Waarom fosfatidylserine goed is voor je hersenen?

fosfatidylserine is goed voor je hersenen

Fosfatidylserine is minder bekend in de volksmond, maar daarom niet minder belangrijk! Er zijn ontzettend veel onderzoeken die het metabolisme en de activiteiten van fosfolipiden bij hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson beter proberen begrijpen. Uit al die studies zijn er meerdere positieve conclusies bereikt in hoe fosfatidylserine goed is voor je hersenen.

Wat is fosfatidylserine?

Fosfatidylserine is een fosfolipide dat aan de binnenkant van een celmembraan voorkomt en de cellen in de hersenen beschermt. Het is de meest voorkomende fosfolipide in het menselijk brein. Deze ‘vettige’ substantie verzendt signalen in je hersenen om je geheugen en cognitieve functie te helpen.

Het is ook aanwezig in voedingssupplementen waarbij fosfatidylserine de cognitieve functie en het geheugen bevordert, vooral naarmate je ouder wordt, om de manier waarop je cellen communiceren beter te ondersteunen en je glucosemetabolisme te verbeteren.

De hoeveelheid natuurlijke fosfatidylserine in het lichaam neemt af naarmate we ouder worden, net zoals dat het geval is met collageen, hyaluronzuur, etc. Sommige mensen kiezen ervoor om fosfatidylserine in de vorm van supplement te nemen om de hoeveelheid fosfatidylserine in hun hersenen te verhogen.

De werking van fosfatidylserine

Ik bespreek de 3 voornaamste redenen waarom dit stofje zo goed is voor onze hersenen, maar er zijn er nog veel meer op te sommen.

 1. Fosfatidylserine is nodig voor gezonde zenuwcelmembranen.
 2. Het is aangetoond dat fosfatidylserine de mentale capaciteit verbetert en leeftijd gerelateerde schade aan het geheugen omkeert. Dat maakt fosfatidylserine een belangrijk nutriënt voor goede werkende hersenen.
 3. Fosfatidylserine is belangrijk voor cognitieve functies zoals aandacht, concentratie en kortetermijngeheugen. Het is aangetoond dat fosfatidylserine de symptomen van dementie kan helpen verlichten.

Zit er fosfatidylserine in voeding? Ja, je kan fosfatidylserine terugvinden in sojabonen, witte bonen, eierdooiers, vis en lever van kip/ rund. Maar de voedselbronnen zijn redelijk beperkt, dus is het aangewezen om vanaf middelbare leeftijd je hersenen te ondersteunen met een supplement.

Een fosfatidylserine supplement kopen?

Fosfatidylserine is verkrijgbaar als een supplement, bij ons onder de naam Fosfatidyll. Voor de beste werking heb je een dagelijkse dosis van 300 tot 800mg nodig. Dat wil zeggen 2 capsules per dag en doe je met 1 verpakking precies 30 dagen. 👌

Een kwalitatief voedingssupplement met fosfatidylserine kan ondersteuning bieden bij:

 • Je geheugen.
 • De cognitieve functie.
 • Je aandacht en vermogen om te focussen.
 • Een betere slaap.
 • De lipidenonevenwichtigheden geassocieerd met ADHD.
 • Symptomen van depressie en angst*
 • De ziekte van Alzheimer

* Fosfatidylserine kan de symptomen van angst verlichten door stress te verminderen, de stemming te reguleren en je lichaam te ‘doen’ ontspannen. Het kan angst beter beheersen door de cortisolspiegels in je lichaam in evenwicht te brengen. Cortisol is een hormoon dat reageert op stress.

Er bestaat dus geen twijfel dat fosfatidylserine heel waardevol kan zijn om onze hersenen te ondersteunen. Aarzel niet en probeer het zelf! 😉

   Online bron

  • https://link.springer.com/article/10.1007/s12035-023-03793-y
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163782714000289?via%3Dihub
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25933483
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20083385/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23265497/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22440676/
  • https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/25129-phosphatidylserine

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?