Bronwater, mineraalwater of kraanwater?

kraanwater bronwater of mineraalwater welke kiezen

Dat water drinken gezond is, weten we intussen allemaal. Maar ken jij het verschil tussen de soorten water? Want de kwaliteit van bronwater, mineraalwater of kraanwater zijn niet hetzelfde.

De functie van water

Water is van cruciaal belang om ons lichaam goed te laten functioneren. Het houdt ons gehydrateerd en ondersteunt direct al onze organen. Mensen hebben minimaal 4 tot 6 glazen water per dag nodig om uitdroging te voorkomen, maar elk lichaam is anders en heeft mogelijk meer nodig, afhankelijk van de gezondheidstoestand en de levensstijl. Meer hierover kan je lezen in ons ander blogberichtje over water.

Hoewel water essentieel is, is het niet allemaal hetzelfde. Ken jij de verschillende soorten water? Opgesomd: kraanwater, bronwater, mineraalwater, alkalisch en gedestilleerd water. Deze variëren in prijs, voedingswaarde, calciumgehalte en calorie-inname. Dus wat is het gezondste water om te drinken?

1. Kraanwater drinken is veilig

Kraantjeswater is een soort gezuiverd water dat door de WHO als veilig is bevestigd. Kraanwater doorloopt verschillende zuiveringsmethoden voordat het in je kraan terechtkomt. Zuiverende middelen zijn onder meer ozon en chloor, die worden gebruikt voor het doden van bacteriën, virussen en andere verontreinigingen in het water.

Ook al maakt het zuiveringsproces water drinkbaar, het maakt het water niet voedselrijk. De zuiverende verbindingen die in het water worden gebruikt, doden niet alleen de slechte dingen, maar ook de goede natuurlijke voedingsstoffen.

Het is belangrijk om te weten waar uw kraanwater vandaan komt. Als ziekteverwekkers niet uit het water worden verwijderd, kun je last krijgen van maagpijn, braken of diarree. Als je langdurig wordt blootgesteld aan drinkwater dat is verontreinigd met chemicaliën, loop je mogelijk risico op chronische aandoeningen.

2. Bronwater drinken

Bronwater komt uit een ondergrondse bron. Het is natuurlijk, organisch en zou vrij moeten zijn van enige behandeling. In zijn puurste vorm is bronwater van nature alkalisch, wat betekent dat het een pH heeft van meer dan 7. Het bevat essentiële mineralen zoals kalium, calcium en natrium.

3. Mineraalwater is rijk aan mineralen

Mineraalwater komt uit beschermde ondergrondse minerale bronnen. Zoals de naam al doet vermoeden, is mineraalwater rijk aan mineralen, waaronder magnesium, sulfaat, bicarbonaat en calcium. Het voorziet het lichaam van de elektrolyten die nodig zijn voor hydratatie en kan, afhankelijk van het water, een goede bron van calcium zijn.

4. Alkalisch water is een van de gezondste

Alkalisch water is misschien wel een van de gezondste types water om te drinken. De pH-waarde van gewoon drinkwater is een neutrale 7. Alkalisch water heeft een pH-waarde van 8 tot 9,5.

Het bevat eigenschappen die je lichaam zelfs kunnen beschermen tegen vrije radicalen, die vaak in verband worden gebracht met ontstekingen en chronische ziekten.

5. Gezuiverd gedistilleerd water

Gedestilleerd water is een vorm van gezuiverd water dat wordt gekookt. De stoom wordt vervolgens opgevangen en terug samengeperst tot een vloeistof. Het ondergaat zuiveringsprocessen die verontreinigingen verwijderen.

Gedistilleerd water drinken is een goede optie als je in een gebied bent waar de verwerking van je kraanwater niet bekend is. Hoewel gedestilleerd water veilig is, verwijdert de zuivering ook vitamines en mineralen. Hierdoor verliest het zijn langdurige hydraterende vermogen. Het verliest ook zijn smaak doordat de vitamines en mineralen zijn verdwenen.

Conclusie?

Mineraalwater en alkalisch water zijn misschien wel de gezondste soorten water. Ze voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. Hoe dan ook is het gewoon belangrijk dat je voldoende drinkt, idealiter veilig en niet-verontreinigd water.

De kwaliteit van die natuurlijke mineraalwaters (in België o.a. Spa en Chaudfontaine wordt constant gewaarborgd door het ministerie van Volksgezondheid. De beste keuze water volgens gehalte aan mineralen en droogrestwaarde zijn; Vittel, Chaudfontaine en Evian.

Een drinkfles met water overal meenemen

Gehydrateerd blijven is zo belangrijk! Maar met al die gezellige koffieshops is soms gemakkelijker om de hele dag door cafeïne te drinken, en dus niet genoeg water te drinken. Tip: zorg ervoor dat je altijd een drinkfles bij de hand hebt met water. Eventueel voeg je er wat fruit aan toe voor een lekker smaakje 😉

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?