Draag zorg voor je zintuigen

Waarom je zintuigen verzorgen zo belangrijk is

Voor goed te functioneren is je gezichtsvermogen en gehoor belangrijk. Naarmate we ouder worden zijn er aandoeningen die kunnen leiden tot slechtziendheid of doofheid. Alle zintuigen zijn van groot belang voor onze levenskwaliteit, dus draag er zorg voor.

Je zintuigen verzorgen doe je zo

Zien met je ogen

Het is niet omdat we ouder worden dat daarom standaard bij iedereen het zicht zal veranderen of verslechten. Toch is extra aandacht voor ons gezichtsvermogen aangewezen. Jammer genoeg zijn er heel wat senioren met oogziekten. Meestal is dat ook niet plotseling, maar een gevolg van jarenlang te weinig zorg voor de ogen. Ga vanaf middelbare leeftijd een keer per jaar naar een oogarts en laat ze controleren. 

Bij veel oogziekten spelen vrije radicalen een belangrijke rol. Studies tonen aan dat de meeste klachten die verbonden zijn met de ogen een gevolg zijn van oxidatie en/ of ontstekingen. Zoals we weten kunnen antioxidanten schade van vrije radicalen in de huid beperken én dat doen ze dus ook voor onze ogen. De meest gekende antioxidanten die onze kunnen ondersteunen zijn; vitamine Cvitamine Ebètacaroteen en astaxanthine

Horen met je oren

Veel senioren horen slecht of zijn zelfs (gedeeltelijk) doof. Opnieuw zal men dit vaak wijten aan ouderdom, terwijl het in veel gevallen door oorproppen of langdurige aantasting door geluid wordt veroorzaakt. Bij het uitoefenen van bepaalde beroepen stellen we onze oren bloot aan heel wat decibels die op lange termijn kunnen zorgen voor een slecht gehoor.

Oorontstekingen in het verleden, bijvoorbeeld tijdens de kindertijd, kunnen ook een invloed hebben op eventuele achteruitgang van het gehoor. Onder de jonge generatie wordt veelal naar luide muziek geluisterd zonder bescherming. Zoals bij alles is preventie de meest effectieve behandeling. Heeft u vaak last van oorontstekingen of oorsuizen? Recente studies toonden aan dat ginkgo biloba hierbij kan helpen. 

Smaken onderscheiden in de mond

Misschien wel een van de meest voorkomende maar minst besproken klacht van het lichaam; is het verlies van smaak en geur. Naarmate we ouder worden zal onze geur en smaak relatief weinig veranderen, maar ook dit is verschillend van persoon tot persoon. 

Tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar neemt het aantal smaakpapillen af, en beginnen ze te krimpen, waardoor ze hun massa verliezen die essentieel zijn voor de werking. Na de leeftijd van 60 jaar vermindert het vermogen om de smaak van zoet, zout, zuur en bitter voedsel te onderscheiden. Eten smaakt daarom minder met als gevolg dat je minder zal eten.

Als het eten plotseling niet meer lekker ruikt of smaakt zoals vroeger, dan eet je wellicht niet zoveel als je eigenlijk zou moeten. Je kan de ‘goesting’ verliezen in fruit, groenten en andere voedingsbronnen die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.

Omdat de speekselproductie ook afneemt met de leeftijd, kan je ook last krijgen van een droge mond en moeite hebben met slikken. Wanneer er klachten zijn over een verminderde smaak, wordt er ook best gekeken naar de algemene toestand van de mond en tanden. Ga dus zeker elk jaar eens op controle bij een tandarts.  

Geurtjes reuken met de neus

Een verminderde of afwezige geurzin kan aangeboren zijn. Meestal is het zo dat de reukzin begint te vervagen na de leeftijd van 70. Wanneer er klachten zijn over een verminderde geur, wordt er best ook gekeken naar de toestand van de neus en keel. Het reukvermogen kan zijn aangetast door veranderingen in de neus, in de geurzenuw of zelfs in de hersenen.

Zowel de geurzin als de smaakzin kan tijdelijk of blijvend veranderen door infecties (zoals een verkoudheid), ontstekingen, chemo, bepaalde medicatie (zoals bètablokkers), roken, COVID19, … Kunnen wij hierbij helpen?

Ja, reuk- en smaakverlies is vaak ook een symptoom van mensen met een zink tekort. Een kuur nemen van dit belangrijke mineraal voor ons lichaam kan helpen om je reuk- en smaak terug te krijgen. Zink heeft vele gezondheidsclaims maar is dus ook nodig voor een goede smaak- en reukzin.

Het verliezen van smaak en geur is niet leuk, maar het betekent niet dat het lekkere leventje voorbij is. Wees voorbereid op het accepteren van deze veranderingen, pas je aan en wees je bewust hiervan. Schrijf bijvoorbeeld elke zondag in een schriftje een voedingsschema of maaltijdplan voor de komende week. Maak de juiste keuzes in voeding zodat er voldoende afwisseling is in de belangrijke voedingsstoffen ( fruit, groenten, vezels, eiwitten, … ) . 

Bij ernstige klachten en symptomen, bel je huisarts of apotheek voor advies.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
475 beoordelingen
× Gratis advies nodig?