine die een wereldwijde autoriteit is op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn. Deze informatie is niet bedoeld om enige ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Voor meer informatie over deze bron, contacteer ons gerust.

*De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?