Wat kan je doen aan blauwe plekken?

blauwe plekken behandelen

Krijg jij snel blauwe plekken zonder duidelijke reden? Of staan je benen vol met bloeduitstortingen doordat je ergens tegenaan botst? Hoe dan ook, blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn en het ziet er vaak niet fraai uit. Gelukkig zijn er manieren om de vorming van blauwe plekken te ondersteunen en natuurlijke behandelingen die het genezingsproces mogelijk kunnen bevorderen. In dit artikel geef ik antwoord op veelgestelde vragen over blauwe plekken.

Waarom krijg ik blauwe plekken?

Blauwe plekken ontstaan wanneer bloedvaten onder de huid beschadigd worden, waardoor er bloed in het omliggende weefsel lekt. Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar elasticiteit en wordt ze dunner, wat ervoor zorgt dat bloedvaten kwetsbaarder worden. Dit verklaart waarom mensen van oudere leeftijd, vooral vrouwen, sneller blauwe plekken ontwikkelen, zelfs bij een lichte botsing.

Omdat de huid dunner wordt naarmate we ouder worden, zijn blauwe plekken vaak zichtbaarder en kunnen ze er ernstiger uitzien dan ze werkelijk zijn. Hoe groter de impact, hoe groter de blauwe plek, omdat er meer bloed uit de beschadigde bloedvaten lekt. Na verloop van tijd wordt het bloed door het lichaam geabsorbeerd en verdwijnt de blauwe plek.

Bovendien kunnen bepaalde medicijnen het risico op het ontwikkelen van blauwe plekken verhogen. Medicijnen zoals aspirine, ibuprofen, anticoagulantia, antibiotica en zelfs sommige antidepressiva kunnen de bloedstolling beïnvloeden, wat het makkelijker maakt om blauwe plekken te krijgen.

Blauwe plekken behandelen: mijn 6 natuurlijke tips

Deze vervelende plekken genezen meestal vanzelf, maar er zijn enkele natuurlijke behandelingen die kunnen helpen bij het herstelproces en mogelijk de pijn verlichten:

1. Koude kompressen

Het aanbrengen van een koud kompres of ijs op de blauwe plek kan helpen om de zwelling te verminderen en de bloedvaten samen te trekken, wat kan helpen om verdere bloeding te beperken. Het is belangrijk om het koude kompres niet direct op de huid te plaatsen, maar in een doek of handdoek gewikkeld om bevriezing te voorkomen. Dit doe je het beste in de eerste uren na de verwonding.

2. Warme kompressen (na de eerste 48 uur)

Na de eerste 48 uur kun je overgaan op een warm kompres. Dit kan de bloedsomloop bevorderen en het genezingsproces versnellen. Warme kompressen kunnen helpen om het bloed dat zich onder de huid heeft opgehoopt te laten verdwijnen, wat het herstel kan bevorderen.

3. Arnicazalf

Arnica montana is een plant die vaak wordt gebruikt in natuurlijke remedies voor blauwe plekken. Studies suggereren dat het gebruik van arnicazalf de genezing van blauwe plekken kan bevorderen. Het werkt mogelijk door ontstekingen te verminderen en het herstel van beschadigd weefsel te versnellen.

4. Verhoogde rustpositie

Het is belangrijk om het getroffen lichaamsdeel zo veel mogelijk rust te geven. Wanneer je bijvoorbeeld een blauwe plek op je been hebt, kan het helpen om je been hoger te leggen, zodat de bloedcirculatie verbetert en de zwelling afneemt.

5. Milde massage (na de eerste paar dagen)

Na een paar dagen kun je voorzichtig het getroffen gebied masseren. Dit kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en het proces van het afvoeren van het bloed dat zich onder de huid heeft opgehoopt te bevorderen. Doe dit echter voorzichtig om verdere schade te voorkomen.

6. Hydratatie en gezonde voeding

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, omdat water helpt om het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen, inclusief het bloed dat zich heeft opgehoopt in een blauwe plek. Daarnaast kan een gezond dieet helpen om het herstelproces te ondersteunen.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

In de meeste gevallen verdwijnen blauwe plekken vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Als je echter merkt dat ze ongewoon groot zijn, niet verdwijnen, of gepaard gaan met hevige pijn, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die behandeld moet worden.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen