Vitamine C is een essentiële voedingsstof die in heel wat processen in je lichaam een rol speelt. Het ondersteunt onder andere het immuunsysteem, helpt vermoeidheid verminderen en draagt bij aan een gezonde huid.
Maar… niet elke vitamine C is exact hetzelfde. Er bestaan verschillende vormen, en elk heeft zijn eigen kenmerken. Hier geef ik je een kort overzicht van de meest gebruikte vormen.
1. Ascorbinezuur
Dit is de pure, klassieke vorm van vitamine C zoals die ook voorkomt in natuurlijke voeding. Het wordt goed opgenomen door het lichaam. Sommige mensen ervaren echter maag- of darmklachten bij hoge doseringen, omdat het een vrij zure vorm is.
In huidverzorging is ascorbinezuur een actieve en krachtige vorm. Voor een normale of vette huid is dit vaak de meest doeltreffende keuze.
2. Ascorbyl palmitaat
Dit is een vetoplosbare variant van vitamine C. Daardoor wordt het in verzorgingsproducten vaak gebruikt, omdat het zacht is voor de huid én stabieler dan ascorbinezuur. Deze vorm kan goed gecombineerd worden met andere vetoplosbare antioxidanten.
3. Calciumascorbaat
Deze zogenaamde ‘gebufferde’ vorm van vitamine C is minder zuur en dus milder voor de maag. Veel mensen kiezen voor calciumascorbaat als ze gevoelige darmen hebben of hogere dosissen willen innemen. Het wordt vaak gecombineerd met mineralen zoals calcium of magnesium.
Wat doet vitamine C precies?
Volgens de goedgekeurde Europese gezondheidsclaims draagt vitamine C bij tot:
- de normale werking van het immuunsysteem
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress
- een normaal energieleverend metabolisme
- de vermindering van vermoeidheid en moeheid
- de normale collageenvorming van huid, bloedvaten, botten, tanden, kraakbeen en tandvlees
- een normale werking van het zenuwstelsel
- een normale psychologische functie
- een verhoogde ijzeropname
Vitamine C uit voeding of supplement?
In principe haal je vitamine C uit een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit: denk aan citrusvruchten, bessen, paprika, broccoli en spruitjes. Maar eet je weinig groenten of fruit, of heb je net wat extra ondersteuning nodig? Dan kan een supplement een goede aanvulling zijn.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.