Dat voldoende water drinken belangrijk is, weten we allemaal. Maar wist je dat de kwaliteit en samenstelling van water sterk kan verschillen, afhankelijk van de bron? In deze blog leg ik de verschillen uit tussen kraanwater, bronwater, mineraalwater en andere soorten water.
Waarom is water belangrijk voor je lichaam?
Water is essentieel voor een goede werking van het lichaam. Het helpt ons gehydrateerd te blijven en speelt een rol in de werking van allerlei lichaamsprocessen. Er is geen vast ‘ideaal’ aantal glazen water per dag: de behoefte hangt af van factoren zoals leeftijd, temperatuur, lichaamsactiviteit en gezondheidstoestand. In een ander blogbericht lees je hier meer over.
De verschillende soorten drinkwater uitgelegd;
1. Kraanwater: streng gecontroleerd
In België is kraanwater streng gereguleerd en voldoet het aan alle normen voor drinkwaterkwaliteit. Het wordt behandeld via verschillende zuiveringsmethoden, zoals filtratie, ozonisatie en desinfectie (bijvoorbeeld met chloor of UV-licht), om verontreinigingen te verwijderen.
Hoewel het veilig is om te drinken, varieert de smaak en samenstelling afhankelijk van de regio. Ook het gehalte aan mineralen is doorgaans lager dan bij natuurlijk mineraalwater. Bij twijfel over de kwaliteit in jouw regio kan een filter of analyse een optie zijn.
2. Bronwater: natuurlijk en beperkt behandeld
Bronwater is afkomstig van een ondergrondse bron en wordt gebotteld aan de bron zelf. Het moet microbiologisch veilig zijn en mag slechts beperkt worden behandeld (bijvoorbeeld enkel filtratie of beluchting). De samenstelling van bronwater is niet noodzakelijk constant, in tegenstelling tot mineraalwater.
3. Natuurlijk mineraalwater: constante samenstelling
Natuurlijk mineraalwater komt uit een ondergrondse bron en bevat van nature aanwezige mineralen zoals calcium, magnesium of bicarbonaat. De samenstelling moet stabiel zijn en wordt officieel erkend. Het is een veilige, betrouwbare keuze voor wie op zoek is naar water met een specifiek mineraalprofiel.
In België zijn merken zoals Spa en Chaudfontaine voorbeelden van natuurlijk mineraalwater dat onder controle staat van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).
4. Gedistilleerd water: gezuiverd, maar zonder mineralen
Gedistilleerd water wordt geproduceerd door water te koken en de opgevangen stoom opnieuw te condenseren. Hierdoor worden vrijwel alle opgeloste stoffen verwijderd. Dit type water wordt vooral gebruikt in laboratoria of bij bepaalde medische toepassingen, en is minder geschikt voor dagelijks drinken omdat het geen mineralen meer bevat.
5. Alkalisch water: water met een hogere pH-waarde
Alkalisch water heeft een pH-waarde boven 7, vaak tussen 8 en 9. Het ontstaat soms van nature (bijvoorbeeld in bepaalde bergbronnen) of wordt kunstmatig gealkaliseerd.
Wat is het ‘beste’ water om te drinken?
Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. De belangrijkste aanbeveling blijft: drink voldoende en kies voor veilig, schoon water. Wie extra wil letten op mineraleninname, kan kiezen voor natuurlijk mineraalwater met een hoger gehalte aan bijvoorbeeld calcium of magnesium. Op de etiketten staat steeds vermeld welke mineralen aanwezig zijn.
Enkele populaire keuzes in België met een gebalanceerde samenstelling zijn bijvoorbeeld Chaudfontaine, Evian en Vittel.
Tip: neem altijd een hervulbare drinkfles mee
Gehydrateerd blijven lukt makkelijker als je altijd een drinkfles bij je hebt. Voeg gerust wat citroen, munt of fruit toe voor een frisse smaak. Zo kies je niet alleen voor gemak, maar ook voor minder afval.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.