Houdbaarheid van supplementen en vitamines

Houdbaarheid supplementen na vervaldatum nog veilig

We letten allemaal goed op de houdbaarheidsdatum van onze yoghurt of brood, maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van supplementen? Kan je vitamines nog gebruiken als de datum op het potje verstreken is? En hoe bewaar je supplementen het best om de kwaliteit te behouden? In deze blog leg ik het graag uit.

Twee soorten houdbaarheidsdata

Net zoals bij voeding zijn er ook bij supplementen twee types vervaldata:

  • THT: “Ten minste houdbaar tot”
    Deze datum geeft aan tot wanneer het product minstens zijn kwaliteit en samenstelling behoudt, op voorwaarde dat het correct bewaard wordt. Dit zie je vaak bij supplementen, chocolade of pasta.
  • TGT: “Te gebruiken tot”
    Dit is een striktere datum, vooral voor verse producten zoals vlees of bereide maaltijden. Na deze datum mag het product niet meer geconsumeerd worden.

Supplementen vallen dus onder de eerste categorie (THT). Belangrijk is wel dat je ze op de juiste manier bewaart, zoals vermeld op de verpakking. Denk aan: kamertemperatuur (15–25°C), droog, goed afgesloten, buiten het bereik van kinderen en buiten direct zonlicht.

Bewaaradvies voor supplementen

Een correcte opslag verlengt de kwaliteit en werking van je supplement. Hier enkele basisregels:

  • Bewaar supplementen in de originele verpakking
  • Kies een droge, donkere plek, bijvoorbeeld een keukenkastje
  • Vermijd de koelkast, tenzij anders vermeld op het etiket (bijv. voor siropen)
  • Zet ze niet vlak bij warmte- of vochtbronnen, zoals een fornuis of afwasmachine

Hoe lang blijft een supplement goed?

De THT-datum garandeert dat het supplement zijn volledige samenstelling en kwaliteit behoudt tot de aangegeven datum. Veel supplementen blijven 2 tot 3 jaar stabiel na productie, afhankelijk van de samenstelling.

Na de vervaldatum kan de werking van bepaalde ingrediënten (zoals vitamines) geleidelijk afnemen. Zo kunnen bijvoorbeeld vitamines oxideren, waardoor hun hoeveelheid in het product vermindert. Het supplement is dan niet per se onveilig, maar mogelijk minder effectief.

Gebruik altijd je zintuigen én gezond verstand:

  • Is de geur, kleur of textuur van het supplement veranderd?
  • Ziet het er anders uit dan normaal?
  • Ruikt het raar of muf?

Dan neem je best het zekere voor het onzekere en gebruik je het product niet meer.

Supplementen op basis van planten of kruiden

Supplementen op basis van gedroogde planten en kruiden kunnen vaak iets langer hun kwaliteit behouden dan bijvoorbeeld vitamineformules. Na enkele jaren vermindert echter ook hier de werking, omdat actieve stoffen geleidelijk afbreken. Hou dus zeker rekening met de aangegeven datum.

Conclusie

Een supplement dat de THT-datum net overschreden heeft en correct bewaard werd, is vaak nog veilig om te gebruiken. Maar verwacht mogelijk iets minder werking. Bij twijfel over de houdbaarheid van je supplement, of als het product er anders uitziet dan je gewend bent, is het beter om het niet meer te gebruiken.

Contacteer me gerust als je hierover nog vragen hebt.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen