Waarvoor is Vitamine D goed?

Vitamine D en COVID-19

Vitamine D is belangrijk voor de instandhouding van normale botten. Maar vandaag de dag worden er ook andere eigenschappen aan toegeschreven. Veel onderzoeken tonen een verband aan tussen het tekort aan vitamine D en het corona-virus. 

Vitamine D en corona

In de laatste maanden zijn er heel wat onderzoeken gestart naar het verband tussen vitamine D en corona. Ik geef je hieronder enkele belangrijke uitkomsten van deze onderzoeken. 

Conclusies van de laatste studies*

 • Een goede vitamine D-status ( m.a.w. géén tekort!) kan mogelijk beschermen tegen de (gevolgen van) besmetting met het coronavirus.
 • Het is bewezen dat vitamine D kan beschermen bij infecties van de luchtwegen.
 • Complicaties door het coronavirus komen vaak voor bij de oudere doelgroep en bij mensen met onderliggende aandoeningen, beiden ook bekende risicogroepen voor een tekort aan vitamine D.
 • Het is niet alleen het virus, maar vooral de reactie van het immuunsysteem op het virus die de meeste schade aanbrengt. Vitamine D kan het immuunsysteem helpen beschermen tegen deze “overactiviteit”.
 • Krijgt iedereen nu vitamine D als behandeling? Neen, maar preventief vitamine D innemen zou wel eens nuttig kunnen zijn.

Ons algemeen advies?

Het op peil houden van onze weerstand doen we vooral door gezonde én evenwichtige voeding. Lichaamsbeweging en een goede conditie opbouwen horen hier ook bij. Verder kan je jouw weerstand, zowel bij volwassenen als kinderen, een extra boost geven door het toedienen van extra vitaminen.

Het EFSA ( Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ) heeft gezondheidsclaims voor enkele vitamines goedgekeurd.  Vitamine C en vitamine D zijn met 100% zekerheid dé weerstand-vitamines bij uitstek. Vitamine C en vitamine D ondersteunen het immuunsysteem en zorgen voor een goede weerstand. Ook aan vitamine B12, selenium, ijzer en zink heeft het EFSA een “weerstandsclaim” gegeven.

Alle gezondheidclaims bij Vitamine D

 • Vitamine D draagt bij tot de normale opname/het normale gebruik van calcium en fosfor
 • Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten
 • Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale werking van de spieren
 • Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale tanden
 • Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
 • Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces

De aanbeveling van het Linus Pauling Institute is dat over het algemeen gezonde volwassenen dagelijks 1000-2000 IE vitamine D mogen nemen. Bij oudere volwassenen (>50 jaar) zou een dagelijkse suppletie met 1000-2000 IE vitamine D vooral belangrijk zijn omdat veroudering gepaard gaat met een verminderd vermogen om vitamine D in de huid te synthetiseren bij blootstelling aan de zon.

– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32871238/  
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32605780/
– https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583 
– https://www.webmd.com/lung/news/20200518/more-vitamin-d-lower-risk-of-severe-covid-19 
– https://www.azdelta.be/nl/verband-vitamine-d-tekort-en-covid-19
– https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
468 beoordelingen
× Gratis advies nodig?