Psoriasis natuurlijk behandelen

aloe-vera-tegen-psoriasis

Wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Daardoor worden er te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Psoriasis is jammer genoeg niet te genezen, maar er zijn heel wat behandelingen die symptomen kunnen verminderen. Plaque psoriasis is de meest bekende vorm. Te herkennen aan witte, rode plekken op de huid met schilfers. Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen; armen, oksels, nagels, hoofdhuid, …

Psoriasis-triggers

Factoren die psoriasis verergeren zijn er zeker. Mogelijk heb je het zelf al ondervonden dat de psoriasis soms extra oplaait. Veel voorkomende triggers voor psoriasis zijn:

 • Huidletsel of infectie
 • Emotionele stress
 • Bepaalde medicijnen
 • Roken
 • Alcohol drinken

Psoriasis en stress

Stress kan psoriasis verergeren, dus probeer ontspanningstechnieken om je opflakkeringen onder controle te houden. Alles wat jou helpt ontspannen, of het nu yoga is, diepe ademhaling of een lange wandeling is, het kan de symptomen helpen verlichten.

Te veel spanning kan uitbarstingen veroorzaken, dus zoek manieren om het los te laten. Je kan wat verlichting krijgen door met andere mensen te praten die de ziekte hebben. Vraag jouw arts of hij/zij een lokale steungroep kent. Er bestaan ook online groepen zoals zoals TalkPsoriasis.org. Maak een wandeling of doe iets anders van lichaamsbeweging. Het is bewezen dat sporten het niveau van ‘feelgood’-chemicaliën in je lichaam zal verhogen.

Verminder je stress om de symptomen onder controle te houden. Meditatie kan helpen ermee om te gaan. Yoga is vooral goed als je de vorm artritis psoriatica hebt. De zachte bewegingen kunnen de pijn verlichten en gewrichtsmobiliteit behouden.

Natuurlijke remedies voor psoriasis

De zon op je huid, kunnen de symptomen voor sommige mensen verbeteren. De ultraviolette B-stralen van de zon kunnen je psoriasis helpen bestrijden. Maar het is belangrijk om het niet te overdrijven. Door zonnebrand wordt de psoriasis erger, en te veel zon is natuurlijk ook niet goed.

Andere natuurlijke opties zijn aloë vera en havermoutbaden om de jeukende huid te kalmeren. Aloë Vera– studies suggereren dat deze plant psoriasis kan verbeteren. Aloë vera is ontstekingsremmend en helpt roodheid te verminderen. Gebruik een gel of crème met 0,5% erin op je huid.

Ken je al klimatotherapie?

Al decennia lang beweren mensen dat een bezoek aan de Dode Zee in Israël een krachtige behandeling is voor psoriasis. De combinatie van de zon en het water, dat 10 keer zouter is dan de oceaan, zouden een genezende combinatie zijn.

Wetenschappelijk bewijs suggereert dat deze vorm van klimatotherapie werkt. In studies verbeterde 80% tot 90% van de mensen met psoriasis. Bijna de helft zag hun uitslag de komende maanden verdwijnen.

Doe aan watertherapie voor psoriasis

Watertherapie ter behandeling van psoriasis kan heel verlichtend werken. Voeg Epsom-zouten, Dode Zee-zouten, olie of havermout toe aan je bad. Week er gemiddeld zo’n 15 minuten in en ervaar hoe het de jeukende huid kan kalmeren en schilfers verwijderen. Zorg er wel voor dat het water warm is, niet heet, zodat je je huid niet irriteert.

Gebruik daarna een vochtinbrengende crème. Zwemmen in zout water verwijdert de dode huid, dus het kan ook helpen. Zo ook een duik in een gewoon zwembad, maar als er chloor inzit is het belangrijk dat er snel af te wassen ( chloor kan de huid verstoren ) .

Psoriasis behandelen met kurkuma

Je kent het misschien als het gele kruid dat opduikt in gerechten met een currysaus. Studies tonen aan dat het de opflakkeringen van psoriasis kan verminderen. Je kunt het proberen als ingrediënt in je maaltijden of als supplement nemen.

Foliumzuur (vitamine B9) en vitamine B12 bij psoriasis

Psoriasis wordt veroorzaakt door een complex samenspel van het immuunsysteem, genetische achtergrond, autoantigenen en omgevingsfactoren. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met psoriasis een significant hoger homocysteïnegehalte in serum en een hogere prevalentie van hyperhomocysteïnemie (HHcy) hebben. Onvoldoende foliumzuur en vitamine B12 kunnen een oorzaak zijn van HHcy bij psoriasis.

Gezond en mediterraans eten

Het mediterraan voedingspatroon legt de nadruk op vis, groenten en fruit en volle granen. Een kleine studie toont aan dat het de symptomen van psoriasis kan verminderen. Verder is het volgen van een mediterraans dieet gewoon ook super gezond!

Groenten, fruit, peulvruchten zijn een goede een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Het is wel voldoende dat je ook zorgt voor voldoende afwisseling omdat niet alle groenten dezelfde soort en hoeveelheid voedingstoffen bevat.

Landen waar mediterraans eten centraal staat zijn Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Het zijn lekkere, simpele maaltijden met dus vooral:

 • Verse groenten en fruit
 • Peulvruchten
 • Gebruik van olijfolie of kokosolie om te koken
 • Noten en zaden
 • Vis / Kip
 • Volle granen zoals volkoren pasta, brood, …

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie