Wat je zelf kunt doen bij verhoogd risico op neurodegeneratieve aandoeningen

kan je de ziekte van parkinson voorkomen dankzij een gezonde levensstijl

Neurodegeneratieve aandoeningen zijn complexe ziekten van het centrale zenuwstelsel. Hoewel de exacte oorzaken onbekend zijn, zijn er factoren die het risico op het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen kunnen beïnvloeden. In dit artikel bespreken we algemene risicofactoren en hoe je een gezonder leven kunt leiden.

Risicofactoren voor neurodegeneratieve aandoeningen

Hoewel niet alle risicofactoren volledig begrepen zijn, kunnen de volgende factoren het risico verhogen:

  • Leeftijd: het risico neemt toe met de leeftijd.
  • Geslacht: mannen hebben een iets hoger risico dan vrouwen.
  • Genetica: familiegeschiedenis kan een rol spelen.
  • Blootstelling aan bepaalde stoffen

Feiten en cijfers over neurodegeneratieve aandoeningen

Neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, dementie en amyotrofische laterale sclerose (ALS), vormen wereldwijd een groeiende gezondheidsuitdaging. Volgens de Global Burden of Disease Study 2021 hadden in 2021 wereldwijd ongeveer 3,4 miljard mensen een aandoening die het zenuwstelsel betreft, wat neerkomt op 43% van de wereldbevolking. Deze cijfers benadrukken het belang van bewustwording en preventieve maatregelen om de gezondheid van het zenuwstelsel te ondersteunen.

Wat je zelf kunt doen

Hoewel een gezonde levensstijl geen garantie biedt tegen het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen, kunnen gewoonten zoals niet roken, voldoende beweging, gezonde voeding*, stressbeheersing en een goed slaapritme bijdragen aan het algemeen welzijn en een goede hersengezondheid. Meer in detail;

*Een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon met voldoende groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten ondersteunt de algemene gezondheid, inclusief die van de hersenen.

Denk daarnaast ook aan cognitieve stimulatie zoals lezen, puzzelen of nieuwe dingen leren. Mentale activiteit beoefenen en behouden kan bijdragen aan het behoud van cognitieve functies. Tot slot is er sociale interactie nodig. Sociale verbondenheid is belangrijk voor mentaal welzijn en hersengezondheid.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen