Glutenintolerantie, wat is het nu juist?

Brood een bron van gluten

Gluten is de verzamelnaam voor de groep van eiwitten die voorkomen in granen als  tarwe, rogge, spelt, gerst, rijst, mais en haver. Gluten worden normaal gezien gemakkelijk verteerd in het maag-darmkanaal. Bij mensen die een glutenintolerantie hebben, verteren ze niet goed. Als ze toch iets eten dat gluten bevat, beschadigen ze het dunne darmslijmvlies met vervelende klachten (slechte opname van voedingsstoffen, diarree, constipatie, groeiachterstand, vermoeidheid,…) als gevolg.

Heb ik een glutenintolerantie?

Wanneer je last hebt van allerlei gezondheidsklachten en je weet niet vanwaar het komt, is het dus perfect mogelijk dat gluten de boosdoener zijn. In veel van onze voeding zitten gluten en voor mensen met een glutenintolerantie is het dus essentieel de gluten te schrappen uit hun voedingspatroon. De ene gluten zijn de andere niet. Per graansoort is er een verschil in hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor 80% uit gluten en bij spelt is dit een stuk minder. Daarom dat spelt bij velen beter verteerbaar is dan tarwe. 

Welke symptomen zijn er bij een glutenintolerantie?

Klachten die wijzen op een glutenintolerantie, ookwel coeliakie, verschillen van persoon tot persoon. Buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, misselijkheid, een onregelmatige stoelgang, (chronische) diarree, constipatie… kunnen tekenen zijn dat je glutenintolerant bent. Deze klachten treden altijd op na het eten van voedsel waar er dus gluten in zit. Het eten van brood en pasta is dus een echte no-go voor mensen die glutenintolerant zijn. 

De bovenstaande buikklachten zijn de meest voorkomende maar ook gebrek aan eetlust, lusteloosheid, slaperigheid, vermoeidheid, botontkalking, spierklachten, gewichtsverlies en sterke stemmingswisselingen kunnen een teken zijn dat je glutenintolerant bent. 

Wat mag je wel eten en wat niet bij een glutenintolerantie?

1. Groente en fruit

Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en mag je eten zonder zorgen.

2. Brood, graanproducten en aardappelen

Veel van deze producten bevatten gluten. Daarnaast bevatten ze ook koolhydraten, eiwit, vezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur, dus als je deze moeten weren uit je maaltijden is het belangrijke goede vervangers te zoeken. De meest gekende producten met gluten zijn brood en pasta. Deze kun je gelukkig makkelijk vervangen door glutenvrij volkorenbrood en glutenvrije volkoren pasta.

Zilvervliesrijst, aardappelen, gierst, teff en haver (waarop het glutenvrij logo staat) zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten.  

3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Vis, peulvruchten, tofu, vlees, ei en noten zijn van nature glutenvrij. Maar opgelet: door paneren, marineren en het gebruik van kruidenmengsels, kunnen deze producten wel gluten bevatten. Laat deze producten liever onbewerkt en dan mag je het sowieso eten. Peulvruchten zijn een goede eiwitbron ook een goede bron van vezels en koolhydraten. Als basis voor de maaltijd zijn ze daarom heel geschikt voor mensen met glutenintolerantie.

Tekorten van mineralen-, en vitaminen tot gevolg

Zoals hierboven gezegd kan gewichtsverlies een teken zijn dat je glutenintolerant bent. Je lichaam neemt voedsel slecht op en zal daardoor mineralen en vitaminen minder goed opnemen. Dit kan leiden tot tekorten zoals een gebrek aan ijzer, calcium of foliumzuur. Deze tekorten kan je achterhalen door een bloedanalyse te laten doen bij jouw gezondheidsprofessional.

Komen één of meerdere klachten je bekend voor? Grote kans dat je een intolerantie hebt voor gluten. Wat doe je dan best?

  1. Probeer eens een tijdje gluten uit je maaltijden te weren. Ga naar een gespecialiseerde diëtiste en vraag om een glutenvrij dieet voor jou op te stellen.
  2. Via een bloedonderzoek bij je huisarts die door middel van een bloedtest kan vaststellen of je een glutenallergie hebt.
  3. Het meest drastische is een biopsie van de dunne darm laten doen om te achterhalen of je inderdaad coeliakie hebt.

Bescherm jouw darmslijmvlies en darmflora dankzij onze supplementen zodat de klachten bij een glutenintolerantie kunnen beperkt worden 😉

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
463 beoordelingen
× Gratis advies nodig?