Alles weten over Chlorella ?

groene smoothie met chlorella poeder maken

Wondgenezing, ontgiftend, verlichting van constipatie of verlichting van een verkoudheid? Allemaal behoren ze tot de klinisch bewezen eigenschappen van chlorella, een superfood. Dat maakt het een uitstekende bron van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Wat is chlorella?

De overvloedige voorraad aan planten en dieren van de natuur heeft ons al veel schatten opgeleverd die kunnen worden omgezet in voedingssupplementen en medicijnen. Maar wetenschappers zitten slechts aan de oppervlakte om alle potentiële levensreddende ingrediënten in de flora en fauna van de aarde te ontdekken. Wist je dat duizenden planten en dieren ongeïdentificeerd blijven in de afgelegen Amazone-regenwouden?

Een van de planten die bij onderzoekers interesse wekten vanwege het gezondheidspotentieel is chlorella. Deze eencellige zoetwater alg is één van de vroegste levensvormen, ongeveer twee miljard jaar oud. Samen met andere vormen van groene algen is chlorella van cruciaal belang voor het leven, door deel te nemen aan fotosynthese (= het proces dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van giftige kooldioxide uit de atmosfeer en het produceren van de enorme hoeveelheden zuurstof die nodig zijn voor al het dierlijke leven). 

Chlorella werd pas in 1890 ontdekt door een Nederlandse microbioloog die de algen uit een kleine vijver onder een microscoop bestudeerde. Zijn fascinatie voor de vraag “waarom zoetwatervijvers diepgroen werden”, leidde tot de ontdekking van chlorella. Chlorella is rijk aan het groen gepigmenteerde chlorofyl. Eén chlorella-cel heeft een diameter van slechts 5 micron, maar is een goed gedefinieerde plant met een volledige aanvulling van voedzame en gezondheid bevorderende stoffen.

De gezondheidseffecten van chlorella, een gekende superfood

Chlorella, een superfood, biedt volgens onderzoekers veel mogelijkheden om onze gezondheid te verbeteren**. Dit zijn enkele positieve effecten;  

•    Chlorella versterkt ons immuunsysteem
•    Chlorella versnelt de genezing van wonden, verwondingen en zweren
•    Chlorella helpt ons te beschermen tegen giftige verontreinigende stoffen
•    Chlorella normaliseert de spijsvertering en darmfunctie
•    Chlorella stimuleert de groei en herstel van weefsels
•    Chlorella vertraagt veroudering
•    Chlorella beschermt ons tegen straling

De officiële gezondheidsclaims in regel met de Europese Claim-wetgeving zijn;

  • Chlorella ondersteunt het immuunsysteem.
  • Chlorella speelt een rol in de spijsvertering.
  • Chlorella bevat het meest chlorofyl, dat is een groene kleurstof uit planten.
    • Chlorofyl ondersteunt de darmfunctie en is goed voor onze lever en nieren.
    • Chlorofyl kan helpen bij een frissere adem.
  • Chlorella ondersteunt de normale werking van de lever.
  • Chlorella draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme

Aangezien chlorella voor bijna 60 procent uit eiwit bestaat, en aangezien het dit eiwit 50 keer efficiënter kan produceren dan andere eiwitgewassen, zou deze bescheiden alg heel goed kunnen dienen als een waardevolle eiwitbron. Het bevat dan ook alle acht essentiële aminozuren, de bestanddelen van eiwitten.

Waarom is het een superfood? Chlorella bevat ook indrukwekkende hoeveelheden vitamine Cbètacaroteen, B1, B2, B6, B12, niacine, panthotheenzuur, foliumzuur, biotine, choline, inositol, PABA, vitamine E en vitamine K. Het mineraalgehalte omvat fosfor, kalium , magnesium, zwavel, ijzercalcium, mangaan, koper, zinkjodium en kobalt.

Chlorella is nu algemeen verkrijgbaar als voedingssupplement en is verteerbaar genoeg om aan zuigelingen te worden voorgeschreven. Het is vooral populair bij kinderartsen in het Verre Oosten.

Smoothie maken met chlorella

groene smoothie met chlorella poeder maken
Al eens een groene smoothie met chlorella gemaakt?
Tip: Gebruik een vijzel om je chlorella tabletten fijn te malen tot poeder. Voeg het poeder dan toe in je favoriete smoothie! Mix het bijvoorbeeld met kiwi, appel, vers limoensap en water. Cheers 😉
Chlorella The sun-powered supernutrient and its beneficial properties. – William H. Lee, R.PH., PH.D. and Michael Rosenbaum, M.D.

*De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?