Huidveroudering door te weinig slaap?

Slaaptekort in verband met huidveroudering

Gebrek aan slaap kan op lange termijn leiden tot gewichtstoename, een slechte huidconditie (laat staan ​​de kringen en wallen onder de ogen), mentale instabiliteit, een slecht humeur etc.

Te weinig slaap is nefast voor de huid

Door slaap kunnen onze huid, lichaam en geest worden gereset als het ware. De effecten van te weinig slaap, al is het maar een paar uur, zijn snel zichtbaar op onze huid. Als we stelselmatig te weinig slapen, ziet onze huid er levenloos uit, hebben we weinig energie en kan stress onbeheersbaar aanvoelen.

Een van de redenen waarom slaapgebrek een negatieve invloed heeft op de huid, is omdat het collageen kan verminderen. Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in onze huid, dat van nature afneemt naarmate we ouder worden. Een laag gehalte collageen kan op lange termijn een slappe huid en de vorming van rimpels veroorzaken.

Shrankhla Holecek, oprichter van het wellness-schoonheidsbedrijf Uma

“De eerste dingen die lijden als je slecht slaapt, zijn je huid en energie.”

Holecek benadrukt het belang van gezonde rituelen voordat je naar bed gaat om een ​​onrustige geest te vertragen. Twintig minuten lang in een stomende zoutbad liggen, verlicht de stress op vele niveaus. Bijvoorbeeld zo zal het warme water de fysiek gespannen spieren ontspannen.

De huid herstelt zich gedurende de nacht. Het heeft dus een goede nachtrust nodig om de nodige processen te doorlopen die je huid ten goede komen. Denk maar aan de aanmaak van collageen in het lichaam stimuleren en de bloeddoorstroming in de huid stimuleren.

Nog een belangrijk proces dat tijdens de nacht plaatsvindt is de aanmaak van melatonine. Melatonine, beter gekend als het slaaphormoon, heeft ook een invloed op de kwaliteit van je huid. Als het donker wordt, begint ons lichaam melatonine aan te maken. Dit hormoon beschermt tegen celschade ( door vrije radicalen ), helpt de huid weer herstellen en zorgt ervoor dat de huid weer nieuwe collageen aanmaakt.

Minder slaap = minder aantrekkelijk

Het is ook bewezen dankzij een Zweeds onderzoek; hoe minder we slapen, hoe minder aantrekkelijk we er uit zien. De wetenschappelijke studie gepubliceerd door Royal Society Open Science Journal, zegt dat slechts twee nachten slecht slapen voldoende is om je er aanzienlijk minder aantrekkelijk uit te laten zien.

Onder leiding van de Universiteit van Stockholm vroegen onderzoekers 25 deelnemers om twee opeenvolgende nachten een goede nachtrust te nemen. Een week later werd hun gevraagd om zich te beperken tot slechts vier uur slaap per nacht voor nog eens twee nachten.

Na beide sessies zijn er make-upvrije foto’s gemaakt van de vrijwilligers. Vervolgens vroegen ze 122 vreemden op straat – vrouwen en mannen – om hen te beoordelen op aantrekkelijkheid, gezondheid, slaperigheid en betrouwbaarheid.

Verrassend genoeg lieten de resultaten zien dat je gezicht niet alleen zichtbaar een gebrek aan slaap communiceert, zoals de donkere kringen en gezwollen oogleden, maar dat het ook een negatieve invloed kan hebben op je sociale leven. De bevraagden zeiden dat ze minder bereid zouden zijn om met hen om te gaan en beschouwden hen als minder aantrekkelijk, minder gezond en minder betrouwbaar. Volgens de onderzoekers heeft dit allemaal te maken met onze natuurlijke instincten.

Bovenstaande informatie is vertaald uit een Engelstalig magazine die een wereldwijde autoriteit is op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn. Deze informatie is niet bedoeld om enige ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Voor meer informatie over deze bron, contacteer ons gerust.

*De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
479 beoordelingen
× Gratis advies nodig?