Psoriasis natuurlijk behandelen

Natuurlijke remedies voor psoriasis

Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Daardoor worden er te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Psoriasis is jammer genoeg niet te genezen. Er zijn wél heel wat behandelingen die symptomen kunnen verminderen. Meer weten over natuurlijke remedies voor psoriasis? Lees zeker verder!

Natuurlijke remedies voor psoriasis en psoriasis-triggers

Plaque psoriasis is de meest bekende vorm. Te herkennen aan witte, rode plekken op de huid met schilfers. Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen; armen, oksels, nagels, hoofdhuid, … Factoren die psoriasis verergeren zijn er ook. Mogelijk heb je het al ondervonden dat de psoriasis soms extra oplaait. Veel voorkomende triggers voor psoriasis zijn:

 • Huidletsel of infectie
 • Emotionele stress
 • Bepaalde medicijnen
 • Roken
 • Alcohol drinken

Het verband tussen psoriasis en stress

Stress kan psoriasis verergeren, dus probeer ontspanningstechnieken om je opflakkeringen onder controle te houden. Alles wat jou helpt om te ontspannen. Yoga, een boek lezen of een lange wandeling, het kan verlichting bieden. Of doe iets van lichaamsbeweging. Het is bewezen dat sporten het niveau van ‘feelgood’-chemicaliën in je lichaam zal verhogen.

Te veel spanning kan uitbarstingen veroorzaken, dus zoek manieren om het los te laten. Praten met andere mensen die de ziekte hebben, kan helpen. Vraag jouw arts of hij/zij een lokale steungroep kent. Er bestaan ook online groepen zoals zoals TalkPsoriasis.org.

Verminder je stress om de symptomen onder controle te houden. Meditatie kan helpen ermee om te gaan. Yoga is vooral goed als je de vorm artritis psoriatica hebt. De zachte bewegingen kunnen de pijn verlichten en gewrichtsmobiliteit behouden. Hieronder geef ik je nog enkele andere natuurlijke remedies voor psoriasis die kunnen helpen.

Wat zijn natuurlijke remedies voor psoriasis?

De zon op je huid, kunnen de symptomen voor sommige mensen verbeteren. De ultraviolette B-stralen van de zon kunnen je psoriasis helpen bestrijden. Maar het is belangrijk om het niet te overdrijven. Door zonnebrand wordt de psoriasis erger, en te veel zon is natuurlijk ook niet goed.

Andere natuurlijke opties zijn aloë vera en havermoutbaden om de jeukende huid te kalmeren. Aloë Vera– studies suggereren dat deze plant psoriasis kan verbeteren. Aloë vera is ontstekingsremmend en helpt roodheid te verminderen. Gebruik een gel of crème met 0,5% erin op je huid.

1. Klimatotherapie

Al decennia lang beweren mensen dat een bezoek aan de Dode Zee in Israël een krachtige behandeling is voor psoriasis. De combinatie van de zon en het water, dat 10 keer zouter is dan de oceaan, zouden een genezende combinatie zijn.

Wetenschappelijk bewijs suggereert dat deze vorm van klimatotherapie werkt. In studies verbeterde 80% tot 90% van de mensen met psoriasis. Bijna de helft zag hun uitslag de komende maanden verdwijnen.

2. Watertherapie

Watertherapie ter behandeling van psoriasis kan heel verlichtend werken. Voeg Epsom-zouten, Dode Zee-zouten, olie of havermout toe aan je bad. Week er gemiddeld zo’n 15 minuten in en ervaar hoe het de jeukende huid kan kalmeren en schilfers verwijderen. Zorg er wel voor dat het water warm is, niet heet, zodat je je huid niet irriteert.

Gebruik daarna een vochtinbrengende crème. Zwemmen in zout water verwijdert de dode huid, dus het kan ook helpen. Zo ook een duik in een gewoon zwembad, maar als er chloor inzit is het belangrijk dat er snel af te wassen ( chloor kan de huid verstoren ) .

3. Kurkuma

Je kent het misschien als het gele kruid dat opduikt in gerechten met een currysaus. Studies tonen aan dat kurkuma de opflakkeringen van psoriasis kan verminderen. Je kunt het proberen als ingrediënt in je maaltijden of als supplement nemen.

4. Vitamine B9 en vitamine B12

Psoriasis wordt veroorzaakt door een complex samenspel van het immuunsysteem, genetische achtergrond, autoantigenen en omgevingsfactoren. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met psoriasis een significant hoger homocysteïnegehalte in serum en een hogere prevalentie van hyperhomocysteïnemie (HHcy) hebben. Onvoldoende foliumzuur (vitamine B9) en vitamine B12 kunnen een oorzaak zijn van HHcy bij psoriasis.

5. Mediterraans eten

Het mediterraan voedingspatroon legt de nadruk op vis, groenten en fruit en volle granen. Een kleine studie toont aan dat het de symptomen van psoriasis kan verminderen. Trouwens een mediterraans dieet is ook super gezond!

Groenten, fruit, peulvruchten zijn een goede een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Zorg ook voor voldoende afwisseling, want niet alle groenten bevatten dezelfde voedingstoffen.

Landen waar mediterraans eten centraal staat? Denk maar aan Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Bij mediterraans eten staan de volgende ingrediënten centraal;

 • Verse groenten en fruit
 • Peulvruchten
 • Gebruik van olijfolie of kokosolie om te koken
 • Noten en zaden
 • Vis / Kip
 • Volle granen zoals volkoren pasta, brood, …

6. Acupunctuur helpt bij psoriasis

Acupunctuur is een zeer effectieve behandeling bij het behandelen van psoriasis. Het kan de ontsteking verminderen, pijn en jeuk verlichten en de algehele gezondheid verbeteren. Meerdere studies ondersteunen dat deze therapieën voor psoriasis eenvoudig en effectief uit te voeren zijn met langdurige therapeutische effecten én met minimale bijwerkingen en toxiciteit.

Er zijn dus heel wat natuurlijke remedies voor psoriasis. Hopelijk zit er eentje bij die jou kan helpen indien je hier last van ondervindt.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?